Sarcina. De la ou la nou-nascut

Sarcina. De la ou la nou-nascut

Felicitari! Veti fi parinti! Drum bun in cea mai frumoasa calatorie, aceea in care, la destinatie, vei intalni VIATA! Iata cum va fi sarcina. De la ou la nou-nascut!

 

Vrei sa stii tot ce se intampla cu tine si cu bebelusul care creste in pantecul tau? Leaga-ti centura de siguranta, pentru ca tocmai ai plecat intr-o aventura ca o tura intr-un montagne russe ametitor. Vei fi cand sus si plina de energie, cand jos, macinata de intrebari. Dar calatoria asta iti va schimba viata pentru totdeauna!

Esti gata? Sa incepem!

 

PRIMA LUNA (saptamanile 1 si 2)

Cele mai multe femei nici nu stiu cand traiesc primele saptamani ca gravidute. Unele nici nu au simptome care sa le indice existenta unei sarcini. De aceea, e bine daca iti doresti un copil, sa ai grija de tine inainte de a primi marea veste. Daca fumezi, renunta; daca bei excesiv de multa cafea, redu consumul la o ceasca pe zi, iar alcoolul trebuie sa dispara din meniul tau definitiv!

Ousorul fericit

Viitorul bebelus care creste in burtica ta are multe lucruri de facut, chiar daca nu le simti. Mai intai, se naste ca ousor (ovul) in perioada ta de ovulatie si se intalneste cu spermatozoidul. Fertilizarea are loc la o zi, maximum doua dupa ovulatie (a 28-a zi a ciclului menstrual) si ousorul fericit imediat incepe divizarea. Pana cand ajunge in uter este deja un grup de celule (din care vor creste mai apoi membrele si organele bebelusului). Acum se numeste blastocist, dar in urmatoarele 3 saptamani va trece la stadiul de embrion si asa se va numi pana in saptamana a 8-a a sarcinii.

Ce simti tu?

In afara de lipsa menstruatiei, exista simptome pe care le-ai putea totusi simti in primele doua saptamani si care iti dau de veste ca esti insarcinata. De exemplu, dupa 6 sau 10 zile de la conceptie (implantarea ovulului fertilizat) pot aparea crampe si chiar sangerari. Aceasta sangerare de implantare este confundata de multe ori cu menstruatia, insa diferenta este ca nu tine decat cateva ore. De asemenea, zilele urmatoare ai mai putea simti sanii grei sau durerosi, oboseala (datorita nivelului crescut de progesteron) si o sensibilitate la mirosuri (de acest lucru se fac responsabili estrogenii!).

Apuca-te si noteaza tot ceea ce simti – calatoria asta unica e plina de amintiri frumoase!

 

Ce face bebe?

In minunata prima luna a unei sarcini se formeaza si sacul amniotic, pe masura ce embrionul creste si se dezvolta. Tot acum se dezvolta si placenta, organul-minune, care sustine viata fatului, transportand de la mama la micut toate substantele nutritive de care are nevoie ca sa creasca mare.

E cuminte?

Te intrebi desigur ce face bebe in burtica. Si pe buna dreptate! E atat de cuminte, ca nici nu simti ca esti insarcinata. Chiar daca nu-l simti asa cum ti-ai dori, micutul creste. Spre sfarsitul primei luni de viata intrauterina, inimioara lui bate de 65 de ori pe minut si are chiar si o fata (in constructie, ce-i drept!) cu doua gauri mari, negre, pentru ochisori. Oricum, va semana cu voi, indiferent daca e fetita sau baiat.

 

A DOUA LUNA (saptamanile 3-6)

Esti in saptamana a cincea de sarcina, dar inca nu se vede nicio burtica. Cu toate acestea, activitatea din pantec este intensa.

 

Ce simti tu?

S-ar putea sa sesize vagi dureri abdominale, crampe, sa te confrunti cu o senzatie de balonare. Greturile matinale ar fi un alt simptom ca lucrurile decurg normal cu sarcina ta. A, si s-ar putea sa fii un pic mai mult deranjata de mirosuri.

 

Ce face bebe?

Creste! Are deja intre 1,5 si 2,5 milimetri, adica e cat un bob de orez. Creierul lui are doi lobi, iar coloana vertebrala incepe sa se formeze. In urmatoarea saptamana, embrionul va avea cap cu ochi si urechi. Corpusorul lui are muguri in locul in care se vor dezvolta membrele, mainile si picioarele. Deocamdata, coloana vertebrala in formare ii confera aspectul unei codite in partea inferioara. La 7 saptamani, embrionul are brate si picioare, iar inima lui – doua camere.

In ultima saptamana din aceasta luna, masoara 2 centimetri. E cat un bob de fasole! Are capul mai mare decat corpul, iar noutatea este ca incep sa i se formeze oasele bratelor si ale picioarelor.

 

A TREIA LUNA (saptamanile 7-10)

Trecem de la etapa de embrion, care se termina la finalul celei de-a saptea saptamani, la cea de fat, o perioada caracterizata prin cresterea rapida  a fatului si prin dezvoltarea suplimentara a tesuturilor si organelor care s-au format in etapa precedenta.

 

Ce simti tu?

Ca a venit vremea sa-ti cumperi ceva adecvat de imbracat, pentru ca hainele tale dau semne ca nu te mai cuprind. S-ar putea sa manifesti stari de indispozitie si sa incepi sa-ti pui o multime de intrebari despre ce se va mai intampla de acum  Mai ales daca esti la a doua sarcina, burtica incepe sa se vada.

 

Ce face bebe?

Incepand cu varsta gestationala de 9 saptamani, pana la saptamana a 12-a de sarcina, fatul va deveni mai proportionat. Spre sfarsitul perioadei, bebelusul va atinge o lungime de 5 centimetri si va cantari cat o jumatate de banana, iar corpul lui va fi complet format.

Cea mai critica parte din dezvoltarea fatului a avut deja loc, asa ca poti rasufla usurata, riscul de avort scade semnificativ de acum incolo.

 

LUNA A PATRA (saptamanile 11-15)

Bine ai sosit in cel de-al doilea trimestru de sarcina! Este foarte important sa ai un stil de viata sanatos si sa mentii o dieta echilibrata. Medicamentele, ca si tutunul, alcoolul si cafeau, trec prin placenta, asa ca nu lua niciun tratament fara sa intrebi doctorul mai intai.

 

Ce simti tu?

Uterul va continua sa creasca, vei lua in greutate mai mult decat pana acum, asa ca fi atenta cat mananci. E posibil sa apara vergeturile pe sani, pe coapse, pe abdoment si pe brate. Constipatia poate fi prevenita daca bei suficient de multe lichide si faci miscare. Nu uita sa spui ca esti insarcinata la orice control medical vei merge, chiar si la stomatolog.

Atentie – incepand de acum si pana prin saptamana a 24-a e posibil sa simti prima oara bebelusul din burtica. Nu uita sa consemnezi in jurnal, da?

 

Ce face bebe?

Incepand cu al doilea trimestru de sarcina, bebelusul va creste exclusiv in greutate si dimensiune. Masoara aproximativ 9-10 centrimetri, iar corpusorul ii este acoperit cu un strat fin de par, numit lanugo. Scheletul se intareste si se formeaza si oasele moi.

LUNA A CINCEA (saptamanile 16-19)

Bebe incetineste ritmul cu cresterea. Tu te bucuri ca-l simti din ce in ce mai des, mai ales cand stai intinsa si relaxata.

 

Si ce mai simti tu?

Pot aparea dureri de picioare, din cauza nervului sciatic care trece pe sub uter. S-ar putea sa-ti apara pe fata pete inchise la culoare – masca de gravida – asa ca evita sa stai la soare.

Ametelile s-ar putea sa-ti dea batai de cap in aceasta luna, din cauza presiunii uterului care se mareste asupra arterei aorte si venei cave. Verifica nivelul glicemiei din sange (cu preeclampsia nu e de glumit!) si ia masurile care se impun!

 

Ce face bebe?

Cantareste in jur de 180-250 de grame si masoara aproximativ 18 centimetri. Are jumatate din lungimea pe care o va avea la nastere. Intr-un fel, ai putea spune ca sunteti la jumatatea drumului.

 

LUNA A SASEA (saptamanile 20-24)

Incepand cu aceasta luna (mai exact din saptamana 23 de sarcina), cu fiecare saptamana care trece cresc sansele de supravietuire ale copilului in mediul extrauterin. Doctorii spun ca un fat nascut in saptamana a 25-a de sarcina este perfect viabil.

 

Ce simti tu?

Loviturile si miscarile bebelusului pot fi observate din exterior. Burta creste ca sa-i faca loc. Din cauza hormonilor de sarcina, vei avea parte de schimbari bruste de dispozitie. Nu pierde controalele medicale care, vei vedea, au darul de a te linisti.

Ce face bebe?

Organele bebelusului sunt gata formate pana in a 24-a saptamana de viata intrauterina. Corpul lui este acoperit de vernix, o substanta ceroasa care il protejeaza in cavitatea uterina. Auzul este foarte bine dezvoltat. Are fata unui nou-nascut, insa pleoapele raman lipite pana ce implineste 25-26 de saptamani de viata intrauterina.

 

LUNA A SAPTEA (saptamanile 25-28)

Felicitari, ai intrat in luna a saptea cu o burtica mare si cu un bebelus ce cantareste deja in jur de 1 450-1 500 de grame. Masoara 29-31 de centimetri din crestetul capului si pana la fundulet.

 

Ce simti tu?

Corpul tau se pregateste de nastere. Datorita presiunii uterul marit, pot aparea dureri abdominale, de spate sau probleme la urinare. Durerile acestea s-ar putea sa-ti strice somnul. Nu renunta la plimbari, ori la exercitiile fizice usoare – astfel iti vei mentine un tonus bun. Poti incerca, de asemenea, o perna speciala de gravida, care iti va permite sa-ti sprijini burta cand stai intinsa pe partea stanga. Specialistii spun ca dormitul pe partea stanga permite sangelui sa circule mai bine catre organe si catre extremitati.

De ce in sarcina esti obosita?

Esti obosita, uneori chiar extenuata, treci de la o stare la alta fara a avea motive evidente si apar si arsurile in piept. Discuta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina pentru a te invata cum poti combate aceste neplaceri. Schimbarea centrului de greutate din cauza greutatii acumulate, lipsa somnului si apropierea nasterii te fac irascibila.

Ce face bebe?

Si el face ultimele pregatiri pana la marea intalnire. In aceasta perioada, bebe exerseaza reflexul suptului, asa ca multi sunt surprinsi la ecografie sugandu-si degetelul. Este constient de ceea ce se intampla in jurul lui si poate deschide si inchide ochii. Cand tu dormi, doarme si el; cand te trezesti, si el se trezeste. Unii specialisti sunt de parere ca atunci cand dorm, fetusii chiar si viseaza. Ce frumos, nu?

Acum, in sarcina

Aude perfect si, mai mult decat atat, iti recunoaste vocea si reactioneaza la ea. Plamanii lui sunt capabili sa respire aer, inima pompeaza sangele, musculatura e din ce in ce mai dezvoltata, sistemul osos face ultimele pregatiri. In saptamana 30 a sarcinii, 9 din 10 copii care se nasc prematur supravietuiesc.

LUNA A OPTA (saptamanile 29-33)

In saptamana 32, bebe va fi gata aranjat sa se nasca. Vorbim, desigur, despre pozitia descendenta, cu capul in jos, inspre canalul de nastere.

 

Ce simti tu?

Lovituri si mai puternice, pentru ca bebe devine rotofei, spatiul din uter insuficient, iar stratul de lichid amniotic se subtiaza. Bucura-te ca-l simti, in curand il vei tine in brate!

E momentul potrivit pentru a pregati bagajul pentru maternitate. Grijile si emotiile sunt puternice, insa normale, veti fi parinti!

 

Ce face bebe?

Se face destept – adica creierul lui se dezvolta foarte mult acum si acumuleaza grasime, care il vor ajuta la reglarea temperaturii coprului in mediul extrauterin. In rest, doarme cam tot timpul, isi suge degetul, isi misca picioarele, mainile si capul. Daca s-ar naste acum, ar fi tinut in incubator, chiar daca plamanii pot realiza schimbul de gaze necesar respiratiei.

LUNA A NOUA (saptamanile 34-38)

Vei simti mai putin miscarile bebelusului din burtica, pentru ca nu mai are loc. Are ochii tai, mami, si nasul lui tati! Nici nu conteaza, ideea e ca detaliile fine ale aspectului sau fizic sunt formate.

 

Ce simti tu?

Emoti, emotii, emotii! Urmeaza cea mai frumoasa intalnire din viata ta. Totul se va schimba, stiu ca stii, dar habar n-ai ce inseamna asta. Inca!

Desi, in medie, sarcina dureaza 40 de saptamani, unele femei pot naste abia la 41 sau 42 de saptamani, daca bebe nu se grabeste sa vina pe lume. Nu e nimic anormal, o sarcina se considera depasita daca trece de 42 de saptamani.

 

Ce face bebe?

Dupa saptamana 36 de sarcina, capul bebelusului se angajeaza pentru a iesi, coborand in pelvis. Pufuletul numit lanugo a disparut in cea mai mare parte, iar unghiutele de la picioare au atins lungimea maxima in dezvoltare, pana in varful degetelelor. Plamanii sunt complet dezvoltati si apti sa faca fata vietii extrauterine. Stie sa clipeasca, sa-si intoarca micutul capsor, reactioneaza la lumina, zgomote, atingeri si poate apuca cu fermitate.

 

NASTEREA

Un bebelus „la termen” inseamna un copil cu o greutate intre 2,5 si 5 kilograme si o lungime de 44-55 de centimetri din crestetul capului pana in varful degetelor de la picioare. Dupa 38 de saptamani de la conceptie, un bebe are toate organele si sistemele pregatite pentru momentul cand se va naste.

 

 

My title page contents