Hidrosalpinx, cauza a infertilitatii feminine

Hidrosalpinx, cauza a infertilitatii feminine. Ce sa fie oare? Uneori, bucuria vestii ca in cuplu va sosi un nou membru se lasa asteptata. Chiar si mai mult de un an de incercari repetate si tot atatea sperante care se naruiesc luna de luna. Cand un cuplu nu poate concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate poate fi considerat infertil.

 

 

Motivele care aduc partenerii de viata la cabinetul medicului specialist in infertilitate sunt atat de natura feminina, cat si de natura masculina. Una dintre cauzele frecvente ale infertilitatii de tip feminin o reprezinta patologiile trompelor uterine, care pot fi impartite astfel:

  • Obstructie tubara proximala (unilaterala sau bilaterala) – practic, accesul spermatozoizilor este blocat catre partea superioara a trompelor uterine unde ar trebui sa aiba loc fertilizarea

  • Obstructie tubara distala – trompele uterine sunt blocate de depuneri ce blochează partial sau total fie una dintre trompe, fie amandoua, astfel ca ovulul nu poate ajunge la intalnirea cu spermatozoidul

  • Hidrosalpinx – o trompa uterina sau amandoua sunt pline cu fluid seros sau clar, impiedicand fecundarea

 

In cele mai multe dintre cazuri, hidrosalpinx nu are simptome, astfel ca femeia nici nu stie ca are aceasta afectiune. Cauzele care duc la formarea hidrosalpinxului sunt, de cele mai multe ori, de natura infectioasa, iar cele mai frecvente infectii care duc la aparitia afectiunii sunt cele cu Chlamydia si Gonoreea. Alte cauze care pot duce la acest diagnostic sunt prezenta endometriozei sau a cancerului ovarian sau tubar. De asemenea, hidrosalpinxul poate sa apara si in urma unei interventii chirurgicale, urmata de o infectie.

Citeste si despre cancerul ovarian.

Cum e diagnosticul?

Diagnosticul se poate pune doar printr-un examen ecografic cu un aparat performant, altfel putând fi confundat foarte ușor cu un chist ovarian. Daca hidrosalpinxul este foarte mic, acesta nu poate fi diagnosticat cu ajutorul unei ecografii, fiind necesara efectuarea unei histerosalpingografii. Mai exact? O procedura de vizualizare a trompelor uterine cu ajutorul substantei de contrast. Pentru un diagnostic cat mai precis, afectiunea poate fi detectata cu ajutorul laparosccopiei, aceasta fiind si una dintre metodele de a-l elimina. Interventia este recomandata a fi realizata inaintea unei proceduri de fertilizare in vitro, deoarece hidrosalpinxul impiedica implantarea embrionului.

Tu ce stii despre fibromul uterin?

Cum si de ce?

Hidrosalpinxul apare ca urmare a unei infectii contactate in urma unui raport sexual neprotejat. De obicei, apare la 30 de zile dupa momentul infectarii si poate sa reziste si mai mult de 20 de ani, astfel ca sansele femeii de a ramane insarcinata sunt nule. Tocmai de aceea, controlul ginecologic de rutina este bine a fi facut an de an. De ce?  Pentru ca, uneori apar simptome. Ce fel? Scurgeri vaginale ce provoaca mancarimi, au miros suparator ori apar intre menstre, dureri in timpul actului sexual, dureri neobisnuite in timpul perioadei menstruale.

My title page contents