Meseria de parinte. Cum sa te bucuri mai mult de acest rol?

Meseria de parinte. Grea treaba. Enorma responsabilitate care vine odata cu rolul de parinte, rapeste din bucuria acestei calatorii. Presiunea este resimtita si de copil, si, din pacate, in loc sa va bucurati de momentele frumoase, va lasati angrenati in problemele cotidiene.

 

Este important ca si acestea sa primeasca atentia necesara, dar nu in defavoarea intamplarilor frumoase, care de fapt il invata pe copil sa se bucure de prezent si sa aprecieze miracolul vietii.

Meseria de parinte. Cum sa te bucuri mai mult de acest rol?

Incrancenarea de a atinge obiectivele propuse in relatie cu dezvoltarea copilului, se poate traduce si ca o pierdere a oportunitatilor de crestere si invatare, ce rezida in cultivarea obiceiurilor pozitive. Si mai este un motiv din cauza caruia aceasta viziune ingusta poate fi costisitoare pe viitor: niciun parinte nu stie intotdeauna ce este cel mai bine pentru copilul sau, in ciuda celor mai bune intentii.

Fii bucurie

Din cand in cand, a fi parinte, inseamna sa te abandonezi cursului vietii, dar acest lucru nu este neaparat simplu, deoarece presupune un efort constient. Bucura-te mai mult de statutul de parinte urmand aceste sfaturi:

  1. Accepta ca sunt lucruri pe care nu le poti controla.

Parintii sunt modelele cu cea mai mare influenta asupra copiiilor, insa acest statut nu trebuie sa devina unul presant. Fiecare parinte face ce poate mai bine, insa intr-un final copilul alege ce pastreaza. Acceptand aceasta realitate, te vei simti mai usurata si vei pune mai putina presiune atat pe tine, cat si pe copilul tau.

2. Fa in fiecare zi impreuna cu copilul tau o activitate care tine strict de prezent.

Bucurati-va de moment facand o plimbare in natura, uitandu-va la un film sau dansand.

3. Mergeti in calatorii.

Profitati de ele la maxim si intotdeauna la timpul prezent. Lasati laptopurile acasa si bucurati-va de compania pe care v-o oferiti reciproc.

4. Fii recunoscatoare!

Pastreaza un jurnal in acest sens. Poti face aceasta activitate impreuna cu copilul tau, chiar daca nu stie inca sa scrie sau sa citeasca. Pune-l sa deseneze lucrurile pentru care este recunoscator.

5. Ai grija sa imortalizezi povestile.

Nu lasa sa se piarda toate acele momente amuzante sau emotionante, pe care ai impresia ca nu le vei uita, dar peste care se asaza un nor de ceata pe masura ce trece timpul.

My title page contents