Nămol rece versus nămol cald

Tu ai testat vreodată terapia cu nămol ? Ai verificat dacă este un tratament care să îți aducă beneficii ? Prin care poți să te vindeci ? Nămol rece versus nămol cald

 

            Ce știi despre acest tip de metodă de vindecare? Ei bine, tratamentul cu nămol,numit și peloidoterapie (din grecescul pelos = namol), a fost utilizat în formă empirică din cele mai vechi timpuri.

Ce este nămolul?

 

Nămolul este constituit dintr-o fracțiune lichidă (apă) și una solidă (săruri minerale, substanțe organice). În funcție de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetație) rezultă două tipuri principale de nămoluri terapeutice: sapropelice (de putrefacție – negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală) de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie), respectiv nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).

Cum si de unde?

Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice).

Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la distanță, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuro-endocrin sau de reglare a imunității.

Câte tipuri de tratamente cu nămol există ?

Avem un număr de 3 tipuri de terapii cu nămol.

 

  1. Băile cu nămol

Acestea constau în imersia corpului într-o cadă umplută cu apă simplă (pentru turbă) sau sărată (pentru namoluri sapropelice) și nămol (10 kg namol la 100 litri apă), la temperatura de 36-40 ºC,  timp de 15-30 minute. La final, corpul se spală cu apă simplă de duș la 36-37 ºC.

De ce functioneaza?

Procedura este cu atât mai solicitantă cu cât timpul de aplicare, densitatea și temperatura sunt mai mari, respectiv cu cât concentrația salină a apei sărate de diluare este mai mare. Chiar și la pacienții sănătoși, robuști, această procedură este solicitantă mai ales pentru sistemul cardio-vascular.

Atuuri si beneficii

La persoanele astenice, cu oboseală cronică, aflate în convalescență sau cu boli organice sau de sistem aflate în afara stadiului de acutizare, bine echilibrate, se va scădea volumul de imersie la ½ sau ¾ din corp, la temperatura de 36-37ºC și durata nu mai mult de 15 minute.

 

  1. Împachetări calde cu nămol

Constau din aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcție de consistența nămolului, timp de 15-30 minute, pacientul fiind așezat pe un pat terapeutic. Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele, la exterior pătura). Temperatura de indiferență a nămolului este de 38 ºC, sub această temperatura se pierde căldura din corp.

TAMPONUL VAGINAL

O formă particulară de aplicație de nămol este tamponul vaginal. Acesta este practicat de exemplu, la Sovata, în condiții de igienă riguroasă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40ºC, 15-30 minute.

Specificitate

Nămolul este în acest caz omogenizat suplimentar, până când se ajunge la o granulație extrem de fină, respectiv este trecut printr-o prelucrare termică suplimentară ce crește cantitatea de estrogen și progesteron human-like existentă, prin eliberarea lor din micile conglomerate de sare – fapt important în tratamentul infertilității feminine prin insuficiența ovariană.

Ce vindeca?

Indicațiile specifice ale tamponului cu nămol sapropelic în caz de infertilitate sunt îngustarea trompelor uterine, anexite, insuficiența ovariană, deficitul de fază luteală, endometrioza, hipoplazia uterină. Contraindicațiile specifice sunt ciclul menstrual, sarcina, fibromul uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5cm), stadiul acut al anexitei sau termenul de sub 8 săptămâni postneosalpingostomie de dezobstrucție tubară sau alte intervenții chirurgicale în sfera genitală.

  1. Terapia cu namol rece

Este numită și metoda egipteană. Este o procedură cu efect contrastant, adică răcire- încălzire alternativă, cu efect intens asupra circulației și imunității. Se practică de obicei în aer liber, pe malul lacului.

Cum si cat?

Dupa expunere la soare timp de 10-15 minute, se aplică namolul rece pe tot corpul sau pe zonele cu afecțiuni. Temperatura scade brusc. Se stă în continuare la soare timp de 30-60 minute, temperatura crește iar, pana când nămolul se deshidratează, se usucă și devine cenușiu. Apoi. se intra în lac pentru spălarea nămolului, se face mișcare în apă, înot (temperatura apei 24ºC, rece), când se produce al doilea șoc termic, urmat de o nouă expunere la soare.

 

My title page contents