Și mamele sunt oameni și fac greșeli

Sper că ai aflat deja. Și mamele sunt oameni. Și mamele fac greșeli. În fiecare zi. Pentru că, uneori, nu pot altfel. Azi, vorbim despre acele lucruri pentru care ne simțim vinovate. Și, aici, nu contează dacă vorbim de prea puținul timp pe care îl petrecem alături de copiii noștri. Sau de faptul că folosim televizorul pe post de dădacă….sau că le mai dăm și mâncare nesănătoasă celor mici.

 

Toate mamele au apelat la trucuri. Indiferent că e vorba de casă sau carieră. Totuși aceste mici giumbușlucuri pot fi foarte folositoare, dacă știi cum să le gestionezi. Secretul este ca tu să deții controlul și să nu lași vina să te controleze pe tine.

Modul în care îți hrănești copilul

Copilul tău plânge, iar tu scoți din geantă o un biberon cu lapte. În acest moment, toate prietenele tale te privesc ciudat și încep să-și dea coate. Brusc, s-ar putea să fii cuprinsă de un sentiment de rușine și un altul de vină. Relaxează-te! Nu ești singura femeie din univers care a încetat să alăpteze. Indiferent că vorbim de probleme de sănătate, medicale sau lipsa timpului, multe mame opresc alăptarea mai devreme. Poate că vei plânge mai mult decât sugarul tău, dar dacă aceasta trecere a fost necesară nu ar trebui să te îngrijorezi.

Crede în alegerile tale!

Laptele mamei este cel mai bun pentru copilul tău, dar asta nu înseamnă că formula de hrănire din laptele praf nu este suficientă. Din contră! Acum, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să fii o mamă fericită.

Televizorul pe post de dădacă

Când vine vremea cinei, ai nevoie de timp și nu îți dorești altceva decât să o pregătești în liniște și cu rapiditate. Pentru a evita joaca din bucătărie, copiii care alergă printre picioarele tale și mici accidente care pot avea loc, îi lași pe cei mici în fața televizorului. Din bucătărie îi privești, sunt liniștiți și cuminți, iar ochii lor stau ațintiți asupra televizorului, mângâiați de lumina dăunătoare a acestuia. Și așa te cuprind sentimentele de vinovăție.

De ce?

În 2003, Academia Pediatrilor din America au declarat faptul că până la vârsta de 2 ani copiii nu ar trebui să se uite la televizor. După acest moment în sufletul mamelor s-a instalat teama. Nu mai existau câteva minute libere pentru un duș sau sesiuni de îmbrățișări cu cel mic în timp ce vă uitați la desene. Totuși este televizorul chiar atât de nociv?

Cât e de rău?

Nu! Evident trebuie să fii foarte atentă atunci când cei mici se uită la televizor. Cheia pentru această activitate este moderația. Dacă copilul tău are sub 2 ani, încearcă să nu-l lași în fața televizorului mai mult de 15 minute. Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul sunt programele pe care cel mic le vizionează. Uite-te atent în lista de canale și alegele doar pe cele care sunt potrivite vârstei. Dacă în casă ai și preșcolari sau elevi, alegeți împreună emisiuni sau seriale educative, în concordanță cu vârsta lor.

Mâncarea de tip fast-food

Seara, la sfârșitul unei zile stresante și grele la birou, te îndrepți către casă. Timpul, dar și starea de spirit nu sunt chiar prielnice pentru o sesiune de gătit. Este cu siguranță cea mai ușoară și rapidă variantă, să oprești în dreptul unui fast-food și să rezolvi rapid problema. În timp ce descui ușa, cu punga de mâncare în mână, te gândești că mama ta nu ar fi făcut niciodată așa ceva.

Gustul de cartofi prăjiți

Există, cu siguranță copii care nu au gustat niciodată cartofii prăjiți, și poate că și tu ai crescut astfel. Totuși dacă copilul tău recunoște cu rapiditate mirosul de cartofi prăjiți pe stradă, nu te panica. Nu ești vinovată, și mai mult decât atât, al tău copil nu este singurul.

Moderație

De multe ori, uităm că alimentele fast-food, chiar dacă nu sunt recomandate de nutriționiști, nu sunt otrăvitoare. Sigur și de această dată trebuie să menții limite și să fii moderată. Mai mult decât atât, dacă intenționezi să îi dai celui mic fast-food mai mult de două ori pe săptămâna, ia în calcul și variantele mai puțin nesănătoase. În loc să îi comanzi un burger dublu și cartofi prăjiți, ai putea opta pentru un burger normal. O pizza cu mai multe legume este o altă opțiune pe care o poți alege, iar în loc de un sandwich cu piept de pui prăjit ia o variantă mai ușoară, la grătar.

Cel mai important, atunci când îi duci pe cei mici la ferastra unui drive, discută cu ei și explică-le că este doar un răsfăț oferit o dată la ceva timp.

Când îl lași pe cel mic în grija altcuiva

Este prima zi în care îți lași copilul cu o bonă. Deși el pare liniștit, lacrimile ți se scurg pe obraji când îi dai ultimul pupic înainte să pleci.

Atunci când se întoc la lucru mamele se confruntă cu un mare sentiment de vinovăție, mai ales când vorbim de prima zi după concediul postnatal. Dacă și tu ești în această poziție, ar trebui să știi că îngrjirea copilului de către o altă persoană îl ajută să se dezvolte. Ei își îmbunătățesc abilitățile de vorbire, socializare și pe cele cognitive. Alugă teama aceasta alegând cele mai bune grădinițe sau bonele cu recomandări favorabile.

Pregătirea

Pentru a-l ajuta pe cel mic să se obișnuiască mai ușor cu ziua în care va rămâne acasă cu o altă persoană în afară de tine, pregătește-l. Îl poți lăsa două- trei ore cu dădaca pe care ai ales-o pentru a se familiariza și totul va fi în regulă în ziua în care te vei întoarce la serviciu. Stai departe de forumurile care te sfătuiesc să fii casnică și încearcă să ignori orice comentarii răutăcioase vei auzi la adresa ta.

Răstitul în fața unui copil

Băiatul tău mai mare începe să facă gălăgie imediat ce sora lui mică a adormit. Când ai vrut să-l oprești te-ai răstit la el și se pare că tocmai țipătul tău a trezit-o pe cea mică.

Nimănui nu ii place să țipe la copilul lui, iar în aceste situații cel mai bine este să fii atentă la propriul tău comportament. Ai țipat de nervi? Este țipatul o modalitate care funcționează pentru voi sau ești o mamă calmă în general? Ești calma în marea majoritate a cazurilor? Dacă ești un părinte pașnic atunci respiră adânc, calmează-te și lasă furia să dispară. Acesta a fost cel mai probabil un accident.

Accident sau nu?

Asigură-ți copilul că totul a fost doar un accident. Fă tot posibilul ca el să nu-și piardă încrederea în tine sau în forțele proprii. Explică-i ce s-a întâmplat.

Totuși dacă răstitul devine un obicei, încearcă să te controlezi. Categoric trebuie să-ți schimbi comportamentul și cel mai important, să controlezi gradul de stres la care ești supusă.

Posibilități materiale limitate când vine vorba de activități extrașcolare

Prietena tocmai și-a înscris copilul la un curs de dans foarte scump și cunoscut. Ți-ar plăcea să te alături, dar nu-ți permiți să cheltuiești mulți bani pe activități extrașcolare. Te simți vinovată pentru că ți-ai dori ca cel mic să învețe dansuri de societate de la profesori cu notorietate, în loc să valseze singur prin sufragerie.

Fără vină

Vina, în această situație nu este una justificată. Evident, este aparent normal pentru sufletul de mamă protectivă. E posibil să te simți vinovată atunci când mergi în parc cu un cărucior simplu și în jurul tău vezi doar mame care își plimbă copiii în cărucioare de lux.

Fii atentă!

Multe dintre lucrurile pe care le cumpărăm pentru copiii noștri sunt inutile. Copiii au nevoie de dragoste. De armonie și de liniște acasă. De doi părinți care lucrează în echipa si, mai ales, de suficient timp petrecut in compania lor. Prea multe jucarii pot reprezenta o problema. Daca tu esti prea indulgent cu mofturile copilului, acestuia ii va fi destul de greu sa inteleaga valoarea banilor. Mai mult decat atat, trebuie sa ii inveti si cum sa aprecieze placerile vietii sau cum sa rezolve probleme fara a se folosi de bani.

In loc sa te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu i le poti oferi copilului tau, focuseaza-te pe ce poate avea. Daca nu iti poti permite orele scumpe de dans, incearca sa iti duci copilul la cele gratuite, sau sa il orientezi catre activitati pe care ti le poti permite.

My title page contents