Iubeste-te pe tine insuti daca vrei sa fii sanatos

Iubeste-te pe tine insuti daca vrei sa fii sanatos

Sanatatea merge mana in mana cu iubirea de sine. Pentru ca atunci cand iti pasa de tine, ai grija de tine. Iti dau pauze si tii cont de vocea ta interioara.

Am citit de curand cateva articole scrise de Dr Christine Northrup. Si mi-a ramas in minte unul legat de stima de sine.

Multe femei se plang ca au prea multe de facut si ca nu le ajunge timpul sa acopere tot ceea ce isi doresc sa realizeze, sa duca la bun sfarsit. Si iata ca exista si o explicatie fizica, medicala: daca cerintele mari ale unei femei sunt temporare, atunci corpul o asculta. Glandele ei suprarenale dau un boost de cortison organismului. Si uite asa apare energia care sa rezolve si sa duca la bun sfarsit criza imediata.

Daca, insa, cererile si nevoile noastre, doamnelor, sunt excesive si continua la nesfarsit, se pare ca organismul isi pune singur bariere. Prin aceiasi hormoni secretati de glandele suprarenale.

Dr Northrup spune ca exista o epuizare cauzata de glande suprarenale….

Si totusi care e legatura intre stima de sine scazuta si lipsa de putere personala?  Si apoi cum poate contribui asta la epuizarea noastra per total?

Din punct de vedere energetic, glandele suprarenale sunt parte din cea de-a treia chackra. Asa ca, daca, si tu experimentezi epuizarea adrenala – (dureri in abdomen, intestinul superior, ficat, esofag, stomac, rinichi, pancreas, suprarenale, splina sau coloana vertebrala), sansele ca acestea sa fie asciate cu cea de-a treia chackra sunt mari.

Care e rolul glandelor suprarenale? Ele produc cortisol si adrenalina – cunoscute ca si hormonii stresului. Acesti hormoni sunt esentiali pentru o viata vibranta si sanatoasa.

Glandele suprarenale sunt cele care trimit semnale de mobilizare si de salvare intregului corp in cazul in care suntem in  pericol.

Azi, insa, fiecare zi e ca o batalie.  Stilul de viata incarcat si presarat cu pericole la tot pasul induce in eroare aceste mici computere de bord. Pentru ca noi avem mereu nevoie de boosturi de energie si atunci organismul se confuzeaza si ajunge intr-o stare de conflict.

Iata cateva exemple de emotii care te pun in pericol: ingrijorarea, vinovatia, frica, depresia, furia, lipsa placerii, rusinea.

E ca si cum tu singura te-ai coplesi in fiecare moment cu mesaje pesimiste si insulte: „sunt prea gras/ prea grasa. Sunt tampit. Sunt depasit”. Si uite asa, glandele tale suprarenale fac eforturi sa se opuna spam-ului, pericolului extern. Dar, desi practic, nu exista nicio urgenta reala care sa ameninte corpul, starea noastra de prabusire interioara il face sa fie mereu in alerta si sa se epuizeze. Sa isi stoarca suprarenalele.

Gandurile care te fac sa te simti rau sau sa gandesti rau despre tine determina o reactie psihologica care stoarce adrenalina. Si care care poate compromite multe alte aspecte ale sanatatatii tale.

E clar deja: lipsa de stima de sine poate duce la o disfunctie a suprarenalelor. Si daca vrei sa iesi la liman, iata ce sustine Dr Northrup. Cum poti sa te salvezi de sentimentele negative care te complesesc.

„Permite-ti sa fii tu insati. Invata sa te accepti. Sa ceri ajutor, iar daca nu poti cere ajutor, atunci macar cere rasfat.

Hraneste-ti corpul cu mancare buna si odihneste-te. Si foloseste chiar aceasta ordine a lucrurilor….nu mai face dupa cum crezi tu: nu e nevoie sa rezolvi totul inainte sa dormi si sa mananci…pentru ca o sa te alegi cu o stare de epuizare dramatica si cu o durere sufleteasca enorma.

Lucreaza cu afirmatiile pozitive ale lui Louise Hay. Si tine minte: afirmatiile nu fac lucrurile sa se intample, ele fac lucrurile posibile.  Afirmatiile te ajuta sa te uiti la viata intr-un mod mai optimist.”

My title page contents