Sarcina după 40 de ani este un fenomen care ia o tot mai mare amploare. Chiar dacă niciun medic nu încurajează o așa îndelungă așteptare.

Ceea ce era o raritate, azi e aproape normalitate. Sarcina după 40 de ani este un fenomen care ia o tot mai mare amploare. Chiar dacă niciun medic nu încurajează o așa îndelungă așteptare.

Planificând sarcina după 40 de ani, îți asumi și un mare risc. Acela de a nu o mai putea obține. Și asta pentru că rezerva ovariană se epuizează pe măsură ce trec anii. Iar calitatea ovocitelor scade dramatic. Dacă între 20 și 24 de ani o femeie este la apogeul fertilității, zece ani mai târziu șansele de a concepe un copil sunt de doar 25%, iar între 40 și 45 de ani coboară la numai 5%.

De ce așa târziu?

Motivele pentru care femeile amână atât de mult o sarcină – și vorbim aici despre un trend general, nu doar în România – sunt legate în principal de carieră și stabilitatea financiară. Altele însă nu se simt pregătite din punct de vedere psihologic mai devreme pentru rolul de mamă sau – nu zâmbiți! – vor să… copilărească ele însele. Să fie libere să călătorească. Să fie libere în general, de responsabilități. Ba chiar și presiunea socială poate fi un factor care să ”ambiționeze” femeia să facă lucrurile puțin diferit decât le face restul lumii. Sau credința că după această vârstă experiența de viață le pot face să fie mame mai bune decât ar fi fost la 20-25 de ani…

Sarcina după 40 de ani

Sigur, nu este total exclus ca o femeie să rămână însărcinată și după vârsta de 40 de ani în mod natural, fără să apeleze la un tratament de infertilitate sau la o procedură FIV. Dar este o loterie, fără a avea garanția că va fi cu siguranță câștigătoare. Adevărata problemă a unei sarcini după 40 de ani o reprezintă posibilele complicații ce pot surveni:

risc mare de avort spontan;

diabet gestațional;

hipertensiune arterială;

naștere prematură;

placenta praevia, insuficiență placentară;

risc mare de anomalii cromozomiale ale fătului (sindrom Down, Trisomia 13, Trisomia 18).

Bebelușii concepuți de femei după vârsta de 40 de ani prezintă, de asemenea, un risc mai mare de apariție a unor afecțiuni congenitale. Acest lucru este valabil și în situațiile în care partenerul are vârsta peste 40 de ani. În ceea ce privește autismul, vârsta mamei nu pare a fi un factor. Dar vârsta avansată a tatălui (peste 40 de ani) poate crește ușor riscul de autism la copil. Rețineți totuși că riscul de autism este influențat și de istoricul familial precum și de câțiva alți factori. Din păcate, nu există nicio modalitate de a testa fetușii înainte de naștere pentru autism sau alte probleme neurologice.

Testări suplimentare

Femeia însărcinată cu vârsta peste 40 de ani va face aceleași analize pe care le face orice gravidă, indiferent de vârstă (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC şi antigen HBs în fiecare din cele trei trimestre de sarcină), examen bacteriologic al secreției vaginale, urocultură. Suplimentar, se recomandă dozarea anticorpilor Ig M şi IgG pentru infecțiile cu efect malformativ asupra fătului (TORCH), bitestul (pentru evaluarea riscului de sindroame genetice) și amniocenteza (pentru a certifica absența sindromului Down).

My title page contents