”Războiul” sexelor. De unde moștenesc copiii inteligența

Se credea că inteligența este moștenită de la ambii părinți. În realitate ea se datorează mamei.

A început să citească de la 4 ani și știe vreo zece poezii, de la 5 ani socotește iar pe la 6 ani știa mai multă engleză decât bunica. De unde moștenesc copiii inteligența?

 

Oamenii de știință pare-se că au descoperit de unde moștenesc copiii inteligența. Căci – spune o vorbă – ”geniile se nasc, nu se fac”. Sigur, am exagerat puțin, de fapt nu la genii ne vom referi. Aceea este o cu totul altă discuție. Pur și simplu ne vom referi la rezultatul cercetărilor geneticienilor. Un rezultat care nu prea va fi pe placul bărbaților. Al taților, mai exact.

IQ-ul mamei, cel mai important indicator

La întrebarea ”Dar cu cine semeni tu, puiule, de ești atât de deștept?” bunul simț dictează un răspuns care îi cuprinde pe ambii părinți. În realitate, genetica demonstrează că meritul este al mamei.

Studiile pe acest subiect au început în urmă cu aproape 25 de ani, la Institutul american de cercetări medicale. Astfel, cercetătorii au intervievat 12.686 de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani. După ce au contabilizat la subiecți coeficientul de inteligență (IQ), rasa, educația și statutul socio-economic, cel mai bun indicator pentru inteligență a fost IQ-ul mamei. Și cercetările ulterioare din domeniul geneticii au susținut acestă teorie. În acest caz, însă, bazându-se pe știință.

De unde moștenesc copiii inteligența

Multă vreme s-a crezut că nivelul de inteligență al copilului este influențat în egală măsură de ambii părinți. Ei bine, cea mai mare influență ereditară asupra abilităților cognitive ale copilului o are mama.

Explicația este aceea că genele care determină inteligența sunt situate în cromozomul X. Femeile au doi cromozomi X, iar bărbații doar unul. Așadar, posibilitatea ca un copil să moștenească inteligența de la mamă este de două ori mai mare decât de a o moșteni de la tată. Pe lângă demonstrația făcută de genetică, mai există și o explicație logică a faptului că mamele influențează gradul de inteligență al copiilor. Aceasta are la bază adevărul potrivit căruia mamele petrec cel mai mult timp cu copilul, ele fiind ”arhitecții” perioadei de dezvoltare a creierului celui mic.

Sub acest aspect, s-a dovedit și faptul că legătura emoțională dintre mamă și copil este determinantă în dezvoltarea anumitor părți ale creierului. Studiul a relevat faptul că, în funcție de susținerea emoțională primită de copii de la mame, rezultatele în ceea ce privește memoria și abilitățile de învățare au fost cu 13% mai bune decât a celor care nu s-au putut bucura de o astfel de susținere.

Totuși, pentru corectitudinea informației, mai trebuie precizat că doar aproximativ 40-60% din aceasta este ereditară, restul depinzând și de factorii de mediu.

My title page contents