Pedepsele sunt diferite de consecinţe?

Pedepsele sunt diferite de consecinţe? De ce asta? Există o vorba veche care spune aşa: lucrurile pe care le învăţăm cu adevărat sunt cele pe care le învăţăm pentru noi înşine. Când învăţăm ceva pentru noi, acel lucru devine intrinsec.

 

Noi facem în mod natural ceea ce am învăţat. Si asta, fără să fie nevoie să ne argumentăm deciziile sau să fim îndemnaţi să facem asta. Deci, cum învaţă copiii când adopta un comportament inadecvat?

Copiii si conduite

Ei bine, atunci când un copil adopta un comportament inadecvat el nu poate învaţă prin el însuşi. De ce? Deoarece părinţii impun imediat limite. Mustrarea, cearta sau datul unor lecţii îi vor împiedică pe copii să înveţe prin ei înşişi. Pentru că la fel că şi adulţii, copiii învaţă cel mai bine din consecinţe şi nu prin pedeapsă.

Pedepse vs consecinţe

Consecinţele şi pedeapsa sunt fundamental diferite. Pedeapsa si disciplinarea sunt două lucruri ce constau în impunere. Spre deosebire de acestea, consecinţele curg spontan din situaţie, fără a fi nevoie să ne gândim la altceva. Acest lucru se datorează faptului că, o consecinţă este strict legată de relaţia cauza efect.

Efecte, cauze

Cauza şi efectul sunt un proces natural, în care o acţiune aduce un rezultat spontan. În acest fel, situaţia în sine, nu părintele, devine profesor. Acesta este modul în care copiii învaţă pentru ei înşişi.

Cauza şi efectul sunt diferite de momentul în care cel mic face o prostie şi părintele îi arată consecinţele. În acest caz, părintele nu oferă o consecinţă, ci o pedeapsa. Rezultatul va fi doar un copil care nu învaţă o lecţie valoroasă.

Frica

Un copil îşi poate schimba comportamentul atunci când este pedepsit. Acest fapt insa, se datorează fricii în faţă pedepsei şi dorinţei de a-ţi face ţie pe plac. Copiii nu vor dezvolta un simţ responsabil despre cum ar trebui să se comporte într-un mod adecvat. Chiar dacă, un părinte va reuşi să rezolve situaţia prin suprimare, resentimentele copilului vor ieşi la suprafaţă într-un fel sau altul.

De ce au prietenii putere?

Atunci când un copil nu are voie să înveţe din consecinţele propriilor fapte, el nu va dezvolta capacitatea de a-şi direcţiona viaţă din propriul centru de greutate. Acesta este principalul motiv pentru care colegii sau prietenii lui au o putere mai mare de a-l influenţa.

Copiii

Din acest motiv, că părinte trebuie să rămâi concentrat pe acţiunile copiilor tăi. Ei nu au învăţat încă pentru ei înşişi, tocmai de aceea tu trebuie să te ţii după ei şi să fii atent la tot ceea ce intenţionează să facă. Copiii care si-au dezvoltat deja propria conştiinţă nu au nevoie să fie atenţionaţi în mod constant.

Cum faci?

Desigur, pentru a-l ajuta pe copilul tău să-şi dezvolte propria conştiinţa, ai nevoie de mult timp şi răbdare. Trebuie să faci de fiecare dată un pas înapoi şi să laşi consecinţele naturale să-şi facă treaba. Totodată trebuie să ai răbdare şi să permiţi acest lucru. De ce?  Pentru că, altfel, există posibilitatea să pierdeţi oportunitate după oportunitate, în urmă căreia, cel mic ar fi putut învaţă o lecţie singur.

Anxietatea

Pentru mulţi părinţi, anxietatea şi dorinţa de control stau în calea învăţării din consecinţe. Este mult mai uşor să controlezi o situaţie, să o eviţi, prin impunerea unor pedepse, decât să laşi situaţia să-i înveţe pe copii ceva în propriul ritm.

My title page contents