Smartphone-ul: nu este o pastilă de dormit, niciodată nu trebuie folosit înainte de a dormi

Copiii nu ar trebui să-și folosească smartphone-ul înainte de a merge la culcare. Lumina albastră emisă de telefonul mobil nu ajută somnului. În plus, pe lângă că nu asigură un somn bun, împiedică relaxarea.

 

Este cu siguranță mai sănătos ca un copil să citească sau să-i fie citită o carte. De asemenea, puteți asculta împreună cu copilul o muzică bună înainte de a merge la culcare, mai degrabă decât să se joace pe smartphone sau pe tabletă. Citind sau ascultând muzică, copilul se relaxează, iar odihna de noapte este asigurată. Folosind telefonul mobil nu numai că va contribui la alungarea somnului, dar nu va avea parte de o odihnă corespunzătoare. Acestea nu sunt concluziile părinților care sunt prea îngrijorați, ci o realitate științifică care tocmai a fost confirmată de un studiu american.

 

O lumină a smartphone-ului împiedică odihna

Studiul, publicat și în revista șttiințifică Pediatrics, a fost realizat de experți de la Universitatea din Colorado din Boulder. Studiul a analizat date privind 67 de studii de cercetare pe acest subiect, realizate pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 si 17 ani. S-a dovedit că utilizatorii foarte tineri ai smartphone-ului sau ai tabletei înainte de a merge la culcare, au un somn neregulat. În cele din urmă aceștia sunt mai puțin liniștiți. Cu cât copilul sau adolescentul folosește mai mult smartphone – ul și tableta seara, cu atât este mai perturbat somnul. Astfel se decalează ora somnului și se pierd ore bune din perioada de odihnă. Prin urmare, copilul se va trezi cu o stare proastă și foarte obosit. Rezultatele se observă la școală: stare de somnolență, neliniște și dificultate în concentrare. Responsabilă cu toată vina este lumina albastră emisă de monitor. Aceasta blochează eliberarea hormonului de somn, a melatoninei, substanța care favorizează în mod progresiv relaxarea și adormirea. Copiii și adolescenții au ochii încă în curs de dezvoltare, cu pupile mai mari și cu cornee mai transparentă. De aceea, ochii lor sunt mai sensibili la lumina ale căror impulsuri reglează ritmurile de somn-trezire.

 

Reguli înainte de a merge la culcare

Nimeni nu interzice utilizarea smartphone-ului, cu moderație, desigur, în timpul zilei, pentru a comunica cu prietenii și, de asemenea, pentru studiu. Cu toate acestea, este important să eviți utilizarea acestuia în orele apropiate somnului din timpul nopții. Părinții trebuie să dea un exemplu bun, evitându-l să-l țină mereu în mână. Ba chiar e indicat să închidă telefonul mobil și să-l pună într-un loc sigur, înainte de cină. În cazul în care copiii sunt obișnuiți cu acest lucru, va fi natural pentru ei să-și concentreze atenția pe altceva, cum ar fi citirea unei cărți potrivite vârstei sau ascultarea de muzică sau vizionarea unui program televizat pe un program educațional și de divertisment. În special copiii mici sunt sensibili la activitatea care are loc înainte de a merge la culcare. Se întâmplă, de asemenea, ca adulții să rămână agitați după ce s-au dedicat activităților non-relaxante. Copiii mici, în special, trebuie să fie pregătiți pentru o odihnă bună, cu o serie de ritualuri liniștitoare: citirea povestirii, închiderea surselor de lumină etc. În special preșcolarilor nu ar trebui să li se permită să interacționeze cu smartphone-urile și tabletele.

My title page contents