Reguli simple de siguranta alimentara

Apa si hrana contaminate omoara anual aproximativ 2 milioane de oameni, multi dintre acestia fiind copii – am aflat de la conferinta cu tema „Siguranta alimentara”, desfasurata pe 11 mai sub semnul Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta. Timp de cateva ore, participantii au vorbit despre ce inseamna siguranta alimentara, importanta acesteia, dar si rolul pe care il joaca fiecare actor pe intreg lantul alimentar, de la producator, pana la consumator.  Si cum si voi, mami si tati, sunteti responsabili de siguranta alimentara, n-ar strica sa tineti cont de urmatoarele sfaturi, date de specialistii in domeniu:

 

Curatenia
– Spalati-va mainile inainte de a atinge alimentele si chiar in timpul prepararii acestora

– Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta

– Spalati si dezinfectati toate ustensilele si echipamentele pe care le folositi la prepararea alimentelor

– Protejati bucataria si alimentele de insecte, paraziti si alte animale.
Microorganisme periculoase pentru sanatate sunt raspandite in sol, apa, animale, iar multe dintre acestea se gasesc inclusiv pe oameni. Ele se afla pe maini, pe haine, dar si pe ustensilele de bucatarie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocand un numar mare de afectiuni.

 

Separati alimentele crude de cele preparate
– Separati carnea cruda si fructele de mare de restul alimentelor.

– Utilizati echipamente si ustensile separate pentru alimentele crude.

– Depozitati alimentele in recipiente diferite, astfel incat sa evitati contactul intre alimentele crude si cele gatite.
Alimentele crude, in special carnea si fructele de mare, pot contine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte usor asupra altor alimente in timpul depozitarii si prepararii.

 

Prepararea si pastrarea
– Preparati bine alimentele, in special carnea, ouale si fructele de mare.

– Lasati preparate ca supele si tocanitele sa fiarba, pentru a va asigura ca au ajuns la temperaturi de cel putin 70°C. Pentru carne, asigurati-va ca sucul este clar, nu roz. E recomandat sa utilizati un termometru.

– Reincalziti bine preparatele.
– Nu lasati alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de doua ore.

– Puneti in frigider imediat toate alimentele preparate si cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).

– Pastrati alimentele calde (peste temperatura de 60°C) inainte de servire.

– Nu depozitati in frigider alimentele pentru o perioada prea mare de timp.

– Nu dezghetati alimentele inghetate la temperatura camerei.
Depozitarea alimentelor la temperaturi scazute incetineste sau chiar stopeaza multiplicarea microorganismelor.

 

Utilizati apa sigura si alimente proaspete
– Utilizati apa sigura, sau tratati-o pentru a deveni sigura.

– Selectati alimente proaspete si sanatoase.

– Alegeti alimente procesate pentru siguranta (ex: laptele pasteurizat)

– Spalati fructele si legumele, mai ales daca le consumati crude.

– Nu consumati alimente dupa data acestora de expirare.

foto: Shutterstock.com

Articole asemanatoare:

My title page contents