Părinte pentru copilul tău

Esti părinte pentru copilul tău? Stii ca sunt unii părinți au dificultăți în ceea ce privește stabilirea limitelor. Aceștia se simt copleșiți și îngrijorați, așa că ajung să dea o mulțime de avertismente în loc de a trece la acțiune.

 

Copiii le răspund cu ignoranță, neascultându-i sau purtându-se urât. Nu este de mirare că lucrurile scapă de sub control foarte repede, iar părinții ajung să țipe la copii. Tocmai de aceea părinții au responsabilitatea de a se purta ca niște adulți, nu ca niște copii care răspund anormal din cauza traumelor suferite în propria copilărie. Ce trebuie să faci, îți spunem noi imediat.

  1. Ghidează-ți copilul

Nu are voie să alerge pe stradă, să își arunce mâncarea sau să își lovească sora. Dacă nu oferim îndrumare în mod clar, copiii vor continua să forțeze limitele până când vor afla care este capătul acestora. Dacă vom continua să enunțăm o limită, iar ei nu o respectă, atunci… Dacă ai dat, de exemplu, mai multe avertismente din partea cealaltă a camerei fără a te mișca, iar e de vazut.  Atunci îl vei învăța să îți ignore cerința.

2. Limite rezonabile

Dar dacă cel mic plânge sau are o criză de nervi când stabilești o limită rezonabilă?! E un lucru sănătos. Copilul are dreptul să aibă propriile emoții pe care trebuie să le exprime în siguranța iubirii tale. De cele mai multe ori, dacă tu vei fi aproape de copil, acesta se va simți fericit, iubit, conectat după ce  îi va trece supărarea. Va fi cooperant.

3. Nu acționa agresiv!

Când părinții sunt stricți, aceștia se folosesc de frică. Când copiii simt cea mai mică undă de teamă, învățarea încetează. Când dăm vina este puțin probabil ca cei mici să își asume responsabilitatea. În concluzie, o ghidare strictă nu îi învață ceea ce îți dorești de la ei, ci doar îi sperie. Ii face să se ascundă și să mintă, de teamă. Pe de cealaltă parte, când tu ești empatică, cel mic se simte înțeles și este mult mai probabil să îți accepte limitele.

4. Conectează-te înainte de a corecta

Copiii îți vor accepta sfaturile dacă relația dintre voi este una apropiată. Ba chiar procentul trebuie să fie de 90% conectare și 10% corectare. Dacă te întrebi dacă relația voastră este îndeajuns de apropiată, trebuie să analizezi dacă cel mic ascultă sau nu. Cum e de obicei? Asculta ceea ce îi spui și dacă pare dornic sau nu de a coopera? Pânâ nu vei face această analiză, limitele pe care le impui, se vor întoarce la tine, exact așa cum le-ai trimis.

5. Ia în considerare copilului

Pentru a putea fi empatică și apropiată de ceea ce simte și gândește cel mic, încearcă să vezi situația și din punctul lui de vedere. Creează un mediu care să scoată tot ce e mai bun în toți membrii familiei. Cum? Prin cultivarea, protejarea și crearea așteptărilor bazate pe valori. Mai mult decât atât, dacă tu reușești să îți controlezi emoțiile și pornirile, atunci și copilul tău va învăța să și le controleze pe ale lui.

My title page contents