Pate de ficat de casa. De ce sa il prepari chiar tu?

Pate de ficat de casa. De ce sa il prepari chiar tu?

100 de grame de pate de ficat contin cantitatea zilnica de fier necesara unui copil intre patru si opt ani (10 mg/ zi). “Dar ficatul contine cele mai multe toxine”, vor protesta specialistii in nutritie imediat. “Nu vreau un copil anemic, dar nu vreau nici sa-l otravesc”, vor raspunde mamicile. Poti impaca pe toata lumea daca vei folosi in reteta de pate de ficat de casa doar ficatei de pui de la pasari de curte, hranite cu cereale.

 

E destul de greu sa convingi un copil sa manance alimentele hranitoare care contin fierul atat de necesar. Ori sunt verzi si dezgustatoare (spanacul, broccoli si fasolea verde), ori sunt tari si fara gust (orez brun, tarate si pita de grau).

Pate de ficat de casa. De ce sa il prepari chiar tu?

Daca doctorul a stabilit ca e nevoie de suplimente de fier, atunci asa e. Insa acestea au gust rau si arata ingrozitor. Varianta de casa a pateului din comert contestat atat de doctori, cat si de parinti poate fi o varianta gustoasa si usor de acceptat de catre copii a unui aliment hranitor si bogat in fier.

Detaliul care face diferenta

Detaliul care face diferenta intre un aliment care poate contine multe toxine si unul sanatos este locul de unde va procurati ficateii de pasare. Incercati sa cumparati din locuri de incredere pasari de curte, crescute de tarani cu cereale. Pe langa fierul care se absoarbe mult mai usor decat cel din alimentele de origine vegetala, pateul de casa contine si o cantitate mare de acid folic. Deci,  il pot consuma si femeile insarcinate.

Pate de ficat de casa. INGREDIENTE

  •  500 de grame ficatei de pasare
  • 2-3 cepe
  • 500 ml lapte
  • 100 de grame de unt
  • Sare, piper dupa gust

Pate de ficat de casa. Timp de preparare

30 de minute

Pate de ficat de casa. Mod de pregatire

Dupa ce ai trecut ficateii in cateva randuri de apa rece, pana si-au lasat tot sangele, se taie cepele bucati mari. Acestea se pun la fiert cu ficateii si cu laptele care trebuie sa acopere toate ingredientele.

Alege niste cepe mari, pentru ca ele vor da dulceata pateului la final.

Se adauga un strop de sare.

Spumeaza si lasa sa fiarba 10 – 15 minute.

Se scurge toata zeama si se lasa la racit compozitia.

Apoi mixeaza cateva minute ficateii si cepele fierte (sau, daca vrei sa fie si mai cremos, da prin masina de tocat carne de doua ori).

La final, adauga untul scos din frigider cu o ora inainte, pentru a se inmuia, sare si piper dupa gust si ai terminat. Poti face portii mici pe care le poti pune in congelator, pentru a se pastra proaspat.

Daca vrei sa servesti pateul de casa la o masa festiva, poti adauga si doua linguri de cognac.

Nu-si va schimba culoarea si va capata si o aroma deosebita.

Pate de ficat de casa. Truc de prezentare:

Poti cumpara cutiute sau borcanele cu forme si desene speciale in care sa pui pateul cand i-l servesti copilului si atunci il va accepta cu mai multa placere.

foto Shutterstock

My title page contents