Exercitii de respiratie pentru a-ti calma copilul

Exercitii de respiratie pentru a-ti calma copilul. Exista asa ceva? Ei bine, atunci cand suntem stresati sau suparati, organismul reactioneaza imediat: sistemul nervos intra in actiune, incepe eliberarea de hormoni, bataile inimii se accelereaza, respiratia se inteteste, presiunea sangelui creste.

 

In acele momente, organismul reactioneaza ca si cum s-ar afla in pericol. Este foarte dificil sa te calmezi, sa iti exprimi clar emotiile sau sa gandesti rational. Totul din cauza hormonilor stresului care pun stapanire pe organism. Procesele cognitive sau auto-controlul sunt  intarziate de raspunsul biologic al organismului la stres.

Stresul la copii

In cazul copiilor, stresul poate veni cu reactii in plus cum ar fi teama sau frica pe masura ce se simt ca pierd controlul si nu inteleg exact ce li se intampla si care sun cauzele. Ca adulti, suntem mult mai constienti de sentimentele noastre si de starile declansate de stres. Daca si adultii pot avea dificultati in a-si tine sub control reactiile, in cazul copiilor situatia este si mai dificila.

Exercitiile de respiratie sunt un mijloc foarte simplu si eficient de gestionare a stresului si de control al anxietatii.

Tehnica celor 5 respiratii este o modalitate minunata de a diminua efectele negative ale stresului. Aceasta readuce organismul in echilibru, incetineste respiratia si bataile inimii, in timp ce valorifica nevoia de miscare cu o actiune care necesita concentrare si ofera un raspuns senzorial creierului. Un alt atuu?  Exercitiul este unul simplu, placut, care nu te costa nimic si pe care  copilul tau il  poate pune in aplicare oriunde si oricand.

Cinci pasi prin care copilul tau isi poate recapata calmul

In timpul acestui exercitiu, copii trebuie sa se concentreze pe a inspira usor pe  nas si apoi a expira pe gura. Repetand aceasta actiune de 5 ori. Este posibil sa fie nevoie sa exerseze de cateva ori pentru ca la inceput majoritatea copiilor tind sa respire pe gura. Daca observi ca li se pare dificil sa respire pe nas, incearca sa ii faci sa isi imagineze ca miros o floare sau mancarea lor preferata si apoi sa expire ca si cum ar ofta. In acelasi timp in care respira, copilul trebuie sa se concentreze pe a trasa forma degetelor si pe senzatia pe care o resimt.

Iata cum functioneaza acest exercitiu:

1.    Spune-i copilului sa  isi intinda mana si sa isi rasfire degetele sub forma unei stele. Pot face acest exercitiu cu mana dreapta sau cea stanga. Copilul trebuie sa isi imagineaze ca degetul aratator al celeilalte maini este un creion si sa traseze conturul degetelor si a mainii.

2.   Trebuie sa inceapa la baza degetului mare si sa treaca degetul aratator peste el, ca si cum i-ar trasa forma. In momentul in care ajunge la varf si sa continue descendent pe cealalta partea a degetului. Miscare trebuie repetata pentru fiecare deget. Este important sa fie atent la fiecare gest pe care il executa si sa observe modul in care se simte.

3.      Acum este momentul sa adaugi la exercitiile de respiratie. Copilul trebuie sa inspire pe nas si sa expire pe gura. Exercitiul trebuie repetat de cinci ori. Ai grija sa mentina un ritm lent si constant.

4.      Combina cele doua exercitii. Cu degetul aratator folosit ca un creion imaginar, incepe exercitiul de la baza degetului mare si inspira in timp ce trasezi forma ascendenta. Expira, in momentul in care degetul tau aratator coboara. Patternul trebuie urmat pana cand termina cele 5 degete si a practicat cele cinci respiratii incete.

5.     Discuta cu el pentru a afla cum se simte dupa acest exercitiu.  Simti ca s-a instalat o stare de calm? Majoritatea copiilor gasesc aspectul senzorial al acestei metode de respiratie foarte linistitor.

My title page contents