Endometrioza, dusmanul ascuns al femeilor

Endometrioza

Stiai ca endometrioza este considerata dusmanul ascuns al femeilor? De ce? Pentru ca, foarte multe femei sufera de aceasta afectiune ascunsa, insuficient diagnosticata, inclusiv la nivel mondial. Statisticile spun ca 68% dintre femeile cu endometrioza au fost diagnosticate, initial, gresit. Dar ce este, de fapt, aceasta afectiune?

 

Endometrul este tesutul care captuseste uterul. Endometrioza reprezinta cresterea anormala a celulelor endometriale in afara uterelui. Astfel, aceste celule se pot regasi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafata mucoasei din cavitatea pelvina. De fapt, in cazuri mult mai rare, chiar pe creier. Este important de retinut faptul ca aceste celule nu sunt de natura maligna.

Cum o recunosti?

Endometrioza este o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor cu varstele cuprinse intre 25 si 40 de ani. Simptomele cel mai usor de recunoscut sunt durerile pelvine inainte si in primele 36 de ore de la debutul mentruatiei. Un alt simptom des intalnit este balonarea permanenta, inclusiv crampele abdominale. Lor si de adauga sangerarile abundente din timpul menstruatiei, precum si prelungirea cu cateva zile a perioadei de menstruatie. Cauzele aparitiei endometriozei nu sunt deplin cunoscute, dar factorii genetici joaca un rol important. Afectiunea se poate mosteni. Sistemul imunitar slabit si nivelul crescut de estrogen fiind alti factori care pot cauza aparitia endometriozei.

Despre alte analize de sarcina poti sa citesti si AICI.

Cum se trateaza?

Orice femeie care prezinta dureri pelvine, care sangereaza abundent in timpul menstruatiei trebuie sa mearga la medicul ginecolog pentru o serie de investigatii. Laparoscopia este cea mai folosita metoda de diagnosticare a endometriozei. Este o interventie chirurgicala minim invaziva si foloseste un dispozitiv numit laparoscop. Cu ajutorul acestuia, medicul examineaza cavitatea pelvina si poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Daca tesutul endometrial a invadat zone intinse din abdomen, atunci procedura chirurgicala recomandata este laparotomia. Din pacate, rata de recurenta a endometriozei este de aproximativ 40%. Cei mai multi dintre medicii specialisti recomanda, dupa interventie, administrarea medicamentelor pe cale orala pentru a ameliora simptomele.

Endometrioza si sarcina

Afectiunea reduce, din pacate, sansele ca femeia sa conceapa un copil. La femeile cu infertilitate asociata cu diagnosticul de endometrioza, probabilitatea de sarcina dupa un tratament cu contraceptive este de aproape 50%. Dupa interventia chirurgicala de indepartare a celulelor endometriale, femeia aflata la varsta fertila poate incerca sa ramana insarcinata pe cale naturala, daca diagnosticul de endometrioza era singurul ce impiedica aparitia sarcinii.

Ce ai de facut in acest caz, poti afla si aici.

 Cum faci sa scada riscul?

Pentru a reduce riscul aparitiei endometriozei, recomandarea medicilor este de a face un copil pana la implinirea varstei 30 de ani. Si, nu uita sa faci sport de 2-3 ori pe saptamana. De asemenea, tratamentele cu contraceptive reduc riscul de face endometrioza.

 

 

 

My title page contents