Fobia de apă la copii: de ce apare și cum o poți îndepărta?

fobia de apă la copii

Fobia de apă la copii este o problemă des întâlnită și poate fi rezolvată cu multă răbdare din partea ta și curaj din partea celui sau cele mici!

Nu toți copiii sunt înnebuniți după apă și nu tuturor le place să meargă la mare. Este și normal să fie diferiți, însă fobia de apă poate pune mici probleme în dezvoltarea celui mic. Spre exemplu, cei mici pot fi puși fie în perioada copilăriei, fie în viața de adult în situații în care vor fi nevoiți să intre în contact cu apa: trecerea unui pârâu, o plimbare cu barca sau cu un vapor și chiar și o baie caldă acasă sunt doar câteva dintre exemple.

În aceste situații, pentru cei mici poate fi dificil să se confrunte cu fobia de apă. Mai mult decât atât, apa nu este chiar periculoasă atâta timp cât copii înoată responsabil. Tocmai de aceea, fobia de apă la copii ar putea fi înlăturată.

Potrivit celor de la Modernmom.com există și câteva modalități prin care tu și cei mici puteți rezolva această problemă. Tot ei ne spun și care sunt cauzele pentru care apare fobia de apă la copii, dar oferă și câteva trucuri care să vă ajute să o înfruntați:

De ce apare fobia de apă la copii?

Exită câteva motive și evenimente care pot conduce la apariția fobiei de apă la copii. Spre exemplu accidentele sau evenimentele neplăcute care i-au pus pe cei mici în contact cu apă pot cauza și fobia față de această. Pe de altă parte, avem exemplul părinților: dacă un părinte are o fobie față de apă, atunci, prin puterea exemplului, el îl poate influența și pe cel mic în alegerile lui.

Totuși există și copii care au o fobie față de apă fără motiv. În cazul acestora problema poate fi rezolvată mult mai ușor!

Cum puteți îndepărta fobia de apă la copii și cum să îl ajutați pe cel sau pe cea mică?

1. Primul pas este să îl lași pe copil să decidă singur când și cum vrea să intre în contact cu apa. Dacă îi lași pe copii să descopere singuri apa, să decidă dacă merg în mare până la buric sau doar până la jumătatea gambelor, le va permite să diminueze puțin câte puțin stresul pe care apa îl provoacă.

Mai mult decât atât, experimentând singuri, sub atenta ta supraveghere dar fără să îi incurajezi sau să îi îndemni să intre în apă, cei mici vor descoperi că nu se întâmplă nimic rău dacă fac un pas mai în față sau dacă se joacă la malul mării, acolo unde apa este mai mică.

2. Este foarte important să nu pui presiune asupra copiilor. Mulți părinți decid că cea mai bună metodă prin care pot combate frica de apă este să ducă copiii în mare sau în piscină și să le demonstreze că nu au un motiv întemeiat pentru care se tem. Însă, intrând în contact direct și rapid cu elementul de care se tem cel mai mult, copiii vor fi și mai stresați și vor urâ din ce în ce mai mult apa.

Cel mai bine ar fi intrați voi în apă, să vă dacă cum aruncați mingea de la unul la celălalt și să înceapă să înainteze singur, văzând că nu i se întâmplă nimic atunci când intră în contact cu apa.

3. Recompensele sunt o soluție bună pentru a înlătura fobia de apă la copii. Atâta timp cât îl lași pe cel mic să experimenteze singur, să decidă când intră în apă și să ia lucrurile treptat vei putea vedea și rezultate. Aceste rezultate pot fi răsplătite cu mici recompense care să îl motiveze pe cel mic să își continuie progresul.

Sfaturile specialistului

Totuși în cazul unor copii, fobia de apa poate fi atât de mare, încât eforturile tale să nu dea rezultate. Mai mult decât atât, dacă deja știi că fobia de apă la copii este rezultatul unui accident sau al unui eveniment neplăcut, ar fi bine să iei în calcul opinia unui specialist.

Puteți cere initial ajutorul pediatrului care vă va recomanda cea mai potrivită variantă pentru cel mic. Discuțiile cu un psiholog sau poate chiar lecțiile de înot îl pot ajuta pe copilul tău să învingă teama de apă.

 

 

My title page contents