Disciplina care functioneaza? Parintele pozitiv!

Parintele pozitiv

Toti copiii au un comportament inadecvat la un moment dat. Tocmai de aceea, munca noastra, ca parinti este sa ii disciplinam si sa le oprim comportamentul nepotrivit. Insa aceasta munca este doar jumatate din rolul nostru. Vrei o metoda de disciplina care functioneaza? Fii parintele pozitiv!

 

Noi trebuie sa crestem un copil care sa internalizeze valorile nostre si care sa devina, treptat, auto-disciplinat. Cea mai eficienta metoda pentru copilul tau este intotdeauna cea iubitoare si calma, si anume, atitudinea unui parinte pozitiv!

Cum se traduce un parinte pozitiv? Ei bine, e un parinte care se angajeaza sa isi regleze propriile emotii in loc sa si le descarce pe copilul lui.

Cum adica pozitiv?

De ce un parinte pozitiv? Pentru ca aceasta metoda functioneaza de la bebelusi pana la adolescenti. Avand un parinte calm si controlat ca model, un copil isi va dori instinctiv sa se comporte frumos.

Un parinte strict creste copii furiosi, care isi pierd interesul in a le mai face pe plac. Un parinte permisiv are copii care nu fac altceva decat sa ii testeze limitele.

Parentingul pacifist reuseste sa mentina copiii de partea dreapta a lucrurilor, prin conectarea acestora cu parintii. Cu starea lor de calm. Si, mai ales, cu apropierea de un model ale carui valori le pot internaliza si le pot dezvolta pe masura ce cresc.

Frica si pedepse?

De ce plesnitul copilului nu ii corecteaza comportamentul? Multe persoane, atunci cand aud cuvantul disciplina, se gandesc la pedepsele fizice. Oare frica este o solutie si un agent care ii motiveaza pe cei mici sa se comporte frumos? Poate fi adevarat, insa nu este deloc indicate! Pedepsele fizice nu fac altceva decat sa-i invete pe copii lectiile gresite. Copiii care au fost loviti invata ca asa „se face dreptate”. Ca violenta este justificata uneori si ca acele persoane care se presupune ca te iubesc, te vor rani la un moment dat.

Studiile arata ca, acei copii care au fost disciplinati fizic au tendinta sa fie mai agresivi fata de alti copii. Mult mai rebeli ca adolescenti, si mai predispusi catre violenta si depresii atunci cand devin adulti. Pe langa aceasta, copiii pedepsiti fizic tind sa repete tipul de comportament si sa-l aprofundeze.

Despre disciplina

Si atunci, care este cea mai eficienta metoda? „Disciplina”este cel mai cautat cuvant de catre parinti pe Google. Ce ai de facut atunci cand copilul continua sa adopte un comportament inadecvat?

Atunci cand nu copil se comporta inadecvat, exista cateva posibile motive:

  1. Nu stie care sunt asteptarile celorlati de la el.
  2. Stie foarte bine care sunt asteptarile celorlalti, dar nu se poate controla.
  3. Stie exact cum trebuie sa se comporte dar nu ii pasa.

Ei bine, daca al tau copil nu stie cum trebuie sa se comporte si sa reactioneze, cea mai buna metoda este sa il inveti si sa ii modelezi caracterul.

Cum il ajuti?

Insa atunci cand un copil stie foarte bine ce trebuie sa faca, dar nu accepta? Atunci este necesar sa il inveti sa se tempereze. Cum?

In majoritatea cazurilor, copiii trebuie ajutati sa-si controleze emotiile si comportamentul prin motivare si prin constientizarea consecintelor. Daca pentru adulti disciplina functioneaza astfel : „ as prefera sa ies in seara asta cu prietenii si sa ne distram, dar trebuie sa ma bucur de un somn odihnitor pentru ca maine ma asteapta o zi plina” in cazul copiilor functioneaza asa „ as prefera sa-mi petrec ziua jucandu-ma in loc sa-mi fac temele, dar nu as vrea sa o intampin pe invatatoare, maine, fara ele” sau „ chiar as vrea sa-i dau o lectie surorii mele pentru ca imi ia lucrurile, dar mama ar fi foarte suparata”. Astfel de la furia pe care o simte va trece treptat la ceea ce si-ar dori parintii sa vada la el: un copil cuminte, care mentine in permanenta o legatura stransa cu sora lui.

Oare de ce?

Toate aceste lucruri necesita maturitate, de care copiii nu se bucura inca, tocmai de aceea ei au nevoie de noi, atat ca exemple, cat si ca indrumatori. Cheia este sa ne motivam copiii cu exemple si situatii in care compasiunea si calmul au rezolvat intr-un mod favorabil orice situatie. Trebuie sa avem grija si sa reducem timpul pe care copilul nostru il petrece in situatii tensionate, de stres si furie.

In cel de-al treilea caz, cand cel mic stie cum trebuie sa actioneze, dar nu-i pasa, poate exista o problema relationala si nu de comportament. Aici, vorbim despre o problema de a relationa intre parinti si copii. Acestia nu invata sa se controleze pentru ca isi doresc, ci pentru ca noi, ca parinti, avem aceste asteptari de la ei. Daca ei nu vor sa-si schimbe comportamentul pentru ca nu le pasa ce asteptari avem de la ei inseamna ca relatia parinte – copil trebuie intarita. Bineinteles ca cei mici au nevoie de ghidare, dar daca nu avem o relatie puternica atunci acesta este primul lucru pe care trebuie sa ne focusam.

In cele din urma, copiii culeg recompense precum laudele noastre, notele bune, rezultatele favorabile. Aceste aspecte ii motiveaza si ii ajuta la cresterea stimei de sine. Ea devine o imagine a lor, despre ei, care ii satisface si astfel vor lucra si mai mult sa pastreze aceasta imagine intacta.

 

 

 

 

 

My title page contents