Parinti senini = copii mai buni

Cum arata in viziunea ta un copil fericit? Cum arata in vizunea ta un parinte linistit?

Spune-mi drept, de cate ori te-ai simtit vlaguita si extenuata in relatie cu copiii tai? De cate ori ai simtit ca nu ti se potriveste meseria de parinte si ca nu esti pe calea cea buna? De cate ori ai simtit ca iubirea fata de copiii tai a fost inlocuita de ura? Chiar daca si pentru o secunda?

 

Ei, bine, nu esti singura, nu esti singur!

Stim bine despre ce vorbesti si vrem sa iti impartasim cate ceva din experienta noastra. Cate ceva care sa te faca sa te simti mai confortabil. Mai relaxat. Mai in largul tau.

Un parinte este mai intai de toate un om. O fiinta cu nevoi, cu resurse, cu goluri, cu plusuri si cu minusuri. Un om care trebuie sa se reconecteze cu el insusi, care are nevoie de pauze. Inclusiv din jobul de parinte. O mama sau un tata trebuie sa aiba si perioade de timeout. Momente de rasfat, clipe de sinceritate in care sa poata spune cu mana pe inima ceea ce simte despre copilul sau, despre relatia sa cu acesta sau despre actiuni punctuale.

Am descoperit de curand prin intermediul Otiliei Mantelers si, ulterior, citind cartile lui Larry Cohen, ca e normal si indreptatit ca si un parinte sa se razvrateasca impotriva copilului sau. Nu musai de fata cu aceasta. Am aflat termenul de „parteneriat de ascultare”( Listening Partnership). O alianta intre tine, parintele copilului si cineva de incredere ( si nu musai sot/ sotie). E atat de important sa ai pe cineva cu care sa vorbesti, caruia sa ii poti spune ca ti-a venit sa il strangi de gat pe copilul tau cand spunea a mia oara cuvantul P..A sau ca te-ai plictisit sa te joci cu printesele, sa te prostesti si sa dai interzis la tableta, TV, ciocolata si alte capitole din astea.

O repriza de discutii sincere alaturi de un bun partener de ascultare te ajuta sa te descarci, sa te eliberezi de furie, de frustrare si sa iti regasesti  energia ca sa le tii piept mai bine copiilor si partenerilor de viata.

Vorbitul despre probleme te ajuta sa fii un parinte mai bun. Sa iti iubesti mai deschis si mai altruist copilul. Sa te bucuri mai mult de el si sa ii poti veni in intampinare mai bine.

Nu-i asa ca e fun sa fii parinte?

 

Poti citi mai multe articole faine pe pagina noastra de Facebook: https://www.facebook.com/9vremparinti/

 

Credit photo – Shutterstock.

My title page contents