De ce nu doarme bebelușul noaptea? Care sunt motivele pentru care nu doarme bebelușul

Somn: Este unul dintre cele trei lucruri principale la care te gândești când ai un copil nou-născut (sunt trei faze principale în viața unui nou-născut: somn, hrănire și igiena de bază). Și pentru că somnul este atât de important pentru dezvoltarea bebelușului, te întrebi: de ce nu doarme bebelușul noaptea? Fiecare bebeluș e unic, iar metoda care-l va ajuta să doarmă noaptea trebuie să fie adaptată nevoilor lui.

Bebelușul se luptă să adoarmă sau se trezește adesea noaptea?

Câteva motive pentru care copilul nu doarme. Iată ce să faci!

 

Pe măsură ce cunoști nevoile nou-născutului și ritmul de dezvoltare al acestuia (în continuă schimbare) – s-ar putea să te simți copleșită de toate filozofiile de somn ale copiilor, povestite în cărți și pe bloguri. Între timp, te preocupă continuu cum să-l faci pe bebelușul tău să doarmă noaptea cât mai bine și mai mult, fără acele întreruperi interminabile. Există mai multe modalități de a face acest lucru – depinde de mamă să-și dea seama ce funcționează mai bine în cazul bebelușului ei. Totuși, există unele lucruri pe care ar trebui să le eviți cu totul.

 

1) Este încă prea mic

Există foarte puțini nou-născuți care pot dormi toată noaptea. De fapt, somnul lor este în continuare obișnuit: ei dorm câteva ore în timpul zilei și apoi fac noapte albă. Au trecut aproximativ 9 luni de când te lupți cu reglarea somnului bebelușului, mai ales noaptea. Dar de cele mai multe ori, aceștia nu dorm mai mult de cinci sau șase ore continuu.

2) Nu știe cum să adoarmă singur

Dacă un copil se obișnuiește să fie legănat de mama și tata în fiecare seară înainte de somn, nu va învăța niciodată să adoarmă singur. Deci, dacă se trezește noaptea și nu-și găsește părinții lângă el, este normal ca el să plângă. Prin urmare, este mai bine ca părintele să părăsească încăperea înainte ca acesta să adoarmă complet. Așa va învăța să-l lase să doarmă singur, chiar și atunci când se trezește în mijlocul nopții.

3) E prea obosit

Copiii mici adorm uneori foarte greu pentru că sunt foarte obosiți. De exemplu, copiii care merg la școala primară au nevoie de 11-14 ore de somn, inclusiv de somnul de după-amiază. Obiceiurile bebelușului se formează încă de când se naște.

4) Suferă de anxietatea de separare

Dacă un copil se trezește noaptea și o caută pe mamă, poate suferi de anxietatea de separare: adică de teama de a fi abandonat de mama lui. De obicei, această teamă apare în jurul lunii a opta. Sfatul este să-l ajuți să-și reia somnul, încercând să-l consolezi, să-i vorbești în șoaptă și să-i faci masaj pe spate. Mai bine să nu-l iei în brațe, altfel va fi mai greu să adoarmă singur. O lumină de veghe poate ajuta dacă copilului îi este frică de întuneric, chiar dacă există păreri contradictorii legate de acest subiect.

5) Nu are o rutină de dormit

Făcând aceleași lucruri în fiecare seară, înainte de culcare, ajută copilul să înțeleagă că este timpul să doarmă. Deci, este important să creați o rutină. De exemplu: mergeți la baie, citiți un basm, opriți lumina, un ultim pupic și apoi dormiți. E indicat ca părinții să înceapă devreme cu aceste obiceiuri, chiar și la 4 luni.

 

6) Nu doarme după-amiaza

Adesea, dacă un copil doarme prea puțin după-amiaza, îi este greu să adoarmă seara. Majoritatea copiilor au nevoie de un pui de somn după-amiaza, până cel puțin la 5 ani. Cel mai important lucru este ca somnul de după-amiază să fie la distanță mare de somnul de seară. Să fie imediat după prânz.

7) Suferă de apnee nocturnă

Unii copii nu pot dormi din cauza apneei obstructive de somn: căile respiratorii sunt blocate, adesea de amigdalele și țesuturile nazale numite adenoide. Copiii cu apnee, de obicei, sforăie zgomotos și au somn neliniștit. Apneea afectează aproximativ 1 copil din 100,  între 3 și 7 ani. Dacă acest lucru se întâmplă și în cazul unui bebeluș, discutați cu medicul pediatru.

8) Stresul

Stresul poate afecta somnul copiilor. Dacă aveți un copil sau un bebeluș deosebit de agitat, trebuie să-l ajutați (fie mama, fie tata) să se relaxeze: o baie călduță sau o plimbare înainte de somn, urmând rutina obișnuită înainte de culcare.

9) Medicamente

Unele medicamente pentru răceli, alergii sau altele pot cauza tulburări de somn. Dacă problemele de somn ale bebelușului sunt legate de unele medicamente pe care i le administrați sau pe care le luați (în cazul mamelor care alăptează), întrebați medicul pediatru dacă puteți schimba tratamentul.

10) Nu are un obiect drag, liniștitor

Mulți bebeluși se atașează de o jucărie, de o cârpă dragă. Având un anumit obiect aproape, poate ajuta copilul să adoarmă. Jucăriile moi, păpușile sau chiar suzeta sunt printre cele mai comune și îndrăgite „prietene” de somn.

11) Nu doarme într-un mediu potrivit

Copilul trebuie să aibă un spațiu potrivit pentru somn. În cameră trebuie să fie întuneric (cel mult o lumină de veghe) și liniște. De asemenea, copilul trebuie să poarte pijamale ușoare și confortabile. Este indicat ca în cameră să nu fie computer, jocuri video, televizor sau telefon mobil. Toate ecranele trebuie să fie oprite cel puțin cu o oră înainte de a merge la culcare. Valabil și pentru părinți!

Iată ce mai poți face pentru ca bebelușul tău să doarmă noaptea!

 

My title page contents