Parentingul cu blandete sau empatia si respectul in educatia copiilor. Parintii care se ghideaza dupa regulile parentingului pozitiv nu se concentreaza pe actiunile copilului. Ei incearca sa identifice cauzele comportamentului. Acestia nu apeleaza la recompense sau pedepse pentru a le modela reactiile.
Lipsa recompenselor inseamna ca nu recurg la dulciuri sau jucarii pentru a-si linisti copilului. Multi dintre ei nu isi lauda copilul. Pedepsele lipsesc si ele din acest stil de parenting. Certurile sau ridicarea tonului nu sunt tolerate. Dimpotriva acestia ii vorbesc copilului pe un ton cald si calm, ii explica situatia si il invata sa exploreze.
Parentingul cu blandete. Cum folosim empatia si respectul in educatia copiilor?
La baza acestui comportament se afla credinta ca un copil este neascultator in momentul in care acesta are o reatie puternica la respectiva situatie. Mai mult, un comportament inacceptabil este semnul unei nevoi neindeplinite.
Adeptii parentingului cu blandete se intreaba de ce ne focusam pe defectele copiilor nostri. De ce este atat de dificil sa rezistam impulsului de a critica sau acceselor de furie?
Astfel, copilul este invatat in mod organic importanta empatiei, a controlului de sinei, a impunerii unor limite cu blandete si a unei stari de calm interior. Personalitatea copilului si alegerile acestuia sunt tratate cu respect.
Disciplina in parentingul cu blandete
Conceptul de “disciplina” este inteles in diferite moduri in societatea noastra. Inca exista parinti care folosesc expresii precum “Bataia e rupta din rai” sau “ Copilul trebuie sa stie de frica”. In momentul in care ne referim la modul in care educam un copil, de multe se implica pedepsirea lui pentru un comportament negativ.
Ce este disciplina?
Problema este generata de modul in care parintii definesc termenul. A disciplina inseamna a invata si nu a pedepsi. Parentingul cu blandete considera ca, in momentul in care se ofera recompense sau se recurge la pedepse, nu se tine cont de inclinatia naturala a copilului de a experimenta. De a descoperi propriile raspunsuri in mod organic.
O astfel de abordare ii invata sa se comporte intr-un anumit fel pentru a evita o pedeapsa sau pentru a se bucura de recompense. Adeptii acestui stil de parenting spun ca recompensele si pedepsele nu incurajeaza internalizarea importantei unuii comportament pozitiv, ca scop in sine.
Cum se manifesta parentingul cu blandete?
Daca te intrebi ce implica acest stil de parenting, iata cativa dintre pasii pe care ii poti urma pentru a incuraja o legatura pozitiva cu propriul copil.
1. Trebuie sa analizezi orice situatie din perspectiva conexiunii care exista intre tine si copilul tau. Comportamentul acestuia este determinat de legatura care exista intre el si parinti.
2. Ofera-i optiuni si posibilitatea a alege. In loc sa ii spui exact ce trebuie sa faca, pune-l sa aleaga intre 2 optiuni. (“Vrei sa te speli pe dinti dupa ce te imbraci in pijamale sau inainte?”)
3. Incearca sa transformi lucrurile serioase intr-un joc. Foloseste jocuri pentru a-l invata sa isi stranga lucrurile. (“Hai sa vedem cine strange mai repede jucariile eu sau tu”). Jocuri pentru a trece peste o situatie tensionata (ce poate fi mai distractiv decat o bataie cu pernele?)
4. Lasa-ti sentimentele sa isi urmeze cursul. In loc sa incerci sa il opresti din plans, incearca sa il asculti cu atentie, pana cand reuseste sa se linisteasca singur.
5. Descrie comportamentul copilului. In loc sa spui ca este obraznic sau ascultator, explica-i care este reactia ta, cum te face sa te simti purtarea lui. De exemplu, in loc sa ii spui ca face mizerie atunci cand mananca in pat, spune-i ca este foarte dificil pentru tine sa faci constant curatenie.
6. Incearca sa negocieze anumite limite. Cand trebuie sa plecati din parc, poti sa il intrebi cate minute mai vrea sa stea si ce ar vrea sa mai faca in timpul respectiv.
7. Copilul trebuie considerat un partener in structura familiei. Un parteneriat inseamna ca acesta trebuie sa participe la luarea deciziilor, dar si a sarcinilor. Este important sa iti ceri iertare atunci cand ai gresit sau cand nu l-ai ascultat.
8. Nu il forta sa ofere semne de afectiune. Daca nu vrea sa fie imbratisat, nu insista. Nu incerca sa il obligi sa spuna “multumesc” sau “te tog frumos”.
9. Este foarte important sa ai incredere completa in copilul tau. De multe ori, ceea ce poate parea un comportament neadecvat sau chiar negativ poate fi semnul unei nevoie neimplinite.
10. Ofera-ti un moment de calm inainte de reactiona. Ia o pauza, respira si evalueaza situatia cand tensiunea devine prea puternica. Incearca sa iti tratezi copilul cu respect si empatie.
Beneficiile parentingului cu blandete
Exista nenumarate site-uri care sustin ca acest stil de parenting este unul benefic. De exemplu, se observa faptul ca un copil devine mai atent la nevoile celorlalti. De ce? Pentru ca a fost invatat faptul ca dorintele si nevoile sale vor fi indeplinite. Faptul ca sunt tratati cu respect si sunt considerati parteneri cu drepturi egale in familie ii va inspira sa se comporte similar cu semenii lor.
Mai multa responsabilitate
Desi, o astfel de abordare presupune mai mult efort este mai eficienta pentru ca pedepsele se recompensele sunt solutii pe termen scurt. Un stil de parenting bazat pe blandete si empatie ajuta copii sa invete sa devina membri responsabili ai societatii.
Parentingul cu blandete. Critici si dezavantaje
Problemele identificare de cei are contesta acest stil de parenting sunt de obicei generate de neintelegeri in privinta definitiei conceptului. Parenting cu blandete nu inseamna un mod permisiv de a creste un copil (ceea ce implica incapacitatea de a a spune nu si dorinta de a-i face copilului pe plac cu orice pret). De fapt, aceasta abordare este complet opusa acestui tip de parenting care incearca sa gaseasca un echilibru intre fermitate si blandete.
Parinti maturi
Parentingul cu blandete cere un grad ridicat de auto-control din partea ta, ca parinte. Trebuie sa fii prezenta si sa fii dispusa sa intelegi ce anume vrea sa iti comunice in acel moment copilul tau. Sau ce poti face diferit pentru a preveni un astfel de comportament.