Soluții ușoare pentru cuvinte grele şi înjurături

Soluții ușoare pentru cuvinte grele şi înjurături

Cuvinte grele şi înjurături. Nu este ceva anormal să auzi orice combinație de cuvinte nepoliticoase și insultătoare atunci când copiii sunt supărați.

 

Dacă reacționezi la auzul acestora, s-ar putea să le auzi din nou. Dacă le ignori, s-ar putea să repornești comunicarea, dar ce vei face data viitoare când se va repeta „scena”? Dacă încerci să potolești șirul cuvintelor grele, s-ar putea să le auzi și mai des. Deci, cum e mai bine să procedezi?

Regulile de bază

În primul rând, ca adult, trebuie să te uiți bine la propriile tale frustrări. Identifică orice gând, orice răspuns sau orice se declanșează în tine atunci când auzi anumite cuvinte. Apoi refuză să răspunzi cu aceeași monedă copilului tău. Nu răspunde sarcasmului, cu sarcasm. Nu te implica într-o bătălie în care încerci să îi explici copilului cât de greșit este ceea ce face. În final, privește dincolo de comportamentul copilului. Sigur că ar fi putut folosi alte cuvinte pentru a exprima ceea ce simte, dar nu a făcut acest lucru. Iar tu, în loc de a avea mai mute așteptări de la copil, ajută-l să învețe să-și identifice și să comunice nevoile într-un alt mod, data viitoare.

Lasă-mă în pace!

Lasă-mă în pace!. Este cu siguranță aflată pe primul loc în topul celor mai auzite fraze de către părinți. Fraza are un impact puternic negativ asupra calmului părinților. Este important însă să nu te enervezi și să reușești să vezi mesajul ascuns. „Lasă-mă în pace!” înseamnă, de fapt, că cel mic este copleșit de emoții. Că este jenat și rușinat de ceea ce a făcut și nu dorește să fie văzut în această stare vulnerabilă. Tot ce poți face tu este să nu îl lași singur, să nu pleci și să nu îi ignori sentimentele.

Fara rușine

Scapă-l de rușinea pe care o simte, amintindu-i că este iubit și că ești acolo pentru a-l ajuta. Nu îi sta totuși în suflet și lasă un pic de distanță între voi. Chiar îi poți spune că rămâi lângă el, dar vei sta într-un loc mai îndepărtat de el, pentru a-i da un pic de spațiu. Sunt totuși și copii care își doresc să fie singuri, așa că în cazul acestora, pot fi verificați din când în când. Ca să afli ce își dorește copilul tău, atunci când este calm, întreabă-l despre acest lucru.

Te urăsc!

O altă frază aflată în topul cuvintelor grele. Mesajul ascuns conținut este că cel mic simte că l-ai rănit foarte adânc și că nu există alte cuvinte care să exprime ceea ce simte. Ce poți face tu este să lași să treacă ce ai auzit. Copilul nu are nevoie acum sa ii spui cât de mult îl iubești sau de o listă în care să îi înșirui toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru el. Deschide discuția și oferă-i un loc în care își poate exprima frustrările în siguranță. Oferă-i empatie. Ajută-l să se exprime mai bine.

Nu ma poți obliga!

Mesajul transmis este că se simte presat și controlat în acel moment. Chiar dacă tu ai dreptate, copilul simte nevoia să aibă un cuvânt de spus. Tot ce trebuie să faci este să te oprești în a-l obliga să facă ce vrei tu. Retrage-te din această bătălie pentru putere. Respiră adânc de câteva ori și așteaptă până te calmezi pentru a-i răspunde. În loc de a încerca să realizezi ceva cu forța, empatizează cu copilul, în funcție de situație. Îi poți spune „Este, într-adevăr greu să plecăm de la locul de joacă”, pentru a-i arăta că este înțeles.

Nu îmi pasă!

Dacă auzi fraza asta din partea copilului, nu încerca să îl contrazici. Nu considera cuvintele drept dorințe reale („Bine, ia-mi jocul și dă-i-l cui vrei. Nu-mi pasă!”) și nu acționa în consecință. Fraza ascunde, de fapt, că cel mic nu se poate gândi foarte clar la consecințele cuvintelor. Ajută-ți copilul să identifice și să exprime ceea ce gândesc și simt, cu adevărat. Acordă-i, însă, timp, căci schimbarea nu se produce peste noapte.

 

My title page contents