Depresia copiilor nostri

Depresia copiilor nostri e aici. Acum. Un studiu realizat de organizația “Salvați Copiii”, arată că peste 150.000 de copii și adolescenți suferă de depresie. Ratele sinuciderilor sunt ireal de ridicate în rândul tinerilor din zua de azi.

 

Anxietatea nu este doar o mică problemă sau un moft. În cazul în care observi că și copilul tău se ingrijorează în mod excesiv, fiind afectat de stres și anxietate, trebuie să îi acorzi o atenție deosebită. Dacă rămâne netratată această problemă, poate deveni o boală amenințătoare de viață.

Ce este îngrijorarea?

O tulburare psihică ce afectează fiecare aspect al vieții, împiedicând, astfel, viitorul adult, să poată trăi normal, liniștit și să se poată bucura de împliniri. Fie ele sufletești sau materiale. Înainte de a-l putea ajuta pe cel mic să treacă peste anxietate, trebuie mai întâi să înțelegi cât mai bine ce presupune aceasta.

Cum?

Îngrijorarea este răspunsul organismului nostru la posibilele pericole. Neliniștea dă semnalul că ceva nu este în regulă, iar corpul reacționează printr-o explozie de energie. Aceasta devine și mai puternică fie pentru a face față pericolului iminent, fie pentru a fugi cât îl țin picioarele. Când însă sistemul acesta de alarmare are “defecțiuni”, viața devine un loc extrem de înfricoșător în care să trăiești.

Efectele neliniștilor exagerate

Legătura dintre mintea noastră și organism este una ce trebuie urmărită îndeaproape. Și în cazul îngrijorărilor făra motiv, corpul reacționează ca atare. Durerile de burtică, dificultățile de respirație, bătăile mai rapide și mai puternice ale inimii, tremurăturile, transpirația și chiar paralizia temporară.

Simptome

Toate fac parte din simptomele anxietății. Un copil care trece în mod regulat prin astfel de experiențe, este consumat de anticiparea pericolului. Tensiunea și stresul sunt cronice și afectează astfel nenumărate aspecte ale vieții copilului. Doar trecerea unei zile poate fi o adevărată luptă pentru cel mic.

Cum pot ajuta părinții?

Deși “în afară”, a duce copilul la psiholog, este un lucru normal, în Romania, acest lucru, nu este încă privit cu ochi buni. Mai mult decât atât, din cauza prejudecăților adulților, chiar și copilul poate refuza să meargă să discute cu un specialist. Dacă este și cazul tău, atunci poți încerca să-l ajuți fiind atent/ă la sentimentele copilului, acționând cu calm atunci când copilul devine anxios.

Cum sa faci?

Nu îl pedepsi pentru că nu reușește să depășească momentul sau pentru că nu face progrese. Mai mult decât atât, trebuie să îți modifici așteptările în timpul perioadelor stresante. Trebuie să menții o rutină obișnuită, dar dând dovadă și de flexibilitate. Tot asa, acorda timp pentru momentele care ar putea cauza anxietate. Un exemplu în acest sens este de a avea mai mult timp dimineața, înainte de a pleca la școală. Asta, mai ales, dacă pentru cel mic plecarea la școală este un moment dificil.

 

 

My title page contents