Lectii de viata de la copii la parinti. Ce poti invata valoros de la un copil?

Lectii de viata de la copii la parinti. Ce poti invata valoros de la un copil?

Lectii de viata de la un copil? Ba bine ca da. Pentru ca un copil inseamna schimbare pe toate palierele pentru un parinte. De la cele care tin de stil de viata, si pana la cele privitoare la viziunea asupra lumii. Modul simplu si inocent in care ei privesc totul, poate fi oportunitate foarte buna de a aborda viata dintr-un alt punct de vedere.

 

La ce te poate face atent?

  1. Nimic nu este permanent.

Probabil ai obsevat cum copilul tau trece de la o stare la alta in cateva minute. Acum plange, acum rade sau viceversa. E o dovada ca nu trebuie sa ne legam prea mult de nimic. Avem nevoie sa fim detasati. Daca situatia o cere sa radem, atunci asta trebuie sa facem, daca simtim sa plangem, putem face asta. De asemenea, este important sa nu uitam ca ce ne face astazi fericiti, maine ar putea sa fie cauza unei suparari. In permanenta trebuie sa fim pregatiti pentru schimbare si sa o primim cu bucurie in viata noastra.

  1. Experienta este cel mai bun profesor.

Orice parinte incearca sa isi protejeze copilul ca sa nu se raneasca, indiferent ca ii spui sa nu atinga anumite lucruri, sa nu le faca pe altele sau aplici diverse metode de disciplinare. Si totusi te trezesti ca face exact ce i-ai interzis. Iar in acele situatii, cand se dovedeste ca ai avut dreptate, copilul si-a invatat lectia din experienta. Ce putem invata noi ca adulti din asta? Ca din cand in cand, este bine sa lasam garda jos. Nu vom stii niciodata cat de adanc e oceanul, daca inotam numai la suprafata.

Citeste si AICI.

  1. Curiozitatea n-a omorat de fiecare data pisica.

Este in natura unui copil sa puna intrebari in legatura cu tot ce se intampla in jurul sau. Cu siguranta ai fost agasata de Ce e asta? Ce faci? De ce? . Curiozitatea ii ajuta sa descopere lumea, iar pe noi adultii sa o redescoperim. Pune-ti intrebari si cauta raspunsuri. Intotdeauna este loc pentru invatare.

  1. Totul este minunat.

Cele mai banale lucruri pentru un adult, pentru un copil sunt surse de bucurie. Orice poate fi magic. Copiii se mira de florile care infloresc, de frunzele care cad. Ar trebui sa reinvatam sa ne bucuram de aceste lucruri simple sau banale, deoarece ele poarta esenta extraordinarului, doar ca ne-am obisnuit foarte tare cu ele.

  1. Trebuie sa muncesti pentru lucrurile pe care ti le doresti.

Un copil primeste ce isi doreste ca recompensa. Asa ca, sunt situatii cand trebuie sa munceasca ca sa merite un anumit lucru. Este valabil si in cazul adultilor. De multe ori ne punem singuri piedici in a obtine lucrurile la care visam si renuntam prea repede.

 

My title page contents