Noua reguli mici cu efecte mari

Cand sunt mici, toti copiii sunt egocentrici. Toata lumea lor graviteaza in jurul singurului si celui mai de pret lucru – EI. Iata noua reguli mici cu efecte mari.

 

Cand ne dorim sa avem un copil senin, ne dorim un copil care sa creasca armonios. Si atunci e important sa ii aratam lumea real. De jur imprejurul lui. Lumea in care trebuie sa creasca si sa se dezvolte. Lumea pe care trebuie sa o exploreze si sa o cunoasca si cu care trebuie sa se imprieteneasca.

Stim. Copilul nu va avea intotdeauna chef sa cunoasca lumea reala. La fel ca noi. Pentru ca, nu-i asa, nici noi, ca adulti, nu avem intotdeauna placerea asta. Mai sunt zile in care nici tie, mami, nu-ti vine sa dai ochii cu nimeni. Asa e si el, doar e al tau! Important e sa gasesti un echilibru intre lumea lui si lumea dimprejurul lui. Iata cum il poti ajuta:

 

1. Toleram diferentele? Chiar ne bucuram de ele.

E usor sa te imprietenesti cu oameni care iti impartasesc ideile si convingerile. Ce facem insa, cand intalnim oameni care au alte pareri decat ale noastre? Ii ascultam mai intai, invatam de la ei si ne bucuram ca putem afla lucruri noi, altfel decat le stiam noi. Apoi ne intalnim acasa si stam de vorba despre lucrurile noi pe care le-am aflat peste zi.

2. Cei care se arata interesati sunt mai interesanti.

Ajuta-l sa se arate interesant de toate lucrurile noi pe care le vede. De noii colegi de clasa, de ultimii aparuti in echipa de tenis unde joaca si el. Invata sa-si manifeste curiozitatea fata de noi, daca vede la tine cum se face asta. Asa ca incepe chiar tu, punandu-i intrebari: „Ma intreb cum este noul tau coleg de clasa care a venit de azi?” sau „Oare noua ta coechipiera de la dansuri a participat la vreun concurs international? Ai intrebat-o?”.

3. Sttt! Lasa-i sa vorbeasca!

Da-i ocazia copilului tau sa inteleaga cum este sa fie ascultat. Cel mai bun exercitiu este chiar intre voi doi. Asculta-l cand vorbeste cu toata atentia ta. Asa va invata si el sa faca atunci cand altcineva ii va vorbi. Sau cand va vorbi el si isi va dori sa fie ascultat.

4. Lasa-l sa te vada cum refuzi politicos.

E si aceasta o lectie importanta in marele capitol cu socializarea. Ce te faci atunci cand nu vrei sa participi la jocul unor copii sau la vreo discutie cu altii? Refuzi, desigur, dar o faci respectuos. Lasa-l pe cel mic sa te vada pe tine facand asta prima oara, ca sa invete cum e mai bine sa procedeze. Apoi explica-i de ce ai facut asa si de ce e bine sa refuzam politicos atunci cand ceva nu ne este pe plac.

5. Ajuta-l sa faca asocierile potrivite.

E posibil sa intampine situatii de genul – nu vreau sa merg la gradinita pentru ca toti copiii sunt rai cu mine! Ca sa-l ajuti sa inteleaga, e important sa descoperi ce anume il face sa se simta prost in compania acelor copii. E posibil sa se simta exclus pentru ca nu-i cunoaste pe copii. La fel de bine, si pentru ca aceia sunt, poate, mai avansati la lectii decat el, ultimul intrat in comunitate.

Citeste si Pactul cu doamna de la gradinita.

6. Ajuta-l sa vada lucruri frumoase in orice il inconjoara.

Nu uita, asa cum le vezi tu, asa le va vedea si copilul. Ei se uita spre lumea inconjuratoare cu ochelarii nostri, de parinti.

7. Pune-l in locul altui copil si cere-i sa-ti spuna cum crede ca s-ar simti.

E un exercitiu foarte bun sa-l pui in diferite situatii si sa-i ceri sa-ti spuna cum s-ar simti. Il va ajuta sa fie mult mai sensibil la situatii in care altcineva este personajul principal. Mai empatic.

Afla mai multe despre empatia la copii AICI.

8. Lauda-l cand merita.

Laudele, atunci cand sunt oferite la timpul potrivit, fac mult bine. Evident, nu e recomandat sa arunci cu laudele precum confetiile si nici sa nu poti sa lauzi alt copil ca sa supara dl Goe. Si asa ajunge la ultimul, dar poate cel mai important punct….

Daca vrei mai multe detalii despre cum sa utilizezi lauda.

9. El este la fel de important, ca oricare alt copil.

Vrem ca ei sa stie cand de grozavi sunt, cat de importanti pentru noi, dar mereu ingrosam prea tare cuvintele. Da, da… pana ce ne iese ca ei sunt cei mai grozavi si cei mai importanti. Ceea ce este total gresit. Aroganta este dusmanul prieteniei. Incurajeaza-i sa se vada la fel de buni precum ceilalti copii cu care interactioneaza.

My title page contents