O actrita deloc grabita

Dana Crisan ESTE. Ea traieste constient cu bucurie si cu entuziasm. Si ii invata si pe cei din jur sa o faca la fel. Pe Dana Magdici Crisan o cunoasteti bine…stiti atunci cand vezi pe cineva si spui – “chiar nu stiu de unde sa o iau…ei bine, asa e si in cazul ei. Pentru ca Dana e actrita. Joaca in piese de teatru si in seriale TV.

Insa mai inainte de toate, Dana este OM. Dar totodata, ea este si mama a trei copii superbi – doi baieti gemeni de 20 de ani si o fetita de 13 ani.

 

Si totusi experienta de mama a Danei e mult mai diferita. Si daca esti curios sa stii de ce, noi nu ezitam sa iti livram detaliile. Cei doi baieti gemeni ai Danei, Mihai si Vlad, nu sunt copiii ei naturali, ci doar ai sotului ei. Si totusi cei trei au o relatie excelenta. “Poate o sa te surprinda raspunsul, insa nu simt ca sunt mama. Sau mai bine zis, nu ma percep a fi  “mama” din ceea ce observ ca multa lume asociaza cu acest termen. Am iubire si grija pentru copiii mei, ma bucur si ma intristez in functie de starea lor, insa nu ma impun cu autoritate in alegerile lor (atata timp cat ele nu sunt periculoase si daunatoare ireversibil) … Copiii mei au libertatea sa stea nonstop la calculator (doar sa mai si doarma) sau alte jocuri, sa nu invete nimic pentru scoala si chiar sa mai chiuleasca daca resimt oboseala sau lehamite mare … Am mare incredere ca ceea ce vor trebui sa faca in viata adulta vor face, fara sa fie nevoie sa le fur copilaria, pasiunile acestei perioade, fara sa compar in defavorea lor cu invatatura si divertismentul de pe vremea mea. Sunt sigura ca, daca acum 40 de ani erau calculatoarele de azi, nu mai jucam noi sotron in spatele blocului. ..”, spune Dana.

Mama Dana crede cu tarie ca un copil “nu trebuie privit ca pe un animalut bun de dresat, pe care sa il fortam sa creasca in directia pe care noi o consideram “buna”.  Nu e nevoie sa ii indesam cu forta mancare cand nu ii e foame, informatii carora nu ii vede utilitatea si  de care nu este atras. Copiii vor sa afle despre ei insisi, despre alte suflete, despre univers si mai ales vor sa descopere ei insisi mistere, sa-si foloseasca creativitatea si talentele native””, adauga Dana.

Si totusi, cum a fost sa fii mama a doi baieti gemeni?

“Mda, sa fii mama de baieti e mai sportiv…Baietii au o dinamica mai mare, o energie yang mai prezenta, si de aceea, universul masculin e altfel decat cel perceput de femei. E interesant de analizat si din perspectiva opusa, iar ca mama de baieti nu ai cum sa nu imprumuti si “ochelarii” prin care ei vad lumea si iau decizii”, afirma Dana. Baietii m-au provocat mai mult cand erau mici pentru ca erau extrem de energici si jucausi, Iana, fiica mea, ma provoaca mai mult acum, in perioada adolescentei, avand o fire mai rebela.”, admite eroina povestii noastre.

Acum baietii Danei, Mihai si Vlad se inteleg bine cu Iana. “Sunt in etapa colaborarii, adica ea le da acces la ultimele jocuri online (la ei e deja ocazional pofta asta), iar ei o duc cu masina la mall sau la scoala. Au depasit gesturile copilaresti de dominare teritoriala, baietii devenind protectivi si grijulii, iar ea se simte perfect in rolul principal.”

Parteneri si parinti implicati

Dana si sotul ei, Ovidiu, sunt implicati activ in tot ceea ce tine de copiii nostri. “Ei sunt prioritatea noastra principala, si le dedicam mult din timpul nostrum, dar nu o facem din acel sentiment de responsabilitate parentala, ci si pentru ca ne place foarte tare sa fim in lumea lor, e foarte cool”, povesteste, razand mama cea implicata.

Dana e preocupata de tot ceea ce tine de dezvoltare personala. Pentru ca ea este constienta si ii invata si pe altii  – prin coaching – sa fie mai Zen. “Ceea ce eu consider ca ma reprezinta indeosebi in ultima perioada este aceasta constientizare a vietii mele. Ma preocupa sa observ si sa-mi inteleg tiparele de gandire, reactiile emotionale, atitudinea si comportamentul in evenimentele pe care mi le ofera viata… Nu ma constrang sa fiu mai pura sau mai relaxata sau mai inteleapta decat sunt in acel moment, daca imi vine sa plang sau sa ma infurii – o fac, daca am o gandire negative sabotoare – doar ma observ fara sa ma straduiesc sa aplic tehnici de “gandire pozitiva” sau sa-mi reprim energia emotionala. Simpla constientizare, simpla atentie spre sine are un efect fantastic: tot ceea ce este pozitiv se amplifica, iar ceea ce este negativ se destrama. A face efortul de a suprapune ceva, de a opri ceea ce a aparut natural, nu face decat sa acopere imaginea cu acea parte vatamata din noi insine care se vrea vindecata, unita cu intreaga fiinta ce suntem … Asadar, nu sunt doar un om senin si bun, cum ai spus tu, sunt si un om “innourat” si rau, deopotriva. Sunt momente in care ma manifest spre extrema de “inger” sau “demon”, sacru sau profan, divin sau om (animal rational), iar luciditatea asupra acestei pendulari pe axa + si – imi dovedeste cat de multa libertatea de alegere avem si ca numai de noi depinde ceea ce vrem sa fim”, admite Dana.

Viata e o poveste faina, cu momente mai bune si mai putin bune. Insa unghiul din care privesti conteaza cel mai mult. “”Au fost mai multe intamplari care m-au impins spre mine insami, nu foarte dramatice sau cu o mare incarcatura emotionala, ci mai degraba mici detalii “neobisnuite” si remarcabile pe care le pastrez in intimitatea mea … iar dincolo de evenimente, mai exista si o curiozitate imensa, o dorinta uriasa, un dor de Mine …”, isi completeaza Dana marturisirea.

Pasiune si prezenta

Dana si familia ei locuiesc la Snagov intr-o casa superba. Intima. Datatoarea de energie buna. Si pastoresc cu drag si voiosie Artha Park, un loc minunat sub soare, unde mici si mari se pot bucura de apa, padure, iarba, nuferi, canoe, calorie, pictura.

“Casa noastra este asa cum fiecare om merita sa aiba, cu putina apa, cu verde mult, cu liniste si soare, cu vrabii si caini jucausi, cu loc de alergat si de joaca, cu zona de visare si meditare, cu biblioteca incarcata si camera pentru oaspetii dragi”, crede Dana. Iar Artha Park este o mare gradina in vecinatatea noastra, deschisa publicului, cu plante foarte diverse, de uscat si de apa, unde oricine iubeste natura este binevenit. Este un proiect de familie care a inceput intr-o  anumita directive – dar nu ne-am ambitionat sa pastram tinta, atunci cand vremurile ne-au sugerat ca e mai bine sa “curgem” in alt sens. Acum, acolo exista o mica ferma cu pasari, iepurasi, caprite si cativa caluti buni, ca o jucarie. Poti face si echitatie (o familie de antrenori, indragostiti iremediabil de animale, se ocupa de antrenamente si competitii de profil). Pe malul lacului, este amenajata o mica baza nautica, de unde se pot inchiria caiace, SUP-uri si se pot face plimbari cu vaporasul pe lac. Iubim natura, sportul, relaxarea, linistea, de aceea am mizat pe aceste elemente apropiate sufletului nostru. De la Artha Park se pot inchiria si biciclete pentru plimbari in padurea de alaturi, te poti relaxa in sezlonguri confortabile si poti lua masa in foisoare, la restaurantul de vara. Locatia fiind generoasa (peste 7 ha) a permis si amenajarea unui cort pentru evenimente, de care se ocupa o firma cu experienta pe asa ceva. Noi nu dorim sa ne ocupam de multe si diferite, vrem sa ne simplificam viata, credem ca fiecare om are un loc potrivit si e inutil sa ne fortam sa ne potrivim la toate. De aceea, am externalizat majoritatea serviciilor de la Artha Park, inchiriind celor care se pricep si care va asteapta cu mare drag, din primavara pana-n toamna tarziu.”, spune Dana.

7 ani de acasa

Dana e deschisa, dupa cum cu usurinta v-ati prins chiar voi. Ea nu foloseste metode de parenting la moda, ci face ceea ce simte si vede ca “ii iese bine pentru ea si ai ei copii. Nu regasesc multe asemanari intre viziunea mea si a celorlalti parinti, dar asta nu inseamna ca eu fac bine si ei nu, sau invers. In trecut, au fost mici impulsuri interioare ce m-au impins sa exprim celorlalti parerea mea, cu un aer de superioritate ca si cum as fi descoperit eu apa calaie… apoi m-am potolit, intelegand ca frumusetea naturii umane este tocmai unicitatea tiparelor prin care identifica si abordeaza realitatea …Insa recunosc, mi-e greu sa ma abtin cand vad copii terorizati cu temele si disciplina. Iar asta nu din cauza propriei mele istorii, dimpotriva, si eu ca si copiii mei, am avut lejeritatea de a creste fara influentele imperative ale celor mari si “puternici” …

Sfatul Danei pentru mamicile care simt ca nu mai fac fata este urmatorul: “in primul rand, le-as recomanda ca macar in primii ani de viata ai copilului sa nu aiba alte activitati principale. Cei “7 ani de-acasa” nu fac referire numai la educatie si bune maniere, ci cuprind primele 5 etape din cele 7 nivele de dezvoltare ale personalitatii. Sunt convinsa ca orice mama isi doreste un copilas cu o personalitatea stabila, cu inteligenta emotionala, increzator in fortele proprii, care se valorizeaza pe sine si pe ceilalti si care traieste in armonie cu el insusi si cu cei din jur. A lasa o bona sau o educatoare straina sa modeleze arhitectura casei in care va locui eu-ul copilului, de dragul carierei sau a unor obiceiuri mondene sau dintr-o atitudine gospodareasca excesiva, este – in opinia mea – o inconstienta”.

Sa stiti ca Dana nu si-a abandonat jobul de actrita, insa a ales ce a simtit ca ii place si ii tihneste. “Cariera mea imi imbogateste tematica dialogurilor cu barbatul meu .. Este cunoscut ca mai ales in lumea job-urilor prestate pentru public exista o voluptate de a exagera, impresiona, epata si derapa..  si ne amuzam si invatam.”, spune Dana Crisan.

Azi, mai mult decat oricand, Dana si-ar dori sa fie ” mai practica, sa impamantez mai adanc ideile multe care imi apar. Sa inchid rapid povestea cu doctoratul. Sa ma dedic mai mult activitatii de consiliere, care ma pasioneaza mult, iar rezultatele clientilor mei imi transmit ca sunt pe drumul meu .. “”

My title page contents