Plânge bebele! S.O.S. Ajutor, ce mă fac?

S.O.S. Ajutor, săriți! Plânge copilul! Și nu pur și simplu. Bebele a suferit un accident. Ce e de făcut? Cum trebuie acționat? Cât de repede? Iată detalii:

 

  • Lovitura la cap. Sfaturi pentru părinți

  • A înghițit un corp străin. Simptomele care te trimit la doctor

  • Când sărbătorile îl agită…

 

Perioada Sărbătorilor aduce multă agitație. Când copilul e sugar, lucrurile sunt puțin mai simple, pentru că ține doar de tine cum te organizezi. Când bebe e puțin mai mare și a început să facă primii pași susținut, lucrurile sunt mai complicate. Trebuie să ai mare grijă și să-l ferești de posibilele accidente.

Iată câteva situații de care trebuie să te ferești.

TRAUMATISMUL CRANIAN. SFATURI PENTRU PĂRINȚI

Loviturile la cap reprezintă un motiv de îngrijorare, real de altfel, pentru orice părinte. Aceste traumatisme, frecvente în perioada copilăriei, pot fi minore sau majore. Ele se întâmplă atunci când cei mici sunt scăpați de sub observație chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Ele pot fi frontale, parietale, temporale sau occipitale, în funcție de localizare, dar cel mai important lucru este intensitatea cu care au avut loc. În funcție de aceasta, iată ce trebuie să faci și ce trebuie să urmărești tu, ca părinte, dacă a avut loc un astfel de accident.

Ce poți face tu?

Aplică timp de 15-20 de minute o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop pe locul unde s-a lovit copilul. Dacă s-a produs și o plagă tăiată (în urma lovirii de un obiect ascuțit), trebuie să dezinfectezi rana cu Betadină, Rivanol sau apă oxigenată. Dacă rana e mare, trebuie să-l duci la doctor pentru a fi cusută.

Calm și fără durere

Pentru calmarea durerii, administrează-i calmante specifice vârstei și greutății copilului. Dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-l supraveghezi timp de 3 zile de la lovitură. De ce? Pentru a fi sigură că nu vor apărea complicații. Copilul care a suferit un traumatism trebuie ferit de efort fizic și psihic intens. Apoi, de alimente și băuturi care conțin cofeină (Coca-Cola, Pepsi, ciocolată, cacao), de lumină intensă. Tot așa, i se va scurta timpul petrecut în fața televizorului sau computerului. Dormi cu el în cameră și verifică periodic respirația și mișcările copilului.

Cum arată complicațiile?

Un traumatism cranian minor se manifestă cu dureri de cap, amețeală, greață, simptome ce pot apărea după 3, până la 7 zile de la eveniment. De regulă, acestea dispar în 2-3 zile.

Dacă, însă, imediat după traumatism, apar simptome precum vărsături repetate (mai multe de trei, în jet), somnolență sau, din contră, stări de agitație ori iritabilitate, tulburări de mers, de vedere, de comportament, sângerări (nazale sau prin ureche), convulsii copilul trebuie dus de urgență la medic.

Mai bine previi…

Ca să eviți astfel de complicații, echipează copilul corespunzător când se joacă prin casă. Șosetuțele antiderapante sunt foarte sigure. Apoi, utilizează protecții de genul apărători pentru colțurile mobilelor, bare de protecție pentru pătuț, precum și restricționarea accesului la scările interioare cu garduri de protecție.

 

A ÎNGHIȚIT UN CORP STRĂIN! SIMPTOMELE CARE TE TRIMIT LA DOCTOR

E la vârsta la care duce totul la gură? Ei bine, acesta este modul lor, al bebelușilor de anumită vârstă, de a explora lumea. Așa învață ei despre lucruri – le văd, le pipăie, le gustă. E o perioadă în care trebuie să ai mare grijă, pentru că ceea ce duc la gură poate fi ușor înghițit. Vorbim, desigur, de obiecte mici – monede, nasturi, jucărioare, bile, unele chiar ascuție (ace și agrafe).

Unele rămân acolo

De cele mai multe ori, obiectele mici înghițite traversează corpul copilului fără a cauza vreun rău, fiind apoi eliminate în scaun. Unele, însă, rămân blocate în esofag, provocând leziuni sau probleme de respirație. Altele rămân în stomac sau intestine și apar vărsăturile, durerile abdominale, chiar și febra. În astfel de cazuri, e nevoie de intervenția unui medic.

Ce poți face?

Dacă ai văzut că bebe a înghițit un corp străin. ești norocoasă. Știi că s-a întâmplat și poți urmări evoluția copilului. Mergi de urgență la medic cu el dacă observi că are dificultăți la înghițirea alimentelor, salivează abundent, tușește sau respiră zgomotos.

Urmărește copilul și anunță de urgență medicul dacă apar durerile abdominale, vărsăturile, sânge în vărsătură, în scaun sau febra.

Când mergeți direct la doctor?

Cele mai periculoase obiecte mici ce pot fi înghițite de către copii sunt bateriile și obiectele ascuțite. Bateriile rotunde, care au forma unei monede, sunt ușor de aspirat, dar dacă nu tranzitează rapid corpul, pot face mari probleme. Chimicalele pe care le conțin pot să se scurgă în corp, ceea ce dăunează sănătății. Obiecte ascuțite care sunt înghițite pot perfora esofagul, partea cea mai îngustă a traiectului.

Prevenția

Cea mai bună metodă de a preveni astfel de accidente este să ții departe de cel mic decorațiunile mici, jucăriile ce pot fi înghițite sau introduse în nas cu ușurință, obiectele ascuțite. Când ai copil mic și te simți depășită și copleșită, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să păstrezi rutina cu care îl obișnuiești și pe cel mic. Același orar al plimbărilor și al meselor, dar și rutina orelor de joacă. Cu atât mai mult cu cât Sărbătorile de iarnă bat la ușă! Primul Crăciun cu un bebe mic poate fi copleșitor, dar anul viitor va fi altfel.

CÂND SĂRBĂTORILE ÎL AGITĂ…

 

Pentru sugari, plânsul este semnalul pe care îl dau atunci când ceva le produce un disconfort sau când o problemă de sănătate a intervenit. Plânsul bebelușilor poate fi o reacție normală la experiențele noi cu care trebuie să se obișnuiască, fizice sau emoționale. Scutecul ud, mediul prea cald sau prea rece, colicile, senzația de foame, de oboseală, de anxietate sau de supărare. Chiar dacă unii bebeluși plâng mai mult decât alții sau se liniștesc mai greu, nu înseamnă că e ceva în neregulă cu ei. Adaptarea la lumea extrauterină cere timp, care diferă de la un bebe la altul.

Acum e acum

Cu atât mai mult de Sărbători, când mama poate fi ocupată cu pregătirea  mesei și a casei pentru invitați. O idee nu tocmai bună, dacă aveți un sugar ce trăiește primul lui Crăciun. Forfota și invitații îl pot agita pe cel mic. Și nu mai vorbim despre posibilitatea crescută de a contracta boli de la invitați, mai ales dacă sunt și copii printre aceștia. Aceste detalii îl vor pune față în față cu mult prea multe experiențe noi la care va reacționa plângând.

Regula celor 3 S (valabilă și de Crăciun)

Când bebe e mic și plânge, poate fi dificil pentru părinți să descopere cauza care generează nemulțumirea. De cele mai multe ori, aceștia sunt îngrijorați că ar putea fi vorba despre o problemă medicală. Înainte de a intra în panică, verifică următoarele trei lucruri: scutecul, stomacul și stările lui bebe.

Noi am numit-o Regula celor 3 S pentru a fi mai ușor de reținut.

Scutecul ud sau murdar, odată schimbat, ar trebui să liniștească un bebe care plângea din cauza acestui disconfort. Oricât de minunate sunt aceste scutece de unică folosință, ele trebuie schimbate după fiecare masă a bebelușului. Cineva calculase odată numărul de scutece de care ar avea nevoie un bebeluș în prima luna de viață și cifra se ridica la vreo 300 de bucăți! E ceva, nu?

Scutecul e ok?

I-ai schimbat scutecul și continuă să plângă? Verifică ceasul ca să-ți dai seama când a mâncat ultima oară. În prima lună de viață, cele mai importante activități ale unui sugar sunt masa și somnul (și singurele, de altfel). Așa că dacă nu scutecul e problema lui, sigur e deranjat că are stomăcelul gol. Nu e nici asta? Înseamnă că micuțul tău a depășit prima lună de viață și deja se arată dornic de… o mică discuție cu tine. Ia-l în brațe, vorbește-i, leagănă-l, joacă-te cu el, citește-i.

Unii sunt mai sensibili

Unii pruncușori sunt foarte ușor de speriat. Pot plânge când elimină gaze, când regurgitează ori sughit. O suzetă îi poate calma, la fel cum un masaj sau o baie caldă pot face minuni. Cel mai important este ca voi, părinții, să rămâneți calmi. E dificil să liniștești un copil care plânge, dacă tu ești agitat.

Modificați programul vostru în funcție de nevoile copilului – de exemplu, luați cina mai devreme dacă bebe e agitat sau ieșiți la plimbare chiar dacă nu era în plan, dacă acest lucru îl liniștește.

 

Păstrați-vă calmul și să creșteți mari!

 

My title page contents