Probleme de mers la copii

După ce copilul începe să crească, ba uneori chiar de la naștere, se pot observa probleme la picioarele acestuia. Fie acestea nu sunt tocmai drepte, fie mersul nu este cel normal. În primii ani de viată, unii copii pot suferi de platfus, alții merg pe vârfuri, au picioarele arcuite către exterior din dreptul genunchiului (crăcănate), au degetele îndreptate către interior (degete de porumbel) sau alte probleme ortopedice. O parte dintre aceste afecțiuni e posibil să dispară de la sine, fără tratament, odată cu creșterea și dezvoltarea copilului. Altele, însă, persistă sau chiar se agravează cu timpul.

 

Iată 5 probleme ortopedice întâlnite frecvent la copii:

Platfusul

Una dintre cele mai frecvente probleme ortopedice întâlnite la bebeluși este platfusul. Talpa piciorului se arcuiește pe măsură ce copiii cresc, semn că a fost ceva trecător. Cu toate acestea, la unii copii, tălpile rămân plate chiar și după ce aceștia cresc. Acești copii se pot confrunta și cu glezne slăbite, care par să se întoarcă spre interior, din cauza formei tălpilor. De obicei, platfusul nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, iar medicii consideră că tratamentul este necesar doar când mersul devine dureros. Doctorii nu interzic activitățile sportive ale acestora, iar în anumite situații, aceștia ar putea recomanda utilizarea încălțămintei cu talonet.

Mersul pe vârfuri

Acesta este comun în rândul copiilor mici, până ce mersul acestora se perfecționează. Este întâlnit mai ales pe parcursul celui de-al doilea an de viață. Tendința dispare după vârsta de doi ani la unii copii. Cei care însă merg exclusiv pe vârfurile picioarelor după vârsta de doi ani, trebuie să fie evaluați de medicul ortoped. Această manifestare ar putea fi specifică și altor situații, cum ar fi paralizia cerebrală sau alte tulburări ale sistemului nervos. Cât despre copiii sănătoși care merg pe vârfuri doar ocazional, este recomandat masajul local al picioarelor, tălpilor și gleznelor, pentru întinderea mușchilor gambei, conform indicațiilor medicului.

Degetele de porumbel (îndreptate către interior)

Aceste tip de problemă ortopedică, cu denumirea medicală de anteversie femurală, reprezintă o variație normală a modului în care se aliniază picioarele. Există tendința naturală de a ține degetele picioarelor în această poziție până la vârsta de 8-15 luni, momentul în care copiii încep să stea în picioare. În cele mai multe cazuri, tratamentul nu este necesar.

Degetele de porumbel nu interferă cu mersul pe jos, alergatul sau alte activități fizice și dispare de la sine pe măsură ce copiii cresc. Mai ales în perioada preadolescenței se dezvoltă controlul muscular și coordonarea.

Picioarele crăcanate (genu varum)

Există copii care au picioare crăcănate. Practic, piciorul este curbat spre exterior de la genunchi în jos. De cele mai multe ori, această afecțiune este moștenită, dar poate fi și urmarea anumitor boli. La sugari se observă cel mai des și, în cele mai multe cazuri, se corectează pe măsură ce un copil crește. Când se manifestă la un singur picior, mai ales după vârsta de 2 ani, piciorul crăcănat poate fi un semn de rahitism sau al bolii lui Blount. Boală care se referă la afectarea osului tibiei în partea inferioară a piciorului. Arcuirea picioarelor ca rezultat al bolii lui Blount este observată după vârsta de doi ani. Atunci apare și se înrăutățește brusc. Cauzele sunt necunoscute și aceasta determină o creștere anormală în partea superioară a osului tibiei, la articulația genunchiului. Pentru corectarea problemei, este nevoie de dispozitive ortopedice, osteotomie sau chiar intervenție chirurgicală, recomandată după vârsta de 3-4 ani.

Picioarele în X sau genunchii apropiați (genu valgum)

În rândul copiilor există o ușoară tendință de a dezvolta picioare în X, între vârsta 3-6 ani. Totuși aceasta este o tendință naturală. Tratamentul nu este aproape niciodată necesar pentru ca picioarele să se îndrepte. Dacă afecțiunea este severă sau genunchii se ciocnesc în timpul mersului, poate fi necesar ca medicul ortoped să recomande un tratament.

My title page contents