A fost odata un cuplu…infertil

Atunci cand un cuplu nu poate concepe un copil dupa un an in care a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate este considerat infertil. Si atunci povestea incepe asa: a fost odata un cuplu…infertil

 

Statisticile la nivel mondial spun ca unul din patru cupluri este infertil. Aproximativ 40% dintre cazurile de infertilitate sunt atribuite femeilor, iar barbațiilor alte 40% dintre cazuri. Diferenta de 20% se poate atribui problemelor de sanatate ale celor doi parteneri. Si la fel de bine unor cauze care nu pot fi stabilite. În acest ultim caz, aceasta poarta numele de infertilitate idiopatica.

Infertilitatea poate fi cauzata de disfunctii ale ovarelor si trompelor uterine, ale spermatozoizilor sau de factori imunitari.

Cauzele femine ale infertilitatii

Cele mai importante cauze ale infertilitatii feminine sunt reprezentate de tulburarile de ovulatie. Evaluarea profilului hormonal este o etapa foarte importanta in investigarea cuplului diagnosticat infertil. Tot la fel impermeabilitatea trompelor uterine – blocajul trompelor impiedica sperma sa ajunga la ovul, malformatii ale uterului, polipi, fibrom uterin, cauze cervicale. Printre metodele cele mai folosite de diagnosticare ale infertilitatii feminine se numara: histerosalpingografia – o investigatie imagistica, care foloseste raze X si substanta de contrast ce scoate in evidenta sanatatea uterului si a trompelor uterine. O a doua este laparoscopia – o metoda chirurgicala minim invaziva ce permite tratarea anomaliilor care afecteaza fertilitatea. Cateva exemple? Endometrioza, aderente, chisturi ovariene.

Alta metoda de investigare este histeroscopia – o investigatie realizata sub anestezie generala si care permite evaluarea cavitatii uterine precum si tratarea eventualelor anomalii depistate.

Cauzele masculine ale infertilitatii

Printre cele mai importante cauze masculine se numara deficienta testiculara. Mai exact? Testiculul nu produce o cantitate suficienta de spermatozoizi. O alta cauza este varicocelul –  o boala raspandita, caracterizata prin prezenta venelor dilatate in jurul testiculului si al cordonului spermatic ori infectii ale cailor genitale. Barbatul dintr-un cuplu infertil trebuie sa faca inainte de orice alta investigatie o spermograma. Este un examen simplu care presupune masturbarea si ejacularea intr-un container special. De regula, colectarea se face direct in clinica, intr-o camera speciala, pentru a putea fi analizata in laborator in maximum o ora dupa ejaculare.

Varsta, bat-o vina!

Este bine sa stii ca varsta partenerilor este un factor de risc important pentru infertilitate. In viata femeii se produce un declin treptat, dar mult mai evident dupa implinirea varstei de 30 de ani. Imbatranirea ovarelor este principalul factor al scaderii fertilitatii. Ovulele imbatranesc si ele, fiind mai putin capabile de fertilizare. Odată cu varsta din ce in ce mai avansata, cresc si riscurile de anomalii genetice si cromozomiale (cum este sindromul Down). In cazul barbatilor, varsta joaca un rol mai putin important, dar trebuie tinut seama si in cazul lor de acest aspect. Chiar daca barbatul produce sperma, aceasta trebuie sa fie si de calitate foarte buna. Numai ca, odata cu inaintarea in varsta, calitatea, volumul si motilitatea spermei scad.

Un pas important in rezolvarea problemelor de infertilitate il reprezinta prezentarea la medicul specialist in infertilitate. Apoi primirea unui diagnostic corect, precum si un plan personalizat de tratament.

My title page contents