Evita risipa alimentara. Uite ce ai putea pati!

Pentru ca sezonul sarbatorilor de iarna a inceput, risipa alimentara se va simti din nou din plin. Sunt insa ultimele sarbatori de iarna in care nu exista limitari legale in acesta directie. Fa bine sa eviti risipa alimentara, pentru ca uite ce ai putea pati!

 

La sfarsitul lunii noimebrie, mai exact pe 21.11.2016, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 217/2016 adica Legea privind diminuarea risipei alimentare. Legea va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.  Pe 21.05.2017. In acest timp, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trebuie sa elaboreze normele metodologice de aplicare a acesteia.

Ce este risipa alimentara?

Prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii. Ele trebuie distruse, conform legislatiei in vigoare.

Cine are obligatia prevenirii risipei alimentare?

Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.

Ce masuri trebuie luate?

Masurile de prevenire a risipei alimentare se desfasoara conform ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare, astfel:

  1. a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimetar. Ele incep cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea. Apoi ajung pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;
  2. b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare;

Alte obligatii

  1. c) masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman. Alimente aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a inregistrarii la ANSVSA.
  2. d) masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale
  3. e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost.
  4. f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea transformarii in biogaz.
  5. g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la lit. a)-f).

Ce sanctiuni se acorda in cazul nerespectarii masurilor de prevenire a risipei alimentare?

Incalcarea uneia din masurile de prevenire a risipei alimentare constituie contraventie (daca nu intruneste conditiile unei infractiuni) si se sanctioneaza astfel:

  1. a) cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microintreprinderi;

  2. b) cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru intreprinderi mici si mijlocii;

  3. c) cu amenda contraventionala de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru intreprinderi mari.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentantii imputerniciti ai autoritatilor cu atributii de control in domeniul agroalimentar.

 

My title page contents