4 probleme la alaptare

Desi isi doresc (in teorie) sa alapteze, multe mamici incepatoare renunta la a hrani bebelusul la san imediat ce apar mici probleme. Mihaela Timofte (consultant in lactatie si asistent SAMAS) iti spune care sunt cele mai des intalnite probleme legate de alaptare si cum se pot depasi.

NU AM MAMELOANE!
Ce nu stiu mamicile este ca bebelusul prinde mare parte din areola, nu doar mamelonul. Sugarul trebuie mentinut cat mai mult in contact piele-pe-piele cu mama si atasat cat mai corect la san. Se poate folosi la inceputul suptului, pentru relieferarea mamelonului, pompa de muls. De asemenea,  este necesar ca mama sa alterneze pozitiile de alaptare.

SANI ANGORJATI
Daca ai sanii durerosi, edematosi, luciosi, mariti in volum, iar aceste simptome sunt insotite chiar de  stare febrila, trebuie sa aplici comprese calde pe sani sau sa faci un dus cald. Masajul bland al sanilor, alaptarea frecventa, folosirea pompei de muls doar in cazul in care bebelusul este incapabil sa suga, folosirea compreselor cu foi de varza proaspata dupa alaptat (acestea au rol antiinflamator) se recomanda ca tratament in cazul sanilor angorjati.
MASTITA
Daca dupa 24 ore, in urma procedurii folosite in cazul angorjarii, simptomele nu se amelioreaza, mergi de urgenta la medic!
MAMELOANE DUREROASE
Sanii angorjati, folosirea defectuoasa a pompei de muls, desprinderea brusca a bebelusului de la san, ragadele ( fisurile mamelonare) pot face alaptarea un moment neplacut, chiar dureros. Ce poti face: spala sanii doar la momentul dusului zilnic ( pentru a evita uscarea pielii), aplica inainte de momentul suptului (cu 3-5 minute) comprese calde, alterneaza pozitiile de alaptare, avand grija sa pozitionezi corect bebelusul la san, unge
mamelonul cu lapte matern sau cu unguent (Lanolina).

foto Shutterstock.com

Material realizat cu sprijinul SAMASLogo_program_SAMAS_Nutricia-corect

www.programsamas.ro

My title page contents