O zi de harjoana

Ce zici de o zi de harjoana? Copiii au nevoie de parintii lor. Au nevoie de prezenta lor totala. Au nevoie de dedicare, atentie si de parteneri de joaca. Nu ezita sa te harjonesti si sa dai in mintea copiilor.

Duminica asta a fost atipica. Frumoasa si atat de diferita. Programasem de ceva timp un atelier de harjoana alaturi de fiica mea. Cu Otilia Mantelers. Sau alaturi de ea. Asteptam intalnirea cu nerabdare, desi stiam la ce sa ma astept. Otilia face o treaba grozava cu copiii si mai ales cu parintii. Pentru ca ea e instructor Hand in Hand Parenting. Zis si facut. Ne-am inramat cu paturi, perne, jucarii si voie buna si ne-am prezentat la joaca.

O zi de harjoana

A fost incredibil. Pentru ca se vedea cu ochii liber cum un grup de parinti si copii au evoluat si au devenit amici dupa o ora si ceva de harjoana si de prosteala.

Actiunea a inceput cu timiditate, cu stangacie si cu strangere de inima, insa a continuat extraordinar. Ne-am prostit, ne-am impins, ne-am batut cu pernele dupa niste reguli clare, am facut scheme, ne-am tras cu patura, am mers in maini, am facut roaba, gandacul, roata si cate si mai cate.

Am ales harjoana

Ne-am apropiat si am fost atenti la copiii nostri. Nu ne-am uitat la sms-uri, nici pe FB, nici nu am dat check in si nici nu am verificat cat e ceasul. Am fost acolo cu ei, pentru ei, langa ei.

Si asta a fost grozav. Pentru ce ei ne-au simtit aproape. Noi i-am simtit aproape.

Daca ti se pare aiurea, te grabesti sa judeci si te indemn ca mai inainte sa incerci si tu. Joaca fizica, harjoana, alergatul alaturi de copilul tau sunt instrumente extraordinare de conectarea si apropiere de cel mic. Iata ce spune si Otilia Mantelers despre asta”:

Harjoana e magica

„Harjoana dintre parinte si copil este magica! Conecteaza si apropie. Pe mine ma ajuta ca si la varsta lui Yuri de 9 ani, sa fim in contact fizic de multe ori, sa ne cautam sa ne luam in brate. Larry Jack Cohen, autorul Playful Parenting, spunea in cartea sa Arta Harjonelii ca harjoana ii face pe copii mai destepti, inteligenti emotional, usor de placut, etici, iubitori si veseli! De asemenea, harjoana stimuleaza cresterea neuronala, dezvoltarea cortexului si a hipocampusului, regiuni responsabile cu memoria pe termen lung, invatarea, logica.”

Ziua de harjoana

Si chiar are dreptate. Ziua de ieri a fost frumoasa. Desi fiica mea s-a matait un pic ca urmarea a apropierii dintre noi. Insa a fost atat de bine.

 

My title page contents