Până la ce vârstă doarme copilul în pătuț?

Renunțarea la pătuțul de bebeluș și trecerea la un pătuț de copil mic poate fi destul de delicată pentru micuțul tău. Este o schimbare majoră pentru confortul lui și se poate face ușor sau poți întâmpina probleme în această tranziție. Pentru că nu întotdeauna e floare la ureche.

 

Care este vârsta potrivită pentru a renunța la pătuț?

Nu există o vârstă anume la care se face această trecere. Statisticile și experiența arată că majoritatea copiilor fac această trecere între vârsta de 1 an și jumătate și 3 ani și jumătate. Specialiștii susțin că este mai bine să aștepți până aproape de 3 ani. Pentru că până la această vârstă, copiii nu sunt pregătiți de această tranziție.

Evident că vârsta maximă la care este necesar să muți copilul într-un pat normal depinde de nivelul de energie al lui și de cât de mare a crescut. Dacă este prea activ, se dă singur jos din pătuț (escaladează pătuțul) și se foiește mult sau nu mai încape în cel de bebeluș, atunci acesta este cel mai indicat semn că trebuie să faci schimbarea.

Trecerea ar putea coincide cu alte perioade importante din viața micuțului tău: ca trecerea la oliță sau la folosirea toaletei, de la biberon la cănuță sau pahar, dezvățul de anumite obiceiuri etc.

 

Cum îl obișnuiești mai ușor pe copil cu noul pat?

Unii copii se adaptează mai ușor cu noul pătuț, în timp ce alții dau părinților mai multă bătaie de cap în acest sens. Fiecare copil este diferit. Nu este neobișnuit ca primul născut al familiei să se obișnuiască mai greu cu pătuțul de copiii mici, pentru că el se atașează foarte tare de el.

Bebelușii manifestă un atașament natural pentru unele lucruri și se desprind tare greu de ele. Frățiorii, în general, se adaptează mai ușor noului statut, pentru că ei vor dori întotdeauna să fie ca fratele mai mare, care deja doarme într-un pat de copii mai mari. Schimbarea în cazul celui de-al doilea copil ar putea fi mai ușoară.

 

Mici trucuri pentru a accepta mai ușor noul pat

Unii părinți aleg pătuțuri de bebeluș care pot fi ajustabile pe categorii de vârste. Ar putea fi mai simplu să transformi actualul pătuț al bebelușului într-un pat de copii mici, prin simpla îndepărtare a grilajelor și extinderea unor laturi.

  • Pentru a facilita tranziția, încearcă să poziționezi patul nou în același loc în care a stat pătuțul.
  • De asemenea, pune-i aceleași așternuturi și pernuțe în noul pat, pe care le-a avut în cel de bebe. Îl vor ajuta să se adapteze mai ușor.
  • Alege întotdeauna paturi care au bare de protecție detașabile.
  • Pune-l în temă din timp, în legătură cu schimbarea care urmează să o facă. Explică-i avantajele noului pat.
  • Mergi cu el la magazine și arată-i mai multe modele. Lasă-l să le testeze, vorbește-i despre ele și lasă-l să aleagă ce îi place.
  • Dacă micuțul tău pare să nu se obișnuiască deloc cu noul pătuț, nu ceda imediat și nu renunța la el. Este normal să aibă reacții de acest gen. Nu toți copiii sunt încântați de această schimbare. Ai răbdare și încurajează-l continuu să încerce patul. Dacă nici după câteva zile de încercări și încurajări nu merge, înseamnă că nu e pregătit.

 

 

 

My title page contents