MĂ SCAPĂ PIPI!

Pentru copil, controlul necesităților fiziologice (pipi și caca) este aproape întotdeauna rezultatul unei lungi pregătiri, dependentă de maturizarea sistemului nervos, dar și a calității relației dintre el și mama lui.

 

La cincisprezece luni copilul ar fi pregătit să învețe controlul asupra sfincterilor, dar în multe cazuri este nevoie de încă câteva luni în plus pentru a face acest lucru. De asemenea, și în acest domeniu, ca și în altele, trebuie să se evite orice formă de constrângere, care produce adesea efectul opus. Maturarea neuro-musculară trebuie să fie însoțită de cea intelectuală, care îi oferă posibilitatea de a înțelege și de a se exprima. Copilul începe să fie conștient de organele sale, se poate controla și simte o anumită plăcere în urinare și evacuare. El este mândru de excrementele sale și nu este de acord că sunt aruncate. În același timp, contactul cu scutecul umed îl deranjează.

Maturarea afectivă sudează relația dintre copil și mamă

Copilul știe că, dacă nu se murdărește, scăpându-se pe el, mama este fericită. Primul pas este de a încerca, de obicei, în jur de 18-24 luni, să pui bebelușul pe oliță, pentru a vedea dacă poate să facă pipi sau caca fără presiune sau impunere excesivă. Dacă bebelușul este așezat fericit pe oală, atunci poți privi dacă se întâmplă ceva. În plus, e bine ca olița să fie una pe placul copilului, colorată. Unele au chiar o jucărie inclusă și poate, pentru început, se va simți atras de aceasta și va accepta să stea pe oliță și să-și facă necesitățile.

Este important ca mama să nu simtă această fază prin care trece copilul ca pe o „problemă”, ci să o trăiască alături de el (și să îl faci pe copil să o trăiască) ca pe o experiență distractivă, în care bucuria de a împărtăși un alt progres este incomparabil superioară stresului și fricii de noutate.

Dar dacă copilul prezintă dificultate sau respingere, nu insista: încă nu este pregătit de schimbare!

My title page contents