Masaj pentru bebeluș

Masajul, o practică care nu doar că-i face plăcere bebelușului, dar are și efecte pozitive asupra stării lui. Arta masajului a fost practicată dintotdeauna în Asia și Africa. Masajul îl ajută pe copil să doarmă mai bine, să se simtă bine, să-și simtă corpul și să-l recunoască. De asemenea, ameliorează colicile și calmează plânsul.

 

În Africa și în Asia, mamele au aplicat întotdeauna arta masajului pe copiii lor. În Occident, această practică s-a cam pierdut. Există însă, o mulțime de motive bune pentru a o redescoperi.

În primul rând, pentru că masajul permite copilului să devină conștient de corpul lui. Și apoi pentru că ameliorează colicile și calmează plânsul, reduce stresul, îmbunătățește calitatea somnului și îi ajută pe copii să se simtă bine, în general. Masajul poate fi făcut bebelușului încă din a doua zi după naștere.

Cum să masezi copilul de la 0 la 18 luni

În prima lună, copilul apreciază în special masajul pe spate, de sus în jos. Până la un an, fizioterapeuții spun că masajul  trebuie să fie reconfortant, practicat cu palmele și nu doar cu vârful degetelor. Pe corp, pe brațe și picioare, un masaj cu palma deschisă. Pentru picioare însă, trebuie să folosești și tehnica cu degetul mare, masând copilul de la călcâi la degete. Atenție, și bebelușii se gâdilă și nu agreează acest lucru. De aceea, atingerea trebuie să fie delicată, dar fermă.

Cum să masezi copilul de la 18 luni la 3 ani

Masajul ar trebui să fie practicat ca un joc, iar copilul de vârsta aceasta începe să se implice și îi face plăcere. În timp ce-l masezi, îi poți face cu degetul un „desen” pe spate. Sau îi spui că degetele tale sunt piciorușe de păianjen care merg pe burta lui. Se va distra și va mai dori să repeți operațiunea.

Cum să masezi copilul după 3 ani

În acest caz, poți merge mai departe, în funcție de imaginație și de timpul pe care îl ai la dispoziție. Luminițe (sunt mai indicate decât lumânările, deoarece în cazul lumânărilor se pot întâmpla mici accidente), muzică, pătură întinsă pe jos și multe altele pot constitui un decor al unui centru spa, creat chiar acasă. Va fi foarte distractiv. Și la această vârstă, poți aplica anumite tehnici de masaj. Te va ajuta chiar copilul, spunându-ți ce-i place și ce nu. Poți începe de la umeri și ajungi în zona feselor, masând cu buricele degetelor deschise. Sau un „mix”, deschis-închis (mișcarea este la fel ca atunci când frămânți aluatul de pizza), în special pentru partea superioară a spatelui. Sau prin mângâieri.

Sfaturi de aplicat pentru copii de toate vârstele! 

Poți pune câteva picături de ulei de migdale dulci pe palmele mâinilor, înainte de a începe masajul, pentru a-l face mai plăcut. Masajele trebuie evitate atunci când bebelușul are febră sau o eczemă. Masajul nu ar trebui să fie practicat niciodată în grabă. El trebuie să fie relaxant. De aceea, atât mama, cât și copilul trebuie să aibă timp și să fie calmi, relaxați. Află cum să-i faci masaj bebelușului tău!

My title page contents