Îngrijirea danturii în sarcină. Ce măsuri trebuie să iei dacă ești însărcinată?

Cum îți îngrijești dantura în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii există o serie de adaptări ale întregului organism al femeii, care reduc capacitatea acestuia de a reacționa la stres fizic și psihic. Totodată, crește riscul de a dezvolta tulburări în cavitatea bucală, iar posibilitățile de a apela la un tratament stomatologic sunt limitate. În timpul sarcinii, modificările hormonale pot duce la gingii mai ușor iritate și inflamate, ceea ce face îngrijirea danturii în sarcină puțin dificilă.

 

Îngrijirea danturii în sarcină. De ce este importantă?

Este important să-ți îngrijești dinții și gingiile înainte de sarcină. Există o legătură dovedită între boala gingivală la femeile gravide și nașterea prematură, cu greutate mică a copilului la naștere, care poate pune copilul în pericol. Cercetările arată că până la 18 din fiecare 100 de nașteri premature pot fi declanșate de boala parodontală.

 

Îngrijirea danturii în sarcină. Ai aflat că ești însărcinată…

Dacă ești gravidă sau suspectezi că ești, este important să îi spui medicului dentist când îl vizitezi. În timpul sarcinii, cere medicului dentist să-ți verifice gingiile și să-ți spună cum să ai grijă de ele. Stomatologii și medicii sunt atenți la prescrierea medicamentelor în cazul femeii gravide. Unele medicamente, cum ar fi antibioticele (ex.tetraciclină), pot afecta dinții în curs de dezvoltare ai bebelușului.

 

Greața de dimineață

Este posibil să suferi de greață de dimineață sau reflux gastric (arsuri la stomac). Conținutul stomacului este acid și poate acoperi dinții atunci când vomiți. Acest acid poate provoca eroziunea dentară și poate crește riscul cariilor dentare prin dizolvarea smalțului dinților.

  • Nu îți spăla dinții timp de cel puțin 30 de minute după vărsături sau reflux. Acest lucru va da timp smalțului să se recupereze după atacul cu acid.
  • Clătește-ți gura cu apă după ce ai vomat, pentru a ajuta la spălarea acidului și pentru a-ți împrospăta gura. Dar și pentru a-ți întări smalțul dinților.

 

Îngrijirea danturii în sarcină. Periajul este important

Pentru a evita formarea plăcii bacteriene, curăță-ți dinții și gingiile de două ori pe zi. Dacă periajul te face să te simțiți rău, încearcă să folosești o periuță de dinți moale cu capul mic, concepută pentru copii. Periază dinții mai târziu, nu imediat ce te-ai trezit și nu te simți bine. Concentrează-te pe respirație când îți cureți dinții din spate.

 

Fluorul

Fluorul consolidează dinții și ajută la prevenirea degradării dinților. Fluorul din pasta de dinți sau din apă nu dăunează bebelușului în curs de dezvoltare. Unele surse de apă, cum ar fi apa de la robinet sau unele surse de apă din oraș, nu conțin fluor și poate fi nevoie să apelezi la suplimente. Discută cu farmacistul sau cu medicul tău la următoarea vizită.

Radiografii dentare cu raze X

Dacă este posibil, radiografiile dentare trebuie evitate în timpul sarcinii. Dacă medicul dentist consideră că este neapărat nevoie de o radiografie, trebuie să-ți asigure o protecție specială.

Atenție la anumite alimente!

  • frecventele gustări și băuturi pe bază de zahăr (cum ar fi sucul de portocale) cresc riscul cariilor dentare și eroziunii
  • alege o varietate largă de gustări care au un conținut scăzut de zahăr, grăsimi și sare, și bogate în fibre.
  • bea apă de la robinet
  • clătește-ți gura cu apă de la robinet între mese.

 

Sfaturi utile despre îngrijirea danturii în sarcină găsești și aici!

My title page contents