O burta sportiva

E important sa faci sport atunci cand esti insarcinata, deoarece te alegi cu o sarcina mai usoara, cu o nastere rapida si cu o recuperare mult mai buna.

 

 

Iata care sunt atuurile si beneficiile sportului in perioada prenatala. De fapt uite ce te alegi de pe urma acestor activitati!

  • O circulatie sangvina mai buna! De ce? E simplu! Sportul iti va intari sistemul cardiovascular, deci nu vei obosi foarte repede. Si castigul tau personal nu se opreste aici.
  • O forma fizica buna te va ajuta sa suporti mai usor si nasterea copilului, asta in cazul in care vei naste natural. Dar si daca ai optat pentru cezariana, iti va fi la fel de bine.
  • Sportul iti va invata organismul cum sa nu resimta foarte tare durerile si dosconfortul specifice sarcinii. Mersul pe jos iti imbunatateste circulatia, iar inotul muschii abdominali.
  • Un alt punct castigat va fi la capitolul somn. Pentru ca te asiguram ca vei dormi mai bine. Si nici nu stii cat de mult conteaza sa poti sa adormi rapid atunci cand ai burta de 5 ori mai mare decat de obicei si vreo 12 kg in plus, atunci cand bebelusul iti da pumni in coaste, in ficat si oriunde nimereste.
  • Sportul ales trebuie sa ti se potriveasca. Pentru ca  imbunatateste tonusul muscular, dar si aspectul fizic. Si daca il asociezi si cu masajul, atunci vei sta departe de varice, edme si vergeturi in exces. Nu are rost sa te amagesti sa crezi ca nu te vei alege cu nicio „urmare negativa” ca cele enumarate mai sus, dar le vei putea controla si minimiza efectele.

In cele 9 luni de sarcina sau ma rog 40 de saptamani nu vei mai fi aceeasi. Si cel mai probabil nici dupa aceea. Vei fi poate mai buna, mai frumoasa, mai sexy, mai implinita, mai ambitioasa, dar nu vei mai fi cea de odinioara. Sa ai un copil este o mare incercare. Iti schimba total modul de viata si prioritatile. Si simti ca toate acestea te coplesesc. E un stress mare si de necontestat, asa ca tine-l la distanta. Danseaza. Invita-ti sotul la o rumba sau vezi daca va mai amintiti pasii de la primul vostru vals de familie. Daca nu ai starea necesara pentru asta, atunci provoaca-l la o partida de inot. Si demonsteaza-i cata ambitie sta intr-o gravida.

Miscarea si sportul sunt bune la casa omului. Mai ales a femeii insarcinate. Fac bine la corp, la creier, dar si la suflet. Alunga gandurile negre si poftele necuviincioase pentru a treia ciocolata.

Daca esti gravida, nu te ascunde dupa perceptii eronate ca trebuie sa mananci cat pemtru doi, sa dormi non-stop, sa stai cocotata in varful patului, sa te alinti si sa te retragi intr-un univers imaginar. Bucura-te de viata si mergi mai departe pe drumul tau. Implica-te in jobul tau si fii stralucitoare. Doar esti gravida!

Mentinerea unui tonus fizic si psihic bun usureaza atat sarcina, cat si nasterea. Aceasta opinie s-a impus in dauna celei conform careia femeia gravida trebuie sa se odihneasca mult, sa doarma si sa manance cat pentru doi. Fitness-ul le ajuta pe femei sa-si pastreze frumusetea si in timpul sarcinii. Exercitiul fizic adecvat imbunatateste tonusul muscular, dar si aspectul fizic. Asociat cu masajul previne aparitia varicelor, edmelor, vergeturilor. Exercitiile vizeaza si corectarea tinutei, in vederea menajarii coloanei vertebrale, care este foarte solicitata in timpul sarcinii. Exercitiile aerobice si de respiratie pregatesc gravida pentru nastere, prin insusirea tehnicii de coordonare a ritmului respiratiei. Efortul fizic se face mai ales pe expiratie, spre deosebire de fitness-ul normal , in care efortul se face pe inspiratie. Este, de fapt o pregatire a gravidei pentru a se implica activ in procesul nasterii, pentru a pastra autocontrolul in acele momente.

Astfel, travaliul va fi mai scurt si mai putin dureros, deoarece gravida invata sa-si contracte adecvat musculatura implicata in procesul nasterii. De asemenea, scade riscul de rupturi la nivelul perineului si al aparitiei hemoroizilor. Recuperarea post-natala este mult mai rapida la femeile care si-au tonifiat musculatura perineala. Fitness-ul ajuta gravidele sa-si mentina si greutatea optima. Aceasta creste in medie cu 12-15kg. Exercitiile sunt indicate in functie de conditia fizica dinaintea sarcinii. Daca gravida are o conditie fizica buna atunci se fac exercitii pentru cresterea tonusului muscular si imbunatatirea musculaturii perineale.

My title page contents