Stresul. Numitorul comun al mamelor bune

Stresul. Este in mod sigur unul dintre lucrurile pe care toate mamele bune il au in comun. Mai exact, stresul permanent legat de cat de perfecte sau imperfecte sunt. Fiecare mama isi doreste sa fie cea mai buna, iar acest lucru le stoarce de energie si uita cat de minunate sunt pentru copiii lor.

 

Mamele se compara cu celelalte mame. Ele incearca sa faca totul precum prietenele lor si fac tot ce se poate pentru a-si creste copiii intr-un mod corect. Care sunt problemele pe care le intampină zilnic mamele bune? Ei bine, ai mai jos o lista cu lucrurile pe care le au in comun toate mamele!

Micutii capriciosi

Nu conteaza daca ai scris, citit si recitit sau chiar memorat cartile pentru parinti. Intotdeauna vor exista momente in care cel mic va fi capricios, obraznic sau neascultator. Nu te astepta sa traiti zilnic in armonie. Faptul ca cel mic nu se comporta mereu asa cum ti-ar placea, atat tie cat si societatii nu inseamna ca este sfarsitul lumii. Siiii…asta nici nu denota daca esti o mama buna sau nu! Toanele copiilor sunt firesti si normale, iar faptul ca el are curajul sa le expuna in fata ta inseamna ca esti o mama buna, toleranta si intelegatoare.

Zilele acelea

Nu-i de mirare ca in timpul acelei perioade din luna, rabdarea si energia ta scad. Tuturor ni se intampla sa avem zilele mai grele, oricat de mult am incerca sa le evitam. Raceala, oboseala, ciclul menstrual sau stresul de la serviciu sunt doar cateva dintre problemele care-ti dau viata zilnica peste cap. Totusi, doar pentru ca nasul infundat si durerea in gat nu ti-au permis sa-ti scoti fetita la patinoar nu inseamna ca esti o mama rea.

Starile de anxietate

Fiecare mama se confrunta cu zilele in care simte ca s-a saturata de toate obligatiile sale. Indiferent ca vorbim despre mamele casnice sau despre femeile care impaca sluja cu maternitatea, situatia este dificila. Toate mamele au momentele lor proaste, cand au nevoie de o pauza! Aceasta nevoie insa nu te face o mama rea. Este doar dovata ca pui suflet constant in ceea ce faci, si iti dedici intreaga existenta copilului tau.

Sentimentele de vina

Pe langa starile de anxietate, mamele sufera si de un profund sentiment de vinovatie. Intotdeauna, ele au impresia ca nu sunt suficient de bune pentru copilul lor. Indiferent ca vorbim despre teama fata de modul in care copilul se va descurca in societate, de curatenia din casa sau de faptul ca au nevoie de o pauza din cand in cand.

Stresul. Numitorul comun al mamelor bune

Toate mamele se simt vinovate. Greselile pe care le fac mamele sunt cat se poate de normale, si mai mult decat atat, umane! Da, fiecare mama greseste, dar de fiecare data este bine intentionata. Cel mai important in aceste momente, este, sa nu uiti, sa te sustii pe tine  exact asa cum le sustii pe cele mai bune prietene, care la randul lor, sunt si ele mame. Astfel, o parte din aceasta vina va disparea. Incearca sa te joci cu cel mic, macar cateva minute si vei realiza ca faceti o treaba foarte buna!

Sentimentul de inferioritate

Asemanator sentimentelor de vinovatie, sentimentele de inferioritate apar atunci cand mamele se compara cu celelalte. Poate ca ai o prietena a carei casa este intotdeauna curata. Super! Sau o mama impecabil imbracata. O mama perfect coafata. Una cu copii super mega curati. Ei bine, in viata fiecarei mame exista o alta femeie, cu care sa se compare in fiecare moment.O femeie care sa fie mai buna.

Stresul de a nu fi la inaltime

O mama are nevoie sa nu uite cat de buna si importanta este pentru copiii ei. Deci nu este un secret faptul ca, aflate in cautarea mamei perfecte, femeile capata un sentiment de inferioritate. Niciuna dintre noi nu este imuna! Fiecare mama are minusurile ei, dar si punctele ei tari. Cel mai important secret aici este sa gasesti modalitati prin care sa poti invata de la alte mame.

Empatia inlatura stresul

Copiii tipa si alearga in jurul mesei, tu te-ai chinuit toata seara sa pregatesti cina, iar cei mici refuza sa manance. Toate aceste lucruri, plus multe altele, sunt suficiente pentru ca o mama sa isi doreasca din cand in cand o pauza. Si sa-si piarda rabdarea. Nu lasa aceste emotii sa-ti strice ziua si, mai ales, sa te lase sa crezi ca nu esti o mama suficient de buna!

Dezordinea

Fiecare mama s-a confruntat, cel putin o data, cu dezordinea din casa. Copiii isi imprastie jucariile peste tot, iar galagia lor se aude peste tot prin casa. Haosul, lacrimile si istericalele copiilor par ca nu se mai termina… iar mamele au nevoie doar de pace. Este normal sa iti doresti sa ai totul in ordine, dar in acelasi timp, este uman sa nu iti iasa in fiecare zi. Iar in acele zile, in care nimic  nu merge, singurul lucru de care ai nevoie este pacea.

Mamele au nevoie de suport

Nu trebuie sa te panichezi sau sa te simti vinovata atunci cand nu reusesti sa joci atat de bine rolul de mama. Cel mai probabil, ai nevoie doar de putin sprijin. Atunci cand vezi o alta mama care sa straduieste, zambeste-i si spune-i ca face totul extrem de bine. Ea, la fel ca si tine, are nevoie de sprijin!

Iubirea neconditionata

Mama isi va iubi copilul indiferent de ce, unde, cum, cand sau cate prostii face. Noptile nedormite, racelile copiilor, obrazniciile si toate grijile tale nu vor stinge dragostea pe care i-o porti copilului tau.

 

 

My title page contents