E oaia neagra la gradinita

Ce faci cand juniorul tau are eticheta de „oaie neagra” la gradi? Cand educatoarea se plange de comportamentul lui si deja ti-e teama cand mergi sa-l recuperezi, gandindu-te ca iar te vor aborda parintii altor copii si iti vor povesti episoade care il au drept erou negativ?  Psihologul Alina Ioana Ciocodan te sfatuieste:

 

Multi dintre parintii cu copii de gradinita stiu ca momentul inceperii acestei etape nu este nicidecum momentul in care sa ne relaxam, stiind ca de acum altcineva poarta responsabilitatea zilnica a educatiei copiilor nostri.

Ce se intampla atunci cand, dupa ce ne-am asigurat ca gradinita aleasa indeplineste cat mai multe din criteriile noastre, gradinita – mai exact, doamna educatoare – are permanent plangeri la adresa copilului nostru? Nu este usor sa gestionam o astfel de situatie, astfel incat sa fim cu adevarat o echipa in educatia copilului si sa ne asiguram ca relatia dintre educatoare si copil ramane una relaxata, sanatoasa, plina de respect.

Iata cateva recomandari pe care sa le folosesti in relatia cu dna educatoare, astfel incat sa gestionezi plangerile repetate pe care le are, legat de copilul tau:

1. In primul rand, asigura-te ca discutiile despre copil nu se desfasoara in prezenta copilului si nu se transforma intr-un mic proces cu acuzatori si acuzati.
2. Arata-i inca din start dnei educatoare ca apreciezi interesul pe care il manifesta fata de educatia copilului tau si ca doresti sa colaborezi pentru a rezolva problemele. Pozitioneaza-te in aceeasi tabara: impreuna cu educatoarea si copilul, impotriva problemei.
3. Cere informatii cat mai specifice despre comportamentul copilului, evitand expresii de genul nu este ascultator, nu este cuminte, este rau etc. Nu putem modifica etichete, putem sa modificam comportamente specifice.
4. Cere sugestii cat mai concrete despre cum vede dna educatoare ca ar trebui sa gestionezi, ca parinte, problema. De multe ori plangerile nu sunt insotite de posibile solutii, sau solutiile propuse sunt mai degraba pedepse pe care sa le aplice parintele acasa, pentru copmportamente ale copilului la gradinita.
5. Afirma-ti deschiderea fata de solutii pozitive, care sa presupuna sa-l inveti pe copil noi abilitati, care sa fie exersate atat acasa cat si la gradinita. De exemplu, daca problema este ca cel mic ia jucariile altor copii, stabileste impreuna cu educatoarea cum sa il invatati sa faca atunci cand doreste jucaria altui copil (ce sa spuna, ce sa faca). Apoi incurajati copilul sa exerseze noua abilitate in parc (parintele) si la gradinita (educatoarea).
6. Aminteste-i educatoarei ca, la gradinita, ea este autoritatea care poate incuraja sau descuraja un comportament al copilului, in momentul in care acel comportament se produce. Asa cum acasa, parintele este cel care observa si incurajeaza comportamentul nou invatat, sau din contra, incearca sa stopeze un comportament nedorit. Niciunul dintre adulti nu poate suplini rolul celuilalt in contextul in care interactioneaza cu copilul.
7. Incurajeaza educatoarea sa discute orice ingrijorare sau dificultate in relatia cu copilul tau. Este mai bine decat sa lase problemele sa persiste, in speranta ca vor trece cu timpul. Cu cat atitudinea ta va fi mai deschisa spre a colabora si nu sprea a acuza sau a te apara, cu atat mai mult va avea copilul de castigat.

 

text: psiholog Alina Ioana Ciocodan (smartboxfamily.ro), foto Shutterstock.com

My title page contents