Piele roșie… vezicule ce apar, de cele mai multe ori, provocând mâncărime, furnicături și „arsuri”. Fără îndoială, copilul a suferit o arsură. Iată cum să evitați ca cel mic să sufere de insolație și cum să remediați „daunele”, dacă deja s-au produs.

 

 

Arsurile la copii: cum să le preveniți?

Când duceți copiii la plajă, este esențial să luați anumite măsuri de precauție:

  • La mare, în orele potrivite. Copiii ar trebui să fie luați la plajă numai în primele ore ale dimineții și apoi după orele 16:30 – 17:00. Problema nu este numai radiația, care este mai intensă în orele de vârf, dar și căldura excesivă, care poate provoca accident vascular cerebral;
  • Întotdeauna cu cremă. Înainte de a expune copiii la soare, este esențial să se aplice întotdeauna o cremă cu factor de protecție ridicat. După vârsta de doi ani, factorul de protecție va fi foarte mare la început, apoi poate să scadă treptat, în funcție de tipul de piele (ceea ce indică sensibilitatea individuală la soare). Crema trebuie aplicată pe toate zonele neacoperite, în fiecare oră, în primele zile de expunere. Apoi, la fiecare două ore, în zilele următoare, mai ales după baie. Chiar dacă crema este rezistentă la apă, de fapt, în contactul cu apa pierde un pic din eficacitate.
  • Alegerea cremei de protecție. Există creme cu filtre fizice (de exemplu cele care creează un strat alb) și filtre chimice. Ideal este un produs care să le conțină pe ambele, deoarece cremele prea sub formă de pastă pot provoca dermatită de contact. Acestea nu lasă pielea să respire.
  • Protecție suplimentară. Aceasta este oferită de haine, în special de pălării și ochelari de soare. Pe care copiii trebuie să fie obișnuiți să le poarte de la o vârstă fragedă. Evitați protecții mai degrabă inutile sau potențial dăunătoare, cum ar fi prosoapele puse pe cărucioare sau haine prea călduroase. Acestea creează un „efect de seră“, care crește căldura (și nu întotdeauna protejează în mod eficient).

 

Ce trebuie să faceți dacă copilul este „fierbinte”

 

  • Pe zona arsă, se întinde ușor o cremă cu efect calmant și răcoritor;
  • Dacă arsura solară este deosebit de intensă, cu bule și vezicule, cereți sfatul pediatrului. Acesta vă poate prescrie o cremă cu cortizon, cum ar fi hidrocortizon sau furoat, care reduce gradul de arsură;
  • Pentru duș, utilizați apă călduță cu un ulei sau o cremă de curățare, care păstrează hidratarea pielii, deja compromisă de arsură. De asemenea, sunt bune băile cu pulberi liniștitoare, cum ar fi ovăzul coloidal;
  • Dați lichide suplimentare în următoarele 2 până la 3 zile;
  • Dați copilului ibuprofen sau acetaminofen conform instrucțiunilor, dacă este necesar, pentru a ușura durerea;
  • Utilizați creme hidratante sau gel de aloe pentru confort;
  • Când ieșiți afară, toate zonele arse ar trebui acoperite complet pentru a proteja pielea de soare, până când se vindecă complet.
My title page contents