Igiena dentară la copii. Cât de importantă și necesară este?

Igiena dentară la copii, un subiect care preocupă părinții încă de la nașterea copilului. Sănătatea dentară a copilului depinde în mare măsură de părinți. Prima grijă pentru sănătatea dentară a copilului aparține mamei, încă din timpul sarcinii. Există dovezi care indică o asociere între bolile parodontale ale mamei și complicațiile sarcinii, cum ar fi nașterea prematură, întârzierea creșterii fetale și avortul spontan.

 

De asemenea, s-a demonstrat că tulpinile bacteriene găsite în saliva copiilor sunt aceleași cu cele găsite la mamele lor. Această legătură are loc în urma transmiterii verticale prin sărutări și contactul indirect al salivei materne cu cea a copilului. De exemplu, prin intermediul tacâmurilor, biberoanelor, suzetelor, etc.

Igiena dentară a viitoarei mame

O mamă expusă riscului de a dezvolta carii și boli parodontale trebuie, prin urmare, să fie supusă unei examinări dentare temeinice chiar din timpul sarcinii. Sau chiar mai devreme, dacă este programată, urmând cu strictețe instrucțiunile stomatologului.

Periaj simplu, fără pastă de dinți

Curățarea cu o periuță de dinți ar trebui să înceapă din primul an de viață, dar fără pastă de dinți. Înainte de introducerea periuței de dinți, este recomandat  ca mama să treacă un tifon umed pe gingiile copilului, după fiecare masă. Se creează astfel un obicei, pe care copilul și-l va întipări în minte.

Periajul dinților copilului este în primă fază sarcina părinților. Care vor avea grijă să-l practice mai ales seara, după cină. În acest sens, este deosebit de educativ să mergeți la baie împreună, pentru a vă spăla dinții după ce ați mâncat. Și apoi să vă reluați activitățile normale de seară. Invers, obligând copilul să își perie dinții înainte de a merge la culcare, i se transmite un mesaj negativ. Deoarece igiena orală este învățată ca un comportament forțat, asociat cu evenimentul neplăcut de separare de părinți.

Pasta de dinți după primul an de viață

După primele câteva luni de viață, copilul poate începe să se familiarizeze cu periuța de dinți, imitând părinții. Este bine să-l ajutați pe copil să finalizeze igiena orală, după ce l-ați lăsat să experimenteze. După primul an, pasta de dinți trebuie folosită în cantități minime (cât un bob de mazăre), asigurându-vă că nu e înghițită de copil. Contribuția fluorului (fluoro – profilaxie) directă (prin pastă de dinți) sau indirectă (folosind pastile sau picături de fluor) este de fapt importantă pentru sănătatea dentară a copilului. Cu toate acestea, fluorul trebuie să fie prescris cu atenție de medicul dentist. Pentru a evita daunele cauzate de aportul excesiv de fluor.

Igiena dentară la copii și obiceiurile alimentare

În ceea ce privește obiceiurile alimentare, medicii stomatologi recomandă ca un copil să evite alimentele lipicioase (gen caramele) și consumul repetat de deserturi, din în timpul zilei. De fapt, desertul ar trebui dat copilului doar o dată pe zi. De exemplu, pentru a preveni dezintegrarea dinților, este mult mai bine să se consume 5 bomboane la un moment dat, decât una în cinci momente diferite ale zilei. Astfel, se evită menținerea unui mediu acid cauzat de fermentarea continuă a zaharurilor de către bacteriile cariogene (sau dentare) .

În primele luni de viață ale copilului, trebuie evitate acele comportamente care conduc la dezvoltarea gustului dulce, cum ar fi utilizarea de suzete înmuiate în zahăr sau miere .

Toate aceste sfaturi sunt esențiale nu numai pentru copil, ci și pentru a promova o mai bună sănătate orală în viața acestuia ca adult.

 

My title page contents