Salariu de mama

Tu ai avut vreodata salariu de mama? E musai daca ai copii. Ce amintiri iti trezeste declansarea acestei operatiuni? Strangerea actelor pentru remuneratia de mama?

 

De fiecare data cand am nascut, am trait un mix de bucurie, teama, neliniste, frica si exaltare. M-am simtit asa ca in fata unei examen mega important. Dar, cred ca asa era si normal. Mai ales, prima data, am fost terifiata. Am fost ingrozita de momentul Z.

Emotia intalnirii

De cezariana, de intalnirea cu fiica mea, de cum aveau sa fie primele zile alaturi de ea. Ei bine, am supravietuit. Insa acele cateva zile, in mod concret prima luna de dupa nastere, m-a consumat interior extraordinar. Pe langa primii pasi intr-o noua viata, pe langa descoperirea si invatarea unui nou corp mereu in schimbare care se afla langa mine, necunoscutul era si dincolo de usa casei.

Romania, dragostea mea

Si numele lui era birocratia din Romania. Adeverinte de la spital cum ca ai nascut. „Cat a durat prenatalul. A existat? L-ai luat prea tarziu? Cat stai in post natal Dar de ce nu stai? Dar de ce stai doar asa e putin? Dar ai toate adeverintele?” Nebunie curata, ce mai! Sa strangi hartiile pentru depunerea dosarului de mama a fost o treaba ucigatoare. Sincer, eu am clacat si am ceruta ajutorul cuiva, pentru ca mai aveam putin si imi pierdeam laptele din cauza cozilor la care stateam. Din cauza nervilor si a umilintei la care erai supus. „Nu stampila asta nu trebuia pusa aici, trebuia dincolo. Reveniti!

Dosare si salariu de mama

Etapei dosarului de mama i se adauga etapa depuneii dosarului de alocatie a copilului. Cum sa faci si ce banca sa alegi? Aveam sa aflu ca uneori banii de alocatie de la stat se ratacesc pe drum. Si, o banca deschisa, cu angajati draguti te poate ajuta sa ii recuperezi. Ei bine, am pornit sa deschid cont nou-nascutului. Aberanta treaba, dar necesara! Si iarasi a fost aiurea.

Criteriul proximitatii

Mai intai am fost la banca cea mai apropiata de casa, dar reactiile doamnelor de la ghiseu m-au facut sa renunt. „Dar de ce nu aveti acelasi nume cu copilul? Nu sunteti maritata? Nu l-a recunoscut? Totusi, aveti sot?”. Si aceste curiozitati de sexagenare m-am facut sa zic pas. Si sa nu inghit pe banii mei sau ai copilului meu chestii cretine. Asa ca m-am dirijat spre o alta banca.  ­

Aici, intrevederea cu doamnele functionare a fost scurta, eficienta si cu final fericit. Asa cum imi place mie. Si, imi plus, putem sa-mi controlez singura toate actiunile cu banca prin intermediul „talken-ului” care imi dadea acces la internet banking.

Un prim pas

Ma rog, bifasem si eu un mic succes. Treaba insa nu se terminase. Primii bani care au intrat in acest cont au venit cand fata mea avea sase luni. Ma refer la alocatie. Si asta, dupa ce am mai facut vreo doua devize si o reclamatie. Cat despre salariul de mama… primul a sosit cand copilul avea sase luni…deci sa tot depinzi de banii astia ca mori de foame. Si tu si copilul.

 

 

My title page contents