Nașterea vaginală după cezariană? Ei bine, se poate!

Nașterea vaginală după cezariană? Ei bine, se poate!

 Nașterea vaginală după cezariană? Ei bine, răspunsul la această întrebare este DA. Este posibil. Dar pentru ca nașterea vaginală după o cezariană să se realizeze fără riscuri majore, gravida trebuie să fie atent monitorizată în timpul travaliului și să îndeplinească anumite condiții.

 

În termeni medicali, nașterea pe cale vaginală după o cezariană se numește pe scurt NVDC și în zilele noastre se poate efectua în condiții de siguranță atât pentru gravidă, cât și pentru făt. În anii trecuți, acest lucru nu era cu putință, astfel că femeile care nășteau prin cezariană și se gândeau la o viitoare naștere, știau încă de la început că vor aduce pruncul pe lume prin aceeași procedură medicală.

Nașterea vaginală după cezariană. DA

Din fericire, în ziua de azi, o femeie aflată la a doua naștere, chiar dacă prima a fost cu intervenție chirurgicală, poate spera să aducă pe lume copilul prin naștere vaginală. Sunt însă câteva condiții pe care aceasta ar trebui să le îndeplinească:

– incizia de la cezariană să fie pe transversală

– femeia însărcinată să aibă un pelvis suficient de larg pentru a permite trecerea fătului

– gravida să nu aibă mai mult de două nașteri prin cezariană

– femeia însărcinată să nu aibă cicatrici suplimentare sau rupturi uterine anterioare

– fătul să aibă dimensiuni normale și greutatea să nu depășească 4 kg

Riscurile unei nașteri naturale după cezariană

Cel mai mare risc al nașterii naturale după cezariană este imposibilitatea de a naște totuși astfel și operația de cezariană în regim de urgență, riscul de infecție fiind mare în acest caz. Un alt risc este cel de redeschidere a vechii cicatrici, iar riscul de ruptură internă, cu toate că se întâmplă rar, este deosebit de grav, în acest caz se poate recurge chiar la histerectomie pentru a limita sângerarea masivă.

Teste și verificări

Nașterea vaginală după cezariană este posibilă și chiar se recomandă gravidelor sănătoase clinic, care au o sarcină fără probleme, iar fătul s-a dezvoltat normal, este bine poziționat în uter iar testele biofizice arată starea de bine a acestuia.

Nașterea vaginală după cezariană trebuie să fie atent monitorizată de echipa medicală imediat după declanșarea travaliului pentru a se asigura că nu intervin complicații, dar și pentru a interveni în cel mai scurt timp dacă acestea apar.

 

 

 

My title page contents