NU sunt un copil rău!

NU sunt un copil rău!.Ai auzit asta din gura copilului tău? Ți-a spus asta? Poate că îți mai aduci aminte că și tu ai simțit că ești un copil rău, atunci când erai mic(ă) și ai făcut vreo boacănă iar părinții te-au certat. Și ai reacționat așa cum ai simțit, fără să te gândești foarte mult înainte.

 

Așa este și copilul tău care trece printr-o mulțime de emoții puternice, chiar și cele de furie, de frustrare, anxietate sau dezamăgire. Pentru că nu știe cum să se descurce cu toate acestea. Pur și simplu reacționează prin aruncarea lucrurilor, trântirea ușilor sau lovindu-și frații sau surorile.

El știe

Fii sigură că imediat ce îi trece această stare, nu se simte deloc bine. Iar primul lucru ce îi vine în cap este „sunt un copil rău”. Dacă tu ești prin preajmă și țipi la el și îl pedepsești, îl convingi că gândul lui este real. Și cu cât își spune de mai multe ori acest lucru, cu atât mai mult devine convins de el. Și cu cât este mai convins, cu atât mai mult comportamentul lui va fi reflectat de convingere. Tocmai de aceea îți oferim câteva sfaturi pentru a sparge acest cerc al „copilului rău”!

Rușinea alimentează agresivitatea

În spatele convingerii că este un copil rău, apare și gândul că nu este demn de dragostea ta, moment în care copilul devine defensiv. Pentru că încearcă să ignore sentimentele neplăcute și să-și minimalizeze acțiunile, pentru a părea demn de iubire. Așa,opilul va spune cu nonșalanță „Nu mi-am lovit sora!” sau „Nu sunt nervos!”.  Tocmai de aceea, atunci când se întâmplă acest lucru, nu trebuie să reacționezi nervos.

Fraze magice

Găsește-ți câteva fraze pe care să ți le spui în minte sau cu voce tare. Fraze care să te ajute să te liniștești și gândește-te inclusiv la momentele de rușine pe care le-ai experimentat și tu în copilărie. Toate acestea te vor ajuta să îl scoți pe cel mic din acest cerc vicios al „copilului rău”. Nici tu nu te critica pentru greșeli pe care le-ai făcut în trecut față de copil și acordă-ți înțelegere.

Nu da pedepse când ești supărată

Mulți părinți simt nevoia de a pedepsi sau de a da o lecție atunci când copilul are o ieșire nervoasă. Însă, înainte de toate trebuie să știi un secret. Distrugerea jucăriilor, datul din picioare, lovirea fraților sau surorilor, sunt semnele care arată că micuțul nu este în ordine. Că are nevoie de strategii de gestionare a emoțiilor. Uneori este nevoie de o muncă de detectiv din partea ta, pentru a descoperi ce gânduri sau sentimente au impact negativ asupra comportamentului copilului.

Empatia restabilește echilibrul

Pune toată suita de emoții resimțite de copil în cuvinte simple. „Clădirea din cuburi Lego nu ți-a ieșit așa cum îți doreai, așa-i? Mâinile tale au vrut să le arunce, iar acum când trebuie să o iei de la capăt, ți-ai dori să nu le fi aruncat, nu? Nu este întotdeauna ușor să iei decizii bune atunci când ești supărat!”. Amintește-ți că nu trebuie să fii de acord cu acest comportament al copilului, pentru a-i arăta că îl înțelegi.

Impune limite cu compasiune

Crearea unui mediu sigur și stabilirea de limite ferme sunt importante, dar nu trebuie făcute cu duritate. Coboară-te la nivelul copilului tău și oferă-i îmbrățișări sau confort. Atunci când încearcă să lovească redirecționează-i mâinile cu blândețe mai degrabă decât cu forța. Folosește-te de calmul tău pentru a-i transmite: „Situația asta poate că-ți pare înfricoșătoare, dar o putem controla. Eu sunt aici cu tine.”

 

 

 

My title page contents