Fii un parinte inteligent emotional

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil inteligent emotional datorita beneficiilor, care decurg din acest lucru. Insa, cum ramane cu emotiile parintelui?

 

Tu iti poti controla emotiile si impulsurile? Constientizezi in totalitate starile de spirit si modul in care iti afecteaza copiii si familia? Esti capabila sa iti tratezi copilul cu empatie sau il judeci, ii negi emotiile si reactionezi?

Win win situation

Inteligenta emotionala este la fel de importanta pentru parinte, precum este pentru copil. Deprinderea modului de a-ti manageria emotiile, te va ajuta sa fii un parinte mai bun.

Daniel Goleman, autorul care a popularizat conceptul de inteligenta emotionala, sustine ca exista 5 componente ale acesteia. Iata cum pot fi abordate din perspectiva parentingului.

Constiinta de sine

Aceasta reprezinta abilitatea de a recunoaste si de a intelege starile personale, emotiile si factorii declansatori, precum si efectele pe care le au asupra oamenilor din jurul nostru. Poate dai vina pe circumstante pentru modul in care te simti sau reactionezi, insa ce trebuie sa constientizezi, este ca acesta este un rezultat direct al gandurilor tale, al modului in care te raportezi la o anumita situatie. Ca parinte, daca lasi sa te frustreze tot ce copilul tau face rau, inseamna sa cedezi puterea ta persoanala si sa te lasi atrasa in situatia generata de copil. Observa-ti gandurile in permanenta si lucreaza cu ele!

Autoreglarea

Autorelgarea include abilitatea de a controla impulsurile si starile, si de a gandi inainte de a actiona. Cand simti ca te enervezi sau devii foarte agitata, aplica o metoda de calmare. Rosteste o mantra, respira adanc, sau aplica orice alta metoda stii ca functioneaza pentru tine. Gaseste o cale sa extinzi spatiul dintre actiune si reactie, si sa gasesti cea mai buna cale de abordare in acest rastimp.

Motivatia interioara

Motivatia interioara tine de acea viziune proprie asupra a ceea ce este important in viata, de bucuria de a face ceva anume. Creeaza-ti o proiectie a parintelui care iti doresti sa fii. Petrece timp in compania oamenilor care gandesc asemenea tie, citeste carti, urmareste influenceri pentru a ramane fidela viziunii tale.

Empatia

Empatia vorbeste despre decodarea emotiilor altor persoane. Capacitatea de a te pune in locul altcuiva. Ca parinte, este nevoie sa faci in permanenta asta cu copilul tau. Vazand din perspectiva copilului, iti va permite sa fii mai blanda, si, totodata, te va ajuta sa te autoreglezi in anumite situatii. Devino un ascultator activ, decodeaza limbajul nonverbal si practica compasiunea, pentru a intelege cu adevarat emotiile din spatele cuvintelor.

Abilitatile sociale

Acestea de refera la capacitatea de a manageria relatiile. Ca parinte, asta inseamna construirea unei relatii sigure cu copilul tau, chiar si in momentele rele. Pentru asta, parintele are nevoie sa se implice in lumea copilului, sa asculte si sa inteleaga, mai degraba decat sa dea replica.

My title page contents