Mișcările bebelușului în burtă

Dacă ești la începutul sarcinii, poate te întrebi când vei simți primele mișcări ale bebelușului în burtă. Există un eveniment minunat care are loc între săptămâna 18 și 22. Un eveniment pe care nicio femeie nu îl poate uita vreodată. Este o senzație ciudată care o face să tresară: o bătaie ușoară în burtă, ca un fâlfâit de aripi, un lucru viu care se mișcă. Este copilașul tău mult așteptat, care-ți dă primul semn de viață!

 

 

În realitate, mișcările încep cu mult înainte ca mama să realizeze. Chiar și la 5 săptămâni de la concepție, mica ființă în formare se mișcă deja: pe măsură ce se formează mușchii, încep mișcările de extensie și flexiune. Primele sunt cele ale trunchiului.

La 12 săptămâni, gama de mobilitate este completă: cel mic poate mișca degetele individual, poate prinde un picior sau cordonul ombilical. Dar numai atunci când dimensiunile sale (și puterea lor) ajung la un anumit nivel, va observa și mama aceste mișcări. Cu ajutorul ultrasunetelor poți vedea că fătul se mișcă: el urcă cu picioarele și mâinile pe peretele uterului, se întoarce, își schimbă poziția. În acel moment, mama își dă seama că poartă în ea o creatură foarte dezvoltată, din toate punctele de vedere.

Când au loc primele mișcări ale bebelușului în burtă, simțite de mamă?

În faza în care mama începe să simtă primele mișcări (în jur de 3-4 luni), fătul are o lungime de aproximativ 15 cm. Acum este foarte bine format: are deja unghiile mici și pe frunte îi apar sprâncenele. Starea de somn alternează cu starea de veghe și bebelușul poate auzi sunete. Acum este un copil miniatural. În lunile care încă îl separă până la naștere, vor avea loc alte lucruri importante.

Mișcările bebelușului în burtă vor ajunge la maxim între săptămâna 27 și cea de-a 32-a. Atunci spațiul din interior va deveni din ce în ce mai limitat și, în timp ce bebelușul continuă să crească, mișcările vor scădea în intensitate.

Cât de mult se mișcă fătul?

Depinde. Doar mama, dacă se întinde pe partea stângă, poate număra mișcările. Media este de aproape 10 mișcări la fiecare 2 ore. Uneori, mama poate simți înăuntru și mici șocuri ritmice: la fiecare 2 sau 3 secunde: este bebelușul care sughiță! Nici o problemă! 🙂

Există momente când copilul se mișcă mai mult?

Da, seara între ora zece și miezul nopții. Înregistrările continue au fost efectuate pe femei gravide voluntare și s-a confirmat că acesta este punctul maxim al mișcării. Minimul este înregistrat în jur de patru dimineața. Lucrul interesant este că aceste schimbări în mișcare corespund modificărilor cortizolului din sângele mamei. Experimentele au arătat că cele două sunt de fapt legate și, prin urmare, mobilitatea fătului este indirect influențată de mamă.

Mișcările copilului sunt, de asemenea, un semnal că totul este bine și vor însoți dezvoltarea acestuia pe tot restul sarcinii. Dar mai întâi că „fiorul“, prima bătaie, acel sentiment de fluturi în stomac, aproape imperceptibil, va rămâne pentru totdeauna în memorie ca unul dintre momentele cele mai magice și interesante în drumul lung de nouă luni.

 

 

 

 

My title page contents