Picioare umflate în sarcină. De ce apare acest disconfort?

Picioare umflate în sarcină

Picioarele umflate în timpul sarcinii reprezintă o tulburare foarte frecventă în decursul celor nouă luni de sarcină, mai ales în ultimul trimestru. Această tulburare specifică sarcinii este, de asemenea, cunoscută sub numele de „edem periferic”.

 

În timpul unei sarcini, încă din primele luni, apare inhibarea tisulară, ca urmare a factorilor hormonali, factorilor biochimici și factorilor vasculari, care favorizează apariția edemelor. Edemele pot deveni mai pronunțate în ultimul trimestru. Și în special la nivelul picioarelor, al gleznei și al regiunii pretibiale. În ultimul trimestru intervine un factor mecanic important, adică greutatea uterului, care comprimă vasele venoase. Ceea ce face ca întoarcerea sângelui în inimă să devină din ce în ce mai dificilă. În plus, în timpul verii se adaugă și căldura, ceea ce crește vasodilatarea și, prin urmare, determină încetinirea circulației venoase limfatice.

Pentru a atenua și/sau a preveni umflarea picioarelor, există numeroase remedii:

  • Repaus frecvent și evitarea statului în picioare pentru mult timp;
  • Practicarea unor exerciții moderate;
  • Dacă este posibil, ar trebui să dormi pe o parte. De preferat, pe stânga, pentru a reduce presiunea venoasă;
  • Când te așezi în pat sau pe canapea, sprijină picioarele pe perne, pentru a sta mai ridicate decât poziția corpului;
  • Grijă la dietă, fără exces de sare;
  • Poartă pantofi confortabili, nu prea joși, dar nici cu tocuri înalte;
  • Aplică, la nevoie, comprese cu cuburi de gheață, obținute din apă amestecată cu bicarbonat sau sare de gătit normală, în zonele cu umflături.

Este important să nu depășești greutatea indicată de medic. În ceea ce privește sportul, sunt recomandate activitățile în apă, în special în ultimul trimestru al sarcinii. Pentru gravidele care se află într-o zonă maritimă, plimbările pe marginea apei sunt excelente. Evită expunerile lungi la soare.

Umflarea picioarelor nu înseamnă că trebuie să bei mai puține lichide. Dimpotrivă, experții recomandă aproximativ 2-3 litri de lichide pe zi, în timpul sarcinii. Deși umflarea picioarelor și gleznelor este normală în timpul sarcinii, o umflare bruscă și dureroasă (mai ales în cazul în care este vorba doar de un singur picior) ar putea fi un semn al unui cheag de sânge. O umflare bruscă ar putea, de asemenea, să însemne că tensiunea arterială este mai mare decât în ​​mod normal. Acesta ar putea fi un semn al preeclampsiei. Ambele condiții trebuie evaluate și tratate cu promptitudine.

Cu excepția complicațiilor, cum ar fi preeclampsia, picioarele umflate din timpul sarcinii dispar după ce are loc nașterea, în decurs de o săptămână.

 

 

My title page contents