Plansul la copii. Sa nu ne temem de el!

Plansul la copii e bun. Copiii au o viata palpitanta. Mereu noua. Mereu diferita. De fapt, fiecare moment, fiecare intamplare din viata unui copil este ceva nou. Asadar, dragi si buni parinti, nu va mai suparati pe copiii vostri. Nu va mai frustati! Oare ati uitat ca un copil e mereu la panda? Mereu cauta sa dibuiasca sensul lucrurilor?

 

Uitam adesea ca toti copiii au nevoie de un anumit timp de invatare. Atunci cand un copil merge la scoala, suntem pregatiti ca invatarea cititului ii va lua un an sau doi, insa ne asteptam ca ei sa invete sa imparta lucruri cu altii de prima data. Sau ca bebelusii sa doarma singuri din prima noapte cand ajung acasa.

Plansul la copii. Sa nu ne temem de el!

Ei bine, emotiile se invata. Se cultiva pe parcursul intregii vieti. Sa fii parinte se invata. Sa fii copil se invata. Atunci cand esti mic nu stii toate raspunsurile. Totul e nou. Neasteptat. Nu stii ce se va intampla. Asa, ca tu, adultule, fii bun si ingaduitor.

Nu te supara pe copilul tau ca nu vrea sa doarma seara atunci cand ii impui tu, ci intreba-te: „DE CE?”. Care e motivul din spatele refuzului? Cat de goala e ceasca copilului tau?

Plansul la copii. Au si ei zile grele

Stii ca atunci cand copiii sunt tristi sau suparati sau cand se tem de ceva, ceasca lor se goleste si noi trebuie sa continuam sa o umplem? Seara este un moment greu, atat pentru parinti, cat si pentru copii. Fiecare este obosit si epuizat. Fiecare aduce cu sine spamul de peste zi. Asa ca nu e de mirare ca atat ceasca lor, cat si a ta este goala. Insa, ce e diferit este ca noi trebuie sa umplem ceasca lor cu blandete si cu deschidere. Prin ascultare, prin joc, prin povesti.

Plansul la copii. Parintele trebuie sa fie empatic

E important sa nu uiti ca e greu sa fii copil. E frustant sa fii copil. Pe alocuri. Pentru ca atunci cand esti copil nu detii controlul. Nu ai puterea de a decide. Asa ca tu, parintele, fii empatic.
Larry Cohen spune  ca trucul lui magic atunci cand ar trebui sa spuna <‘nu’ este sa spuna ‘iti doresti sa-l fi avut’>.

 „Plansul nu este ceva atat de ingrozitor. Este o modalitate de a ne exprima sentimentele.” ( L Cohen)

Noua, ca parinti, ne este teama de sentimentele copiilor nostri. Ne este teama de plans. Ne este teama sa le spunem NU. Ne e reama de lacrimi. Uitam insa ca lacrimile aduc cu sine curatire, aduc cu sine descarcare. Plansul comunica si ne exprima sentimentele. Ne ajuta sa mergem mai departe.

Plansul la copii. Au nevoie de validare

Copiii au nevoie fie auziti, sa fie intelesi. Ei au nevoie de limite si de respect. De demnitate, de iubire.

My title page contents