Lacrimarea ochilor. Ce boli poate anunta aceste simptome

Lacrimarea ochilor. Spune drept: de cate ori ai ajuns la oftalmolog din cauza lacrimarii ochiului? De cate ori te-a scos din minti ca lacrimile ti-au stricat machiajul? Dr Crista Preda de la OFTAPLUS ne spune ce avem de facut.

Stii care e cauza? Ei bine, de cele mai multe ori cauza lacrimarii este una minora si se rezolva usor, insa sunt si cazuri in care lacrimarea ascunde o boala mai serioasa.

Lacrimarea apare din cauza obstructiei cailor lacrimale sau prin exagerarea reflexa a secretiei lacrimale. Cauza? O spina iritativa.

Cand exista obstructie de cai lacrimale, ea poate fi probata prin spalatura si radiografie de cai lacrimale dupa ce, in prealabil, medical introduce in ochi o substanta de contrast. Daca te intrebi ce ar putea produce obstructia cailor lacrimale, ei bine am mai multe raspunsuri pentru tine.  O data putem avea o cauza idiopatica (cea mai frecventa), apoi o infectia herpetica a pleoapei. Urmeaza in ordine o iradiere pentru tratamentul tumorilor maligne de pleoape, conjunctivite cicatrizante, traumatisme, calculi in caile lacrimale. Si am o veste care nu stiu daca iti va placea: ei bine si  varsta mai inaintata poate sa duca la obstructia cailor lacrimare. Asa ca acum, poate o intelegi pe mama tat atunci cand se vaita ca ii plang ochii. Unde mai pui, ca varsta mai inaintata aduce cu ea si o laxitate mai mare a pleoapelor, deoarece pleoapa inferioara este rasfranta inafara si ochiul e automat mai iritat.

Lacrimarea ochilor la copii

Exista si copii care se nasc cu obstructie de canal nasolacrimal – in jur de 20%. La acesta varsta, lacrimarea trebuie diferentiata de catre medicul oftalmolog de alte cauze congenitale oculare de lacrimare si mai ales trebuie exclus glaucomul congenital. E important de retinut ca glaucomul congenital este o boala oculara grava care se mosteneste si, netratata, duce la orbire prin afectarea nervului optic.

Sa revenim insa la bebei si la obstructiile fara complicatii. Afla ca majoritatea cazurilor se rezolva prin masaj zilnic la nivelul sacului lacrimal si in 95% din cazuri apare canalizare spontana pana la 12 luni de viata. Cazurile nerezolvate se trateaza cu dezobstructie sub anestezie generala (gaz inhalator pe masca) sau ulterior (dupa 3-4 ani) printr-o procedura mai elaborata si anume dacriocistorinostomia.

Lacrimarea fara obstructia cailor lacrimale poate sa apara in cazul ochilor uscati, dupa pareze sau paralizii (accidente vasculare cerebrale), la pacientii cu dezechilibre psihice sau boli endocrine. In unele cazuri lacrimarea insoteste inrosirea ochilor, fotofobia si blefarospasmul (se zbat pleoapele) intalnite in blefaroconjunctivite, corpi straini conjunctivali sau corneeni, inflamatii ale ochiului(iridociclite) sau glaucomul acut. De obicei, rezolvarea cauzei determina disparitia lacrimarii. De aceea e necesar sa mergi la o consultatie oftalmologica completa (examinare de pol anterior, fund de ochi, masurarea tensiunii oculare).

Nu uita: exista cazuri in care lacrimarea ochilor vorbeste despre oboseala acestora. Cum o rezolvi? Prin purtarea ochelarilor sau ameliorarea regimului de munca (iluminare, lucru la calculator, mediul prea uscat).

Asadar, nu ezita sa cauti cauza lacrimarii ochilor printr-o vizita la medicul oftalmolog. Un discomfort de lunga durata a ochilor poate sa iti dea viata peste cap.

 

 

 

 

 

My title page contents