Durerile de spate în sarcină. De ce apar astfel de dureri?

Mai mult de jumătate dintre femei suferă de dureri de spate în timpul celor nouă luni, în special între luna a 5-a și a 7-a de sarcină. În unele cazuri, disconfortul este de natură să împiedice activitatea fizică normală. În alte cazuri, durerea de spate se simte mai ales noaptea, perturbând somnul viitoarei mame.

Persoanele care au suferit de această tulburare înainte de a fi însărcinate sunt mai predispuse la dureri de spate în timpul sarcinii. Contrar așteptărilor, înălțimea, greutatea mamei și creșterea în greutate în timpul sarcinii par să nu aibă nicio legătură cu episoadele durerii de spate din sarcină.

Cum se manifestă durerea de spate?

Într-un procent mai mic de cazuri, durerile de spate sunt localizate exclusiv în zona dorsală. Alteori, aceasta afectează regiunea lombară, cu sau fără iradiere la unul sau ambele membre inferioare. În alte cazuri, durerea este predominantă în zona articulațiilor sacro-iliace (pelvis), dar uneori emite la coapsă sau la picior.

De ce apar durerile de spate?

Mușchii antigravitație ai spatelui sunt, de fapt, puși în funcțiune, din cauza super-ineficienței mușchilor abdominali și creșterea volumului uterin. Adăugați la faptul că factorul hormonal, în primele nouă luni, crește în mod semnificativ nivelul de relaxină. Acesta este un hormon care permite relaxarea necesară a țesuturilor și a articulațiilor (în special la nivelul bazinului) la naștere. Se presupune că acest hormon, slăbind structurile osteoligamentare, poate face ca partea din spate să fie mai vulnerabilă la sarcina crescută.

Cum pot fi prevenite durerile de spate din timpul sarcinii?

Prima regulă pentru a preveni durerea de spate este de a întări mușchii spatelui. Activitatea fizică efectuată în mod constant și asiduu tonifică mușchii trunchiului și ajută la o mai bună susținere a modificărilor corpului în cele nouă luni. În ultimul trimestru, se recomandă purtarea unor corsete specifice pentru femei gravide. Se găsesc în magazinele cu articole pentru maternitate.

 

Alte sfaturi practice:

  • Evitați imobilizarea prelungită: coloana a fost proiectată pentru a rămâne în mișcare!
  • Dacă petreceți un timp îndelungat așezată, puneți un spătar lombar (pernă pentru spate) în spatele dvs., ceea ce ajută la menținerea lordozei naturale.
  • În pat, dormiți, de preferință, pe o parte, cu șoldurile flexate și o pernă între genunchi.

 

 

My title page contents