Fiecare grupă alimentară are importanța ei, dar grăsimile de care au nevoie copiii sunt cruciale în dietă.

Fiecare grupă alimentară are importanța ei, dar grăsimile de care au nevoie copiii sunt cruciale în dietă. Pe de o parte pentru că mențin căldura corpului și pe de altă parte pentru că rețin vitaminele liposolubile A, D, E și K.

 

În primii doi ani de viață, grăsimile de care au nevoie copiii pentru a susține creșterea normală nu trebuie restricționate în vreun fel. Stomăcelul este atât de mic încât impune singur limite asupra cantității de alimente, deci nu există niciun risc de excese.

Nu exclude grăsimile!

În prezent, obsedați fiind de alimentația sănătoasă, părinții pot face greșeala de a exclude grăsimea din dieta copilului, sacrificând-o pentru mai multe fructe, legume și cereale integrale. Dar, copiii mici au nevoie de grăsimi pentru a se dezvolta bine.

De fapt, bebelușii și copiii mici au nevoie ca aproape jumătate din numărul total de calorii să provină din grăsimi. De preferință grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care ajută la creșterea și dezvoltarea creierului. Și chiar și copiii mai mari au nevoie ca aproximativ o treime din necesarul de calorii să fie dintr-o sursă sănătoasă de grăsimi.

Creierul, marele beneficiar

Aproximativ două treimi din creierul copilului este alcătuit din grăsimi. Fără un aport adecvat de grăsimi, creierul nu va funcționa în mod normal, ceea ce poate determina întârzieri în dezvoltare. Atât cea fizică dar mai ales cea psihică. Reciproca este că, în condițiile unui consum adecvat de grăsimi sănătoase în primii doi ani de viață, sunt prevenite leziunile și tulburările cerebrale ce ar putea apărea de-a lungul vieții.

Tipuri de grăsimi

În principal, există trei tipuri de grăsimi, dintre care doar unul singur este sănătos. Așadar, există grăsimi nesaturate, saturate și trans. Cele nesaturate sunt considerate cele mai sănătoase și se găsesc în pește, uleiuri vegetale, măsline, avocado, nuci, alune, migdale etc.

Cele mai nesănătoase sunt grăsimile trans, care se găsesc în produsele tip fast-food și de patiserie, în prăjituri, dulciuri și biscuiți. Acestea, alături de grăsimile saturate, se fac vinovate de instalarea obezității, de creșterea nivelului de colesterol din sânge și de apariția bolilor cardiovasculare.

Grăsimile de care au nevoie copiii

Vrei să crești un copil sănătos și bine dezvoltat sub toate aspectele, nu-i așa? Atunci preocupă-te să introduci în alimentația lui grăsimi bune. Surse pentru acest tip de grăsimi sunt carnea de vită și cea de pui, somonul, laptele integral (și cel de cocos!), untul (și cel de arahide, migdale sau caju!), brânza, iaurtul, chefirul și ouăle. De asemenea, fructele de avocado, uleiul de floarea soarelui, de măsline și de susan, semințele de floarea soarelui, de in, de cânepă și de chia.

Idei de combinații alimentare

Iaurtul simplu poate fi plictisitor la un moment dat. Așa că adăugându-i un mix de semințe dintre cele enumerate mai sus, îi oferi puiului tău nu doar grăsimile bune de care are nevoie, ci și o gustare sățioasă.
Obișnuiești să faci pâine în casă? Excelent! Adaugă în ea și semințe. În acest fel te asiguri că la fiecare masă își va lua și porția de grăsimi bune.
Avocado poate fi respins în primă fază de cei mici, dacă îl servești sub formă de felii sau cubulețe. Încearcă guacamole (caută rețeta pe net) sau ascunde bucățelele în salata de ton.

My title page contents